Najhitrejša slovenska mama upa tudi na Pariz

Atletika 14. Maj 20245:00 0 komentarjev
Maja Mihalinec Zidar želi po porodu na tretje olimpijske igre. FOTO: Grega Valančič.

Najhitrejša Slovenka Maja Mihalinec Zidar, ki se je na atletske steze vrnila po porodu, upa, da se bo še tretjič uvrstila na olimpijske igre.

Že nekaj let najhitrejša slovenska sprinterka, ki je na velikih tekmovanjih tekla tako na 100 kot 200 metrov, se je pred dvema letoma odločila za najlepšo službo na svetu. Materinstvo.

Po rojstvu otroka se je vrnila na atletske steze. Lansko sezono je zaključila s septembrskih 11,54 na krajši in 23,69 na daljši sprinterski razdalji.

V tretjem letošnjem nastopu je v soboto v Kranju, predvsem na 200 metrov, tekla že precej hitreje. Na 100 metrov 11,51 z neugodnim vetrom v prsi (0,6 metra na sekundo), na 200 pa v brezvetrju 23,29. Po nastopu je bila zelo zadihana, a tudi zelo zadovoljna.

“Dosegla sem najboljša letošnja rezultata v tekih na 100 in 200 metrov, tudi daleč najboljša od leta 2020, tako da sem zelo zadovoljna. Na 100 metrov sem tekla bolj sproščeno, to je bila priprava, aktivacija za tek na 200 metrov. Super zadovoljna sem. Tudi na 200 metrov sem tekla zelo dobro, ampak me je v zadnjih 50, 60 metrih začel grabiti krč v mečih. To me je ustavljalo. Upam, da to hitro rešimo, saj me čakajo pomembne tekme,” nam je Maja Mihalinec Zidar povedala po drugem sobotnem teku in zaradi težav s krči odpovedala finale na 100 metrov.

FOTO: Grega Valančič

Cilja na tretje olimpijske sanje

Zdaj se bo osredotočila na nadaljevanje sezone, ki prinaša tako junijsko evropsko prvenstvo kot avgustovske olimpijske igre.

“Najprej me čaka borba za evropsko prvenstvo. To bo najbolj zahteven del sezone, saj je časa zelo malo. Na voljo je malo tekem. Absolutno se osredotočam na tek na 200 metrov. Za zdaj mi dobro kaže, iz tekme v tekmo izboljšujem svoj ranking. Tudi norma v pravih pogojih ni nedosegljiva, zato res upam, da tokratni krči ne bodo pustili posledic,” je dejala zagotovo najhitrejša slovenska mama ta hip, za katero je že kup velikih tekmovanj. In tudi nekaj spoštovanja vrednih dosežkov na njih.

Dvakrat, v Pekingu 2015 in Dohi 2019, je bila polfinalistka svetovnih prvenstev na prostem v teku na 200 metrov. V polfinalih je bila, tako na 100 kot 200 metrov, tudi na evropskem prvenstvu leta 2016 v Amsterdamu. Leta 2019 je bila šesta v teku na 60 metrov na dvoranskem evropskem prvenstvu v Glasgowu. Še mesto višje, peta, je bila v isti disciplini leta 2021 na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torunu.

To je bila njena zadnja sezona, preden se je odločila za materinstvo in rodila. Dve leti za tem ji je uspela vrnitev, ki še zdaleč ni samoumevna. Tudi sama priznava, da ni bilo lahko.

Takole je v cilj prišla na sobotnem mitingu v Kranju. FOTO: Peter Kastelic/AZS

Brez super ekipe ne bi šlo

“Je kar podvig. Pred dvema letoma sem postala mamica. Je poseben izziv in hkrati posebna radost, sploh ko otrok po tekmi takole pride do mene. Ne vem. Zdi se mi, da se dobro spopadam s temi izzivi. Okoli sebe imam tudi super ekipo, ki mi pomaga. Mož, babice, dedki, sestra … Brez njih ne bi šlo. Tudi trenerji in ekipa. Na pripravah smo vedno v družinski zasedbi. Super se imamo. Tudi fizično sem se dobro vrnila. Mislim, da sem v formi, ko lahko dosegam dobre rezultate,” nam je razlagala, medtem ko je v rokah držala svojo prvorojenko.

Olimpijki, ki je tekla v Riu de Janeiru leta 2016 in Tokiu 2021, je uspel pravcati podvig. Že drugo leto po vrnitvi je na boljši ravni, kot je bila pred prekinitvijo kariere.

“Res je. Trenutno sem boljša, kot sem bila v sezoni, preden sem zanosila. Takrat, po pandemiji, sem imela ogromno težav s tetivami. Porušila se mi je tehnika teka. Moram priznati, da smo se po vrnitvi bolj kot s fizično pripravljenostjo ubadali s tehniko teka. Kako popraviti avtomatizem, ki se je porušil zaradi poškodbe. To je bil morda celo večji izziv kot pa vprašanje, kako se po porodu fizično vrniti,” je še povedala sprinterka, ki je osebna rekorda dosegla leta 2019. Na 100 metrov je tekla 11,27, na 200 pa 22,78.

Fotografija z olimpijskih iger v Tokiu. FOTO: Profimedia

Pravega odgovora še nima

Izziv je tudi finančni izpad, ki se je s prekinitvijo atletske kariere zgodil.

“Nisem več zaposlena v Slovenski vojski, imam pa še vedno podporo Atletske zveze Slovenije in kluba. Minimalno, saj rezultati še niso na taki ravni, a nekaj vseeno je. Je bila pa to zavestna družinska odločitev, da posežem tudi po prihrankih, če bo treba, zaradi tega, da se še tretjič uvrstim na olimpijske igre. Potem bomo videli, kako naprej,” je dala 34-letna sprinterka med vrsticami vedeti, da se utegne po tej sezoni dokončno upokojiti.

“Pravega odgovora še nimam. Ne vem še. Nisem še povsem odločena. V veliki meri bo to odvisno od tega, kako se bo rezultatsko izšla ta sezona, konec koncev pa tudi finančno,” je za konec povedala o tem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!