Maratonski Usain Bolt. Nikoli ne bomo izvedeli, kako res dober je bil …

Atletika 13. Feb 20245:00 0 komentarjev
Kelvin Kiptum bi lahko postal eden najboljših atletov v zgodovini. FOTO: Profimedia.

Od fanta, ki je na prvi tekmi nastopil s sposojenimi tekaškimi copati, do vzhajajočega zvezdnika svetovne atletike, ki je v svojem prvem maratonu poskrbel za najhitrejši debitantski čas v zgodovini, v tretjem pa za svetovni rekord. Kdo je bil nesrečni kenijski atlet Kelvin Kiptum, za katerim v teh dneh žaluje športni svet?

Ko je Eliud Kipchoge 12. oktobra 2019 kot prvi človek maratonsko razdaljo pretekel pod dvema urama, v času 1;59:40, je tekel v posebnih pogojih:

  • lokacija maratona, Dunaj, je bila izbrana skrbno, saj je bil njen časovni pas enak tistemu v Kaptagatu v Keniji, kjer je Kipchoge treniral.
  • trasa je bila skrbno načrtovana, da na tek niso vplivali veter, spreminjanje smeri ali naklona. Večina proge je bila obdana z visokimi drevesi, proga je bila položna.
  • laserji za pospeševanje so usmerjali narekovalce tempa in Kipchogeja ter jim s tem omogočali, da z natančnim tempom izgubijo čim manj energije.
  • proga je potekala na nizki nadmorski višini, da je bilo v zraku prisotnega čim več kisika.
  • Kipchoge je tekel v takrat javno še neizdanih posebnih tekaških copatih Nike, ki naj bi ekonomičnost teka izboljšali za štiri odstotke.
  • za hidracijo je med tekom skrbel poseben koordinator na kolesu, tako da se Kipchogeju ni bilo treba ustavljati na vodnih postajah in je prihranil čas.
  • maraton je bil na sporedu v idealnih vremenskih razmerah.

Kipchoge, ki je leto pred tem s časom 2;01:39 v Berlinu postal svetovni rekorder (ta mejnik je štiri leta pozneje na istem prizorišču izboljšal na 2;01:09), je bil takrat star 34 let, za njim pa so bila leta nastopanj na največjih tekmovanjih najprej na stezi in potem tudi na cestnih tekih.

Za maratonce je znano, da najboljše rezultate dosegajo v zrelih letih. Le eden od sedmih svetovnih rekorderjev v tem tisočletju ob rekordnem teku ni bil starejši od 30 let.

To je bil Kenijec Patrick Makau, ki je leta 2011 v Berlinu, ta velja za najbolj primernega za rekordne dosežke od velikih maratonov (na njem je padlo osem od zadnjih desetih svetovnih rekordov v moški konkurenci), tekel takrat najboljšo znamko 2;03:38, ko je bil star 26 let.

Kelvin Kiptum je na maratonu prvič nastopil 4. decembra leta 2022, ko je dva dni po dopolnjenem 23. letu starosti v Valencii zmagal s časom 2;01:53 in poskrbel za najboljši debitantski rezultat in četrtega najboljšega v zgodovini najtežje tekaške preizkušnje.

Štiri mesece pozneje, 23. aprila 2023, je z rekordom proge in drugim najboljšim izidom v zgodovini (2;01:25) zmagal na velikem londonskem maratonu, 8. oktobra istega leta pa v svojem tretjem maratonskem nastopu poskrbel za svetovni rekord. V cilj je prišel v času 2;00:35. Za nameček je tekel v Chicagu, ki se ga drži vzdevek vetrovno mesto.

Dejstva, ki povejo vse o tem, kako res nadarjen tekač je bil.

Poskusite za en kilometer “posnemati” Kelvina Kiptuma

Kako hiter je bil Kiptum, ko je v Chicagu postavil svetovni rekord, dovolj zgovorno pove podatek, v kakšnem tempu je v povprečju tekel na kilometer (dve minuti in 51 sekund).

Poskusite v tem času preteči en kilometer. Če resno ne trenirate atletike ali pa tega v preteklosti niste počeli, močno dvomimo, da vam bo uspelo.

On je tako hitro neprekinjeno odtekel 42 kilometrov in še 195 metrov počez …

“Lahko postane najboljši atlet v zgodovini”

“Maratonski Usain Bolt. Tekač, ki lahko postane morda celo najboljši atlet v zgodovini,” so takrat napovedovali atletski strokovnjaki in se skupaj s številnimi atletskimi navdušenci z vsega sveta veselili, kaj bo prinesla prihodnost. Nihče seveda ni upal niti pomisliti na to, kar je sledilo v nedeljo zvečer

“Razmišljal sem, da v Chicago sploh ne bi prišel. Prebolel sem malarijo, v zadnjem sklopu priprav pa sem čutil bolečine v mišici. Nisem se počutil najbolje, ampak teden dni pred nastopom sem se odločil, da vseeno poskusim,” je tiho razlagal Kiptum lani, ko se je po rekordnem teku znašel v središču svetovne pozornosti, ki je ni bil vajen.

Po prihodu v Kenijo so ga namreč pričakale množice, veselje v Nairobiju in drugod po državi je trajalo kar dva dni. Ob pozornosti najvidnejših političnih predstavnikov, medijev in navijačev mu je bilo vidno neugodno.

