Skrivnostni smučarski polet v zgodovino (VIDEO)

Smučarski skoki 24. Apr 20240:00 1 komentar
Rjoju Kobajaši
Rjoju Kobajaši. Foto: Profimedia

Dvakratni dobitniki velikega kristalnega globusa in olimpijski prvak Rjoju Kobajaši naj bi se na posebni islandski letalnici pod okriljem osebnega pokrovitelja pripravljal na zgodovinski polet preko 300 metrov.

”300 metrov? Takšni mejniki človeka spravijo k razmišljanju, da bi dosegel še kaj,” je na vprašanje, kaj bi ga vrnilo na skakalnice, minuli mesec, resda malce v šali, za Sportklub odvrnil upokojeni Cene Prevc. Bo moral razmisliti o teh besedah?

V strogi tajnosti in predvsem mimo uradnih smernic Mednarodne smučarske zveze naj bi strokovnjaki pod pokroviteljstvom slovitega proizvajalca energijskih pijač Red Bull, ki sicer podpira tudi številne športnike, klube, tekmovanja in adrenalinske podvige, na Islandiji, natančneje v Hlidarfjallu, pripravili posebno skakalnico oziroma letalnico. V ozadju naj bi bila ideja zgodovinskega smučarsko-skakalnega poleta preko čarobne meje 300 metrov.

Kot vse kaže, snovalcem spektakularnega projekta le ni uspelo neprodušno skriti pred očmi javnosti. V slednjo so namreč pricurljali amaterski posnetki, ki so resda slabe kakovosti, medtem ko pa je islandska televizijska postaja RUV poročala o tem, da ima na mogočni napravi glavno besedo 27-letni japonski skakalni zvezdnik Rjoju Kobajaši.  

Olimpijski prvak, ki je sicer dobil že 35 tekem svetovnega pokala, naj bi že v torek zgodaj zjutraj opravil nekaj skokov. Po neuradnih podatkih je pristal pri 256 metrih, kar je kajpak dlje od uradnega svetovnega rekorda. Želja Japonca in snovalcev doslej skrivnostnega projekta pa je prvi skok čez 300 metrov. Novi poskusi naj bi sledili v nadaljevanju tedna. “Rekordu” naj bi bili naklonjeni tudi profil, nadmorska višina in vremenske razmere.

Svetovni rekord: 253,5 m

Uradne letalnice, tudi planiška in kajpak tista v Vikersundu, takšnih poletov ne omogočajo. Jasno pa je tudi, da bo uradni svetovni rekorder še naprej ostal Stefan Kraft (253,5 m). Mednarodna smučarska zveza namreč islandskih dosežkov zanesljivo ne bo priznala, saj niso bili doseženi na uradni napravi in v okviru uradnega tekmovanja pod okriljem FIS. Vsekakor pa gre pričakovati spektakularne posnetke in nadaljnje razprave o tem, kje so meje skakalnega športa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje