Slovenija je dobila novega zelo resnega tekača na stadionski krog

Atletika 20. Maj 202412:00 0 komentarjev
Rok Ferlan je četrtič v karieri tekel pod 46 sekundami. FOTO: Uroš Skaza.

Rok Ferlan na drugem mitingu Mednarodne atletske lige v Slovenski Bistrici ni tekel novega osebnega rekorda, a je vnovič potrdil, da je Slovenija z njim dobila novega zelo resnega tekača na 400 metrov.

“Vesel sem. Dokler bom konstantno tekel blizu osebnega rekorda, bom definitivno zadovoljen. Je pa za mano malce težja tekma. V tem tednu nisem bil najboljši. Zato sem toliko bolj vesel, da sem odtekel dobro,” je po rezultatu 45,88, s katerim je na najmočnejši seriji slovenskih atletskih mitingov dosegel drugo zmago na drugi tekmi, povedal Rok Ferlan, ki je za 13 stotink zaostal za osebnim rekordom. V prvem nastopu v poletni sezoni ga je popravil teden dni poprej na mitingu v Kranju.

“V uvodih 200, 250 metrih mi je bil zelo hitri Slovak zelo v pomoč. Podobno kot v Kranju mi je to pomagalo, da teka nisem začel prepočasi. Potem sem šel naprej po svoje,” je povedal po Luki Janežiču in Matiji Šestaku tretji slovenski tekač na 400 metrov, ki spada na svetovno vrhunsko raven, o nastopu v Slovenski Bistrici, kjer je marsikoga od nastopajočih zmotil veter. Njega ni.

“Veter se je ob našem nastopu malo umiril. Če je že pihal, pa raje vidim, da v prsi piha v prvih kot pa v drugih 200 metrih, tako da mi je bilo okej. Vesel sem, da sem se ustalil pod 46 sekundami. Zadovoljen sem, ker sem zmagal. Konkurenca je bila močna. Zelo podobna tisti na kranjskem mitingu,” je razlagal 27-letni atlet, ki želi letos tako na evropsko prvenstvo kot na olimpijske igre.

Takole je v finišu prišel do zmage v Slovenski Bistrici. FOTO: Uroš Skaza.

Na začetku sezone je presegel pričakovanja

Vsaj z Rimom mu – glede na ranking lestvico – kaže zelo dobro, a verjame, da lahko pride tudi v Pariz. “Definitivno je to želja. Mislim, da nisem daleč. Če bom tako nadaljeval, ob tem pa morda še za par stotink spustil rezultat, potem lahko pridem v Pariz,” je dejal.

Tekač kranjskega Triglava je z začetkom sezone, v katerem je potrdil preskok, ki ga je z rezultatom 46,61 pokazal v zimski sezoni, sicer zelo zadovoljen.

“Definitivno sem presegel pričakovanja. Nisem si mislil, da bom že na začetku tekel osebni rekord. To je bilo prijetno presenečenje,” je povedal Ferlan, ki je v soboto še četrtič v karieri stadionski krog pretekel pod 46 sekundami.

Pod 45,5, potem pa naprej

S sezono bo nadaljeval z nastopom na balkanskem prvenstvu v Izmirju v Turčiji konec tega tedna, potem pa se bo verjetno spočil do evropskega prvenstva, ki bo v začetku junija. Tam pričakuje še boljše rezultate.

FOTO: Jure Banfi.

“Najprej upam, da se lahko spustim pod 45,5, potem pa bomo videli, koliko se bo dalo temu rezultatu dodati,” si je zaželel. “Za zdaj je cilj, da se na evropskem prvenstvu uvrstim v polfinale. Najprej to. Potem pa bomo videli za naprej. Mogoče se da narediti še kaj več,” je nadaljeval.

“Hitreje se bo dalo na velikem tekmovanju teči tudi zaradi gledalcev. Množice ti dajo dodaten zagon. Ko navija ves stadion, se drugače počutiš tudi pred tekmo, kot če se pripravljaš povsem sam,” je še dodal.

Žal mu je za mešano štafeto, hvaležen je za Glasgow

V Rimu utegne nastopiti tudi s štafeto 4×400 metrov, od katere si obeta veliko. “Če bomo pripravljeni in zdravi, smo lahko res dobri. Če bomo posamično dobro pripravljeni. Nismo pa štafete prav veliko trenirali, saj se je težko uskladiti. Vsak ima svoj načrt priprav, tekmovanj. Je pa res, da pri štafeti 4×400 predaja ni tako zelo pomembna,” pravi Ferlan, ki mu je žal, da je slovenska mešana štafeta 4×400 metrov izpustila nedavno svetovno prvenstvo v štafetah, na katerih bi si lahko rezervirala karte za Pariz.

Rok Ferlan
V Glasgowu je prišel do uspeha kariere. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

“Zelo mi je bilo žal, da se je razpletlo tako, ampak če ekipa ni tako pripravljena, kot bi morala biti, da pride na olimpijske igre, se nam ni splačalo nastopiti,” je povedal o tem atlet, ki je na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu debitiral na članskih velikih tekmovanjih v posamični konkurenci in navdušil s sedmim mestom.

“Ta rezultat mi je dal velik zagon. Precej lažje sem se pripravljal na poletno sezono. Več je bilo motivacije,” je priznal Ferlan, ki je tokrat presenetil z malce spremenjenim videzom. Pustil si je brado. Mislili smo, da gre za kakšno vraževerje.

“Ne, ne. Nič ni na tem. Ni nekega pomena. Samo briti se mi ni dalo. Za te stvari sem bolj len,” se je za konec zasmejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!