FOTO: Guliverimages.

Navdušil ga je bratranec, a podpore v družini ni imel

“Za mano je dolga pot. Zelo trdo sem delal in zasledoval svoje sanje, da bom postal svetovni rekorder. Zdaj mi je uspelo. Neizmerno sem vesel. Moje življenje se je v zadnjih letih spremenilo, v preteklosti mi ni bilo lahko,” je še povedal.

Prihajal je iz revne družine iz vasi Chepkorio na jugovzhodu države, kjer ga je že leta 2009 opazil njegov poznejši trener Gervais Haizimana, ki je z njim v tragični prometni nesreči tudi umrl. Nekdanji tekač iz Ruande ga je spoznal, ko je treniral v okolici kmetije, na kateri je mladi bosonogi Kelvin pasel živino.

Kiptuma, pozneje očeta dveh otrok, je za tek navdušil bratranec, ki je bil redni narekovalec tempa slovitega Etiopijca Haileja Gebrselassieja, a podpore za atletsko kariero v družini ni imel.

“Oče je želel, da se posvetim šoli in se izučim za električarja, ampak jaz sem vztrajal pri svojem. Na začetku, ko mi ni šlo najbolje, mi je bilo zelo težko, saj sem čutil, da sem razočaral družino,” se je spominjal Kelvin.

Na prvi tekmi je nastopil bos

Njegov maratonski vzpon je bil precej drugačen od tistih, ki smo jih vajeni sicer. Na cestne teke, tako kot velika večina uspešnih maratoncev pred njim, ni presedlal z atletskih stez.

"Tekel sem le po makadamskih in cestnih poteh, saj si nisem mogel privoščiti poti na stadione in atletska tekmovanja," je svoje začetke opisal atlet, ki je prvi večji tekmi, na polmaratonu v Eldoretu v Keniji leta 2018, tekel v sposojenih tekaških copatih, saj svojih ni imel. V cilj je pritekel v času 1;02:01.

Leto pozneje je na polmaratonih tekel štirikrat in bil najboljši v Montbeliardu v Franciji, kjer je zmagal s časom 59:53.

Leta 2022, v katerem je nastopil dvakrat, je polmaratonski osebni rekord rekord popravil na 58;42 v Valencii, kjer je bil šesti.

Leto za tem je nazadoval. Nastopil je na treh polmaratonih in najboljši rezultat spet dosegel v Valencii, kjer je bil osmi s časom 59;02.

Potem ga je trener Haiziman, s katerim sta resno začela sodelovati šele leta 2020, le prepričal v to, da se posveti maratonu, čemur Kiptum na začetku ni bil naklonjen.

Takrat se je začel njegov bliskovit vzpon. V začetku lanskega leta, februarja, je v Združenih arabskih emiratih sicer še tekel na polmaratonu, ki pa ga ni dokončal. Potem so prišli december, Valencia, prvi maratonski nastop … In njegovo življenje se je obrnilo na glavo.

Takole se je razveselil zmage na svojem prvem maratonu v Valencii. FOTO: Guliverimages.

Neverjetna taktika, v drugi polovici je bil boljši kot v prvi

Značilna zanj je bila nevsakdanja, pravzaprav skorajda neverjetna maratonska taktika. V drugi polovici proge trase je namreč tekel hitreje kot v prvi.

Tako je bilo tudi ob rekordu v Chicagu. Drugo polovico rekordnega maratona je pretekel minuto in sekundo hitreje (59:47) kot prvo (60:48).

"To je noro, a hkrati zelo dobro opisuje njegov slog in neustrašnost. Pravzaprav je celo preveč neustrašen. Bojim se, da se bo enkrat zaradi tega poškodoval," je po svetovnem rekordu razlagal njegov trener Haiziman.

Za letos je napovedal maraton pod dvema urama

Za leto 2024 sta skupaj načrtovala nove podvige.

Ravno pred kratkim je Kiptum napovedal, da bo 14. aprila v Rotterdamu napadel nov podvig in skušal postati prvi človek, ki bo tekmovalni maraton pretekel v času pod dvema urama.

"Verjamem, da bom to res storil," je bil prepričan.

Glede na vse podvige, ki so mu uspeli v letu pred tem, s(m)o bili prepričani tudi ostali.

FOTO: Profimedia.

Sanjal je olimpijski obračun z idolom v Parizu

Še bolj kot teka pod dvema urama pa se je veselil poletnega vrhunca v Parizu.

Olimpijskih iger, na katerih bi se v enem najbolj težko pričakovanih atletskih dogodkov zadnjih let moral za zlato medaljo pomeriti s prejšnjim svetovnim maratonskim rekorderjem, rojakom in idolom Kipchogejem.

"On je bil moj navdih. O tem, da bom nekoč osvojil medaljo na olimpijskih igrah za Kenijo, sem sanjal od nekdaj. Upam, da dobim to priložnost," je Kiptum govoril pred časom, ko še ni vedel, ali bo izbran v kenijsko olimpijsko reprezentanco.

Priložnost, da zastopa barve Kenije na največjem atletskem tekmovanju, je seveda dobil, a je kruta usoda na žalost poskrbela, da je ne bo dočakal. Mi pa nikoli ne bomo dobili končnega odgovora na vprašanje, kako res dober tekač je bil ...

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!