Olimpijske sanje slovenske štafete so verjetno končane

Atletika 24. Apr 202417:21 0 komentarjev
Slovenska mešana štafeta 4x400 metrov, ki je lani postavila državni rekord. FOTO: Aleš Fevžer.

Na prihajajočem svetovnem prvenstvu štafet ne bo slovenske štafete, kar pomeni, da slovenske štafete skorajda zagotovo ne bomo videli niti na letošnjih olimpijskih igrah. To bi se zgodilo prvič po 24 letih.

Svetovna atletika je objavila seznam nastopajočih na svetovnem prvenstvu štafet, ki bo 4. in 5. maja na Bahamih.

Med 893 atleti in atletinjami iz 54 držav ne bo slovenskih, kar pomeni, da slovenske štafete, ki se je spogledovala s prvim nastopom na olimpijskih igrah po dolgih 24 letih čakanja, v Parizu skorajda zagotovo ne bo zraven.

Prihajajoče svetovno prvenstvo v štafetah namreč ponuja šest odprtih vrat za nastop na olimpijskih igrah, na katerih si je nastop sicer že zagotovilo osem najboljših štafet z zadnjega svetovnega prvenstva v Budimpešti, in je Sloveniji ponujal lepo priložnost za uvrstitev na igre.

Na olimpijske igre je računala slovenska mešana štafeta 4×400 metrov, ki lani na ekipnem evropskem prvenstvu na Poljskem z odličnim rezultatom 3:14,72, takrat celo najboljšim na svetu, za skoraj šest sekund popravila slovenski rekord. Nastopiti bi morala na Bahamih, kjer pa je ne bo.

Agata Zupin je poškodovana. FOTO: Aleš Fevžer.

Načrte sta prekrižali poškodbi

Dva njena člana sta namreč odpovedala nastop zaradi poškodb. Agata Zupin, slovenska rekorderka na 400 m ovire, ima poškodovano sprednjo stegensko mišico, Lovro Mesec Košir pa lažjo poškodbo primikalke kolka.

Člana rekordne štafete sta sicer še ena najboljši slovenskih atletinj zadnjih let, finalistka svetovnega prvenstva in srebrna z lanskoletnega dvoranskega evropskega prvenstva v teku na 800 metrov Anita Horvat, in sedmouvrščeni z letošnjega dvoranskega svetovnega prvenstva v Glasgowu Rok Ferlan.

Pravih zamenjav za poškodovana niso našli, zato so se na Atletski zvezi Slovenije odločili, da svoje ekipe na letošnje svetovno prvenstvo štafet ne bodo poslali. To skorajda zagotovo pomeni, da Slovenije v štafetah na olimpijskih igrah letos ne bomo videli.

Na Bahamih zvezdniška zasedba

Poleg osmih, ki so že uvrščene, si bo na prihajajočem štafetnem svetovnem prvenstvu mesto v Parizu zagotovilo še šest reprezentanc. Tudi zato bo zasedba na Bahamih zelo močna. Nastopila bosta tudi velika zvezdnika svetovne atletike Američan Noah Lyles in Nizozemka Femke Bol.

Še dve reprezentanci se lahko na olimpijske igre sicer uvrstita skozi stranska vrata, a ima Slovenija glede na uvrstitev na svetovni lestvici v vseh štafetah (moški, ženski in mešani) minimalne možnosti.

V štafeti bi morala teči tudi Anita Horvat. FOTO: Aleš Fevžer.

Nazadnje zraven daljnega leta 2000

Na olimpijskih igrah Slovenija v nobeni štafeti (4×100 ali 4×400 metrov) svojega predstavnika ni imela že od leta 2000, ko so v Sydneyju nastopile kar tri. Moška 4×100 in obe 4×400 metrov.

Na evropskem prvenstvu na prostem, ki bo v prvi polovici junija v Rimu, bo verjetno drugače.

Skorajda zagotovo bo – glede na trenutne uvrstitve na lestvici – tam nastopila slovenska moška štafeta 4×400 metrov, z nastopom pa se resno spogleduje tudi ženska štafeta v isti disciplini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!