Izjemna Femke Bol znova podrla svetovni rekord

Atletika 2. Mar 202422:09 0 komentarjev
Femke Bol
Foto: Profimedia

Femke Bol je na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Glasgowu v teku na 400 metrov upravičila vlogo favoritinje. V finalu je Nizozemka s časom 49,17 izboljšala svoj svetovni rekord.

Bol je veljala za veliko favoritinjo, da osvoji naslov svetovne prvakinje. Letos je že tekla svetovni rekord (49,24) tokrat pa je še nekoliko izboljšala svoj prejšnji dosežek.

To je prvi naslov za Nizozemko v dvorani, saj se je morala pred dvema letoma v Beogradu zadovoljiti s srebrom. Olimpijsko zlato je zdaj edino, kar še manjka na njenem seznamu dosežkov.

V soboto lahko Bol v Glasgowu osvoji še eno medaljo. Takrat bo nastopila v teku na 4×400 metrov. Nizozemke so aktualne evropske prvakinje v tej disciplini.

Po svetovnem prvenstvu se bo Bol ponovno osredotočila na tek na 400 metrov z ovirami, disciplini, v kateri želi naslednje poletje v Parizu postati olimpijska prvakinja. Tek na 400 metrov z ovirami ni na sporedu v dvorani.

Devet končnih odločitev

Drugi dan so podelili devet kompletov medalj. V obeh tekih na dva dvoranska kroga sta zlati in srebrni medalji ostali v Evropi. Najprej sta prvi mesti zasedli Bol in njena rojakinja Lieke Klaver (50,16), bron je osvojila Alexis Holmes iz ZDA (50,24).

Nato je nekaj minut pozneje Alexander Doom z belgijskim rekordom 45,25 v zaključku presenetil favoriziranega Norvežana Karstena Warholma (45,34). Za evropskim rekorderjem, Warholm je tudi svetovni rekorder, olimpijski in trikratni svetovni prvak na 400 m ovire, je bil tretji Jamajčan Rusheen McDonald (45,65).

Alexander Doom
Belgijec je poskrbel za veliko presenečenje. Foto: Profimedia

V skoku s palico je domačinka Molly Caudery zlato osvojila s 4,80 m, ko je to višino zmogla v drugem skoku, v tretjem pa Nizozemka Eliza McCartney in bila tako druga. Bron je pripadel dvakratni zaporedni svetovni prvakinji na prostem in olimpijski zmagovalki iz ZDA, Katie Moon je končala s 4,75 m.

Američanko v solzah odpeljali s tekmovališča

Američan Grant Holloway je na 60 m ovire z rekordom prvenstev, 7,29 sekunde, ubranil naslov. Za svetovnim rekorderjem je bil drugi v cilju Lorenzo Simonello z italijanskim rekordom (7,43), še štiri stotinke več je zaostal bronasti Francoz Just Kwaou-Mathey.

Na tej razdalji brez ovir in zadnji disciplini dneva je edina pod sedmimi sekundami tekla Julien Alfred iz Svete Lucije (6,98). Poljakinji Ewi Swoboda (7,00) je na tretjem mestu sledila Zaynab Dosso iz Italije (7,05). Ena izmed favoritinj, Aleia Hobbs, se je tik pred startom poškodovala. Američanko so tako v solzah s tekmovališča odpeljali na vozičku.

Tek na 60 m
Foto: Profimedia

Zelo dramatično je bilo v edinem dopoldanskem finalu, ko sta v skoku v daljino najboljša dosežka padla v uvodni seriji, dobitnike medalj pa je ločil en sam centimeter. Naslov je ubranil 25-letni Grk Miltiadis Tentoglu, olimpijski in svetovni prvak na prostem, a je tudi šest let mlajši Italijan Mattia Furlani skočil 8,22 metra. Grk je imel boljši drugi skok (8,19:8,10) in Italijan je bil drugi, tretji pa z 8,21 m Jamajčan Carey McLeod.

V troskoku je svetovnemu naslovu na prostem iz Budimpešte dvoranskega dodal Hugues Fabrice Zango iz Burkine Faso, s 17,53 m je dokaj zanesljivo zmagal. Tudi srebro je odšlo v Afriko, drugi je bil Alžirec Yasser Mohammed Triki (17,35 m), prek 17 m je za bron skočil tudi Portugalec Tiago Pereira (17,08 m).

Na 3000 m sta zmagala presenetljivo Američanka in Britanec. Elle St. Pierre je v izdihljajih tekme z rekordom prvenstev, 8:20,87, prehitela Etiopijko Gudaf Tsegay (8:21,13), tretja je bila s kenijskim rekordom Beatrice Chepkoech (8:22,68).

Josh Kerr je na veselje polne dvorane s 7:42,98 že precej pred finišem strl odpor pred tem dolgo vodilnih Etiopijcev. Srebrn je bil prav tako nenadejano Yared Nuguse iz ZDA (7:43,59), šele tretji pa prvi Etiopijec Selemon Barega (7:43,64).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!