Olimpijski podprvak lagal o svoji starosti

Atletika 1. Dec 202317:25 0 komentarjev
Luguelin Santos
Foto: AP Photo/Mark Humphrey

Dominikanski sprinter Luguelin Santos je ostal brez naziva svetovnega mladinskega prvaka, je danes sporočila Komisija za integriteto atletike (AIU), ki je športniku obenem izrekla tudi triletno prepoved nastopanja.

Danes 31-letni Santos je naslov mladinskega svetovnega prvaka v teku na 400 metrov osvojil leta 2012 v Barceloni, a danes ostal brez laskavega naziva, potem ko je AIU ugotovila, da je lagal o svoji starosti.

“Santos je priznal, da je leta 2012 nastopil s potnim listom, ki je imel ponarejen datum rojstva – 12. november 1993, čeprav je bil v resnici rojen na isti dan leta 1992. Zaradi tega ni bil upravičen do udeležbe na svetovnem mladinskem prvenstvu 2012, saj so na podlagi tekmovalnih pravil smeli nastopiti le mladi športniki, ki so bili v tekmovalnem letu do 31. decembra stari 18 ali 19 let,” so v sporočilu za javnost obrazložili pri AIU, ki je atletu zaradi kršitve izrekla tudi triletno prepoved nastopanja.

Santos je sicer istega leta postal tudi olimpijski podprvak v teku na 400 metrov, vendar bo srebrno olimpijsko odličje kljub kršitvi lahko zadržal, poroča tiskovna agencija Reuters. “V nasprotju s sankcijami za kršitve dopinških pravil ni podlage za razveljavitev njegovega olimpijskega rezultata, saj to ni bil dogodek v starostni skupini in tam ni bila storjena nobena kršitev,” je še pojasnil vodja AIU Brett Clothier.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!