Bambi. Nasmejano dekle, ki je zrušilo najstarejši atletski rekord

Atletika 25. Avg 202310:00 0 komentarjev
Femke Bol po zmagi v Budimpešti. FOTO: Profimedia.

Femke Bol, ki je včeraj poskrbela za morda najbolj suvereno zmago na letošnjem svetovnem atletskem prvenstvu v Budimpešti, ko je za več kot sekundo prehitela vse tekmice v finalu teka na 400 metrov z ovirami, je prišla do prve velike članske zlate medalje v svetovni konkurenci.

Femke Bol je 19. februarja letos na dvoranskem nizozemskem prvenstvu 400 metrov pretekla v času 49,26 in popravila do takrat najstarejši svetovni rekord v zgodovini atletike. Mejnik Čehinje Jarmile Kratohvilove, ki je daljnega 7. marca 1982 v Milanu tekla 49,59. To je bil rekord, ki je zdržal le nekaj dni manj kot 41 let.

Toda Nizozemka, ki ima že kup medalj z velikih tekmovanj, je v Budimpešto prišla šele po svoj prvi naslov v svetovni konkurenci. Razlog je vsakemu, ki spremlja svetovno atletiko, znan. Sliši na ime Sydney McLaughlin.

Svetovna rekorderka v teku na 400 metrov z ovirami, ki je julija lani v finalu svetovnega prvenstva v Eugenu postavila svetovni rekord 50,68, a je v Budimpešti ni bilo, saj je poškodovana. Nizozemka je v sredinem finalu tekla 51,70 in drugo najhitrejšo premagala za 1,1 sekunde, a za Američankinim rekordom zaostala za več kot sekundo.

Atraktiven padec v samem finišu mešane štafete 4×400 metrov. FOTO: Profimedia.

Padec in vzpon v Budimpešti

Bol je na prvo zlato s svetovnih prvenstvih upala že prvi dan tekmovanj v Budimpešti in bila zelo blizu, da bi cilj uresničila. Le nekaj metrov oziroma stotink sekunde. V mešani štafeti 4×400 metrov je bila tik pred ciljem kot članica zadnje predaje vodilna, potem pa izgubila korak, padla in poskrbela za enega najbolj spektakularnih prizorov prvenstva. Vsaj za fotografe.

Njej do smeha po finalu ni bilo. Nizozemska se je za uspeh obrisala pod nosom. Zaradi diskvalifikacije je ostala brez vsega. Zmage so se veselile ZDA.

“Zdaj sem še bolj motivirana, da osvojim zlato v svoji disciplini,” je po nesrečnem razpletu v njenem prvem nastopu povedala Bol, ki se je odločila, da bo zaradi prenatrpanega urnika na Madžarskem tekla le v eni posamični disciplini. In napovedi uresničila. Sprehodila se je skozi kvalifikacije, polfinale in nenazadnje tudi v finalu.

S tatamija na tartanske steze

Bambi, kot jo kličejo zaradi njenega lahkotnega preskakovanja ovir, pa tudi zato, ker je povečini nasmejana in deluje zelo prijazno, se je znala pobrati in udariti nazaj. Tega se je bržčas priučila v judu, ki ga je trenirala kot otrok, potem pa misel o borilnih veščinah opustila, saj si je dvakrat zlomila roko.

Raje je sledila starejšemu bratu v atletiko, ki se ji je zapisala že z osmimi leti, se sprva posvetila krosu, nato pa ugotovila, da je najboljša v dolgem šprintu. Malo pozneje pa tudi to, da je še toliko boljša, če mora ob tem preskakovati tudi ovire. Na ovire je presedlala s 15 leti in takoj začela osvajati medalje. Jasno je bilo, da je velik talent.

Toda na prvih velikih tekmovanjih v mlajših kategorijah kljub temu ni navduševala. Leta 2015 je na olimpijskem festivalu mladine med dekleti, starimi do 17 let, izpadla že v kvalifikacijah. Dve leti pozneje je na mladinskem evropskem prvenstvu obstala v polfinalu, preskok pa naredila leta 2019, ko je na istem tekmovanju zmagala. Tega leta je debitirala na velikih članskih tekmovanjih in prišla do polfinala svetovnega prvenstva v Dohi.

S tremi zlatimi medaljami z lanskoletnega evropskega prvenstva. FOTO: Profimedia.

Na evropskem prvenstvu v Münchnu je spisala zgodovino

Leta 2020 se je zaradi pandemije njen vzpon ustavil, potem pa je leta 2021 na olimpijskih igrah v Tokiu osvojila bron v teku na 400 metrov za ovirami in ob McLaughlinovi zaostala le še za svojo vzornico Dalilah Muhammed v do takrat z naskokom najhitrejšem finalu največjih tekmovanj. Prve tri tekmovalke so tekle najhitrejše čase v zgodovini discipline. Ura se je za Bol ustavila pri 52,03, kar je bil njen osebni rekord.

Lansko leto je začela s srebrnima medaljama na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Beogradu na 400 in 4×400 metrov. Nadaljevala je s srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu v Eugenu v teku na 400 metrov ovire, zmagala je seveda McLaughlin, in srebro osvojila tudi z nizozemsko mešano štafeto 4×400 metrov. Potem je spisala zgodovino na evropskem prvenstvu v Münchnu, kjer je postala prva atletinja z dvema naslovoma prvakinje v disciplinah na 400 z in brez ovir. Status prve zvezdnice prvenstva je potrdila z zmago z nizozemsko štafeto.

Zdaj je končno prišla še do zlate medalje na svetovnih prvenstvih. Kaj sledi? Zdi se, da še veliko. Bambi je vzela zalet, stara pa je šele 23 let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!