Rekordni Slovenci blesteli v Dohi (VIDEO)

Atletika 5. Maj 202319:45 > 21:45 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Svetovni prvak Kristjan Čeh je prepričljivo z drugim izidom sezone na svetu zmagal v Dohi, kjer se je začela atletska diamantna liga v tej sezoni. Disk je vrgel 70,89 metra za rekord mitinga. Tina Šutej je s 4,76 m izenačila slovenski rekord na prostem in bila druga, Maruša Mišmaš Zrimšek pa je bila peta na 3000 m zapreke s slovenskim rekordom.

Drugi izid sezone na svetu in rekord mitinga je s 70,89 m v uvodni seriji uspel Čehu. “Danes je bilo zelo dobro odprtje sezone, dva meta sem imel prek 70 m, res vrhunska raven. Pa pogoji niso bili dobri, nagajal je zelo močan veter v prsi in so diski dobesedno padali predčasno na tla. Vsi so imeli s tem težave. Moj najslabši met pa bi bil dovolj za zmago,” je povedal Čeh.

Prepričan je, da lahko izide še izboljša. “Tudi drugi najboljši met, 70,70 m, sem pravzaprav zgrešil, tako da je že tu nekaj rezerve. Ampak vseeno, prišli smo s tritedenskih priprav na Tenerifih in po tretji seriji sem že čutil nekaj utrujenosti. Tako da še toliko bolje, da sem tudi še po tretji seriji vrgel prek 70 m.”

Naslednjo tekmo bo imel 23. maja na Ptuju v okviru največje serije slovenskih mitingov. Konec maja bo sledila druga diamantna tekma v Rabatu, po kateri bo odšel v Estonijo, junija pa bo tekmoval povečini v Skandinaviji.

Najdaljši met Kristjana Čeha v Dohi: 

Izjava Kristjana Čeha po zmagi v Dohi:

Rekordni Tina in Maruša

Tina Šutej je s 4,76 m izenačila svoj slovenski rekord na prostem. “Izjemen, fantastičen nastop je imela. Izenačila je državni rekord, enega najboljših skokov doslej je imela. Takoj po marčevskem dvoranskem EP je zbolela za koronavirusom in je priprave začela z zaostankom. Obnoviti je morala potem osnovno pripravo, poskušala sva delati na tehničnih detajlih. Tudi vreme nam ni bilo naklonjeno, vse treninge je imela v dvorani. To ni bilo najbolje, a se je prva tekma razpletla odlično. Sedaj ima še tri tedne časa za priprave, naslednjič bo tekmovala na diamantni ligi v Firencah 2. junija,” je povedal trener Tine Šutej Milan Kranjc.

Šutej in njenih 476 cm:

Maruša Mišmaš Zrimšek je s časom 9:13,61 izboljšala svoj slovenski rekord 9:14,84, ki ga je tekla 4. avgusta 2021 v finalu olimpijskih iger v Tokiu, kjer je bila šesta. Tokrat je bila še mesto višje, do njega je prišla z dobrim zadnjim delom.

“Začela sem v ozadju, rezervirano, kot sva se dogovorila s trenerjem. Potem pa sem šla ‘na polno’ zadnji krog, v zadnjem kilometru sem prehitevala tekmice. Počutila sem se zelo dobro, imam pa še rezerve. Je še zgodaj v sezoni, čaka me še piljenje forme in veliko tekem bo do SP v Budimpešti. Dosegla sem najboljšo uvrstitev v diamantni ligi, cilj za naprej pa je, da prva dva kilometra tečem hitreje,” je povedala Mišmaš Zrimšek.

Prihod v cilj Maruše Mišmaš Zrimšek:

Drugi miting diamantne serije bo 28. maja v Rabatu v Maroku, kjer bo nastopila tudi Anita Horvat v teku na 800 m. Na tej razdalji je bila srebrna na letošnjem dvoranskem evropskem prvenstvu v Istanbulu, kjer je bila druga tudi Tina Šutej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!