Neverjeten madžarski urok, ki traja že 40 let in se kar ne konča

Atletika 20. Avg 202321:00 0 komentarjev
Kazalo je, da bo Bence Halasz Madžarski prinesel prvo zlato, a ... FOTO: Profimedia.

Madžarska, ki gosti letošnje svetovno prvenstvo, je atletska nacija, ki je na olimpijskih igrah osvojila že kup zlatih medalj. Verjeli ali ne, pa na svetovnih prvenstvih kljub temu ni dobila niti ene. Tako ostaja tudi po današnjem dnevu, čeprav je kazalo drugače.

183 zlatih, 156 srebrnih in 182 bronastih – skupaj kar 521 olimpijskih medalj – je do zdaj dobila Madžarska, ki je velika športna in tudi atletska nacija. Po sabljanju, plavanju, kajaku, rokoborbi in gimnastiki je atletika tista, ki ji jih je prinesla največ. Madžarski atleti in atletinje so jih osvojili 10, ob tem pa še 12 srebrnih in 18 bronastih.

Od desetih olimpijskih atletskih prvakov z Madžarske jih je kar deset metalo kladivo. Prav ta disciplina, v kateri je pred leti kraljeval Primož Kozmus, pa bi danes skorajda prekinila urok, ki traja že vse od prvega atletskega svetovnega prvenstva v Helsinkih leta 1983.

Madžarska namreč v vsej svoji zgodovini še ni dobila atletskega svetovnega prvaka oziroma prvakinje.

Tokrat se je v Budimpešti že zdelo, da bo 40-letni post le končan. Bence Halasz, eden glavnih madžarskih upov za atletsko zlato, je že v prvi seriji kladivo vrgel 80,82 metra daleč in zanesljivo vodil.

Tako je ostalo vse do četrte serije, ko je v finalu ostalo le še osem najboljših tekmovalcev, potem pa je 26-letnega Halasza, ki je bil bronast na svetovnem prvenstvu leta 2019 v Dohi, za vsega centimeter prehitel Poljak Wojciech Nowicki.

Kanadčan je poskrbel za največje presenečenje prvenstva

Olimpijski prvak iz Tokija je bil povsem blizu prvega naslova svetovnega prvaka, na koncu pa se je tudi on moral sprijazniti s srebrom, ki ga je osvojil že lani v ZDA.

Kanadčan Ethan Katzberg se je podpisal pod morda največje presenečenje do zdaj. FOTO: Profimedia.

V peti seriji ga je namreč z metom, dolgim 81,25 metra, prehitel Kanadčan Ethan Katzberg, ki je pripravil morda največje presenečenje prvenstva do zdaj. Pred prihodom v Budimpešto ta 21-letnik kladiva namreč nikoli ni vrgel prek 80 metrov.

Brez tako želene zlate medalje pa je ostal tudi Halasz in z njim Madžarska, ki je ob sedmih srebrnih prišla še do osme bronaste medalje s svetovnih prvenstev.

Nekaj možnosti še imajo, a jih ni prav veliko

Madžarski navijači, ki so tokrat skorajda do zadnjega kotička napolnili stadion v Budimpešti in, predvsem zavoljo svojega junaka, ustvarili sijajno vzdušje, so bili na koncu spet razočarani, a so svojemu najboljšemu atletu vseeno zaploskali. Nove medalje z velikih tekmovanj pa se je razveselil tudi sam.

Nekaj upov, da pred domačimi navijači prekinejo dolg urok, Madžari sicer še imajo. Največ jih polagajo na evropsko podprvakinjo v šprintu na visokih ovirah Luco Kozak, ki bo z nastopi začela v torek, in bronasto z zadnjega evropskega prvenstva Viktorio Madarasz, ki jo nastop v hitri hoji na 35 kilometrov čaka v četrtek …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!