Zaprto poglavje Zorana Zupančiča

Smučarski skoki 19. Maj 202410:00 0 komentarjev
Zoran Zupančič
Foto: Aleš Fevžer

Zoran Zupančič s 1. julijem pričenja novo poglavje v svoji karieri. Žirovec se je aprila uradno zapustil mesto glavnega trenerja slovenske ženske reprezentance v smučarskih skokih, s katero je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. A prvi namig, da se utegne posloviti, je dal že mesec pred tem v Planici.

Pred dobrim mesecem dni je odjeknila novica, da se po šestih sezonah se z mesta glavnega trenerja poslavlja Zoran Zupančič. Presenečenje je bilo še toliko večje, saj je bila za slovenskimi skakalkami nova sijajna sezona, ki jo je z osvojitvijo velikega kristalnega globusa kronala Nika Prevc.

Uspeh je bil nov kamenček v mozaiku najtrofejnejšega slovenskega skakalnega trenerja, pod katerim so orlice v svetovnem pokalu zbrale kar 84 uvrstitev na zmagovalni oder, z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev pa domov prinesle sedem odličij.

A prvi namig, da se utegne posloviti, je dal že na zadnji tekmi svetovnega pokala marca v Planici. Tedaj se je na naše vprašanje, ali bi lahko pri dogovarjanju za novo pogodbo znova prišlo do zapletov tako kot dve leti poprej, zgolj nasmehnil in pomenljivo odgovoril: “Hvala lepa.”

Za ekipo dal dušo in srce

Na svoji zadnji novinarski konferenci, na kateri je pojasnil svoje razloge za odhod, je priznal, da je v dolini pod Poncami že vedel, da bo to njegova zadnja tekma, v petkovem intervjuju za Sportklub pa pristavil: “Da bom odšel, sem se odločil šele proti koncu sezone, vendar sem že po novoletni turneji začel razmišljati o tem. Dokončno sem se odločil med norveško turnejo.”

Odločitev 48-letnika so zelo različno sprejele njegove tekmovalke. “Super, neka novost. Mogoče bomo zaživeli tudi v tej luči,” je kadrovsko spremembo pri vrhu komentirala Nika Križnar. Ob tem pa dodala: “Ostal nam bo v lepem spominu. Je zagotovo najboljši trener doslej. Dal je dušo in srce za celotno ekipo. A ko si že nekaj let skupaj, se počasi prenasitiš.”

Zoran Zupančič
Zupančič z Niko Prevc (levo) in Niko Križnar (desno). Foto: Aleš Fevžer

Precej težje je odhod sprejela njena soimenjakinja Nika Prevc, ki se je pod vodstvom Zupančiča letos izstrelila v sam svetovni vrh. Kot je poudarila, je tudi sama slutila, da so na vidiku spremembe. “Sama sem zadnji tekmovalni konec tedna slutila, da se bo zgodila večja sprememba, a sem potem na to pozabila, zato lahko rečem, da me je kar presenetilo. Bom rekla, da so se dogajale določene stvari, ki si jih Zoran ni zaslužil. Popolnoma razumem njegovo odločitev.”

Ne le trener, temveč tudi skrbnik

Kot je priznal Zupančič, je dolgoletno vodenje reprezentance terjalo svoj davek. V ekipi so se začele pojavljati vse večje napetosti, velika odgovornost in zadolžitve, ki jih prenaša selektorska funkcija, pa so se začele odražati tudi na njegovem zdravju.

“Vsako slovo je težko. Z dekleti sem bil tesno povezan. Nisem bil le njihov trener, temveč tudi skrbnik. A enkrat moraš sprejeti takšno odločitev. V prvi vrsti zaradi sebe, svojega zdravja, glave in srca,” je priznal Zupančič.

Zoran Zupančič
Foto: Aleš Fevžer

Nekdanji smučarski skakalec je selektorsko mesto sedaj prepustil Juriju Tepešu, sam pa se osredotočil na nov izziv, saj bo s 1. julijem na Smučarski zvezi Slovenije prevzel funkcijo koordinatorja in trenerja celotnega ženskega sistema. K sebi ga je sicer vabila tudi tujina, saj je bil zelo blizu prevzemu ženske italijanske vrste, a kot je poudaril, je njegovo srce vseeno doma.

“Ko sem prejel ponudbo domače zveze, se mi ni bilo težko odločiti. V življenju ne moreš vselej gledati le na denar. Doma imam družino, poleg tega potrebujem še nekaj počitka in malenkost manj odgovorno delo,” je še poudaril Zupančič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!