Pogumna Slovenka v družbi brutalnih Britank

Atletika 10. Jun 20248:00 0 komentarjev
Anito Horvat bi v Rimu zadovoljila le medalja. FOTO: Aleš Fevžer.

Z evropskim prvenstvom danes začenja tudi Anita Horvat, ki je eden vidnejših obrazov slovenske atletike zadnjih let. V tek na 800 metrov se podaja pogumno. Zadovoljila jo bo le medalja.

“Eno medaljo z evropskih prvenstev že imam, zdaj želim še drugo. To je moj cilj. Vse bom naredila, da jo dobim,” je pred odhodom odločno, brez skrivanja, besede, ki jih je v zadnjih tednih izrekla že večkrat, ponovila Anita Horvat.

Zelo pogumno. Glede na to, da v zadnjem času v teku na 800 metrov prevladujejo Britanke. Med najboljšimi šestimi rezultati letošnjega leta v Evropi jih najdemo kar pet.

Srebrna z lanskoletnega dvoranskega evropskega prvenstva v Istanbulu želi v večnem mestu osvojiti še drugo medaljo v teku na 800 metrov z velikih tekmovanj. S kvalifikacijami teka na 800 metrov bo začela ob 12.20. Z uvrstitvijo v torkov polfinale seveda ne bi smelo biti težav.

Naslednica Jolande Čeplak, ki na nekdanjo zvezdnico slovenskega športa spominja tudi po stasu, takšnega statusa kot slovenska in še vedno tudi dvoranska svetovna rekorderka v slovenskem športu sicer še nima, a če ostanemo le pri atletiki, ji to priponko, “zvezdnica”, zagotovo lahko prilepimo.

Potem ko je zaradi težav z zdravjem izpustila marčevsko dvoransko svetovno prvenstvo v Glasgowu, je letošnjo sezono na prostem odprla z novim državnim rekordom v teku na 600 metrov. V njeni paradni disciplini, v teku na dva stadionska kroga, ji je šlo slabše.

V prvem nastopu sezone, na diamantni ligi v Dohi, je razočarala in s časom 2:05,06 za osebnim rekordom, ki ga je dosegla lani (1:58,73), zaostala za debelih šest sekund. V drugem, na diamantni ligi v Marakešu, je bilo že bolje (2:01,38), v generalki pred odhodom v Rim pa še bolje (2:00,32).

Zdaj seveda upa(mo), da bo prav na prvem velikem tekmovanju sezone prvič letos tekla pod dvema minutama. Pa preverimo, kaj je pred evropskim prvenstvom povedala.

FOTO: Peter Kastelic/AZS

Kako ste zadovoljni z dozdajšnjim potekom sezone?
Začela sem slabše, ampak to niti ni tako pomembno. Pomembno je, da sem v dobri formi. Samo to. V Rimu je cilj, da to tudi dokažem.

Kako je z zdravjem, ki je močno oklestilo slovensko reprezentanco?
Nobenih težav. Vse je okej. K sreči sama nimam nobenih težav.

Letos ste v teku na 800 metrov začeli z rezultatom 2:05, potem ste tekli 2:01 in se na zadnji tekmi z 2:00,32 povsem približali meji dveh minut.

Ko sem tekla 2:05, je bila to zame prva tekma na 800 metrov po desetih mesecih. Na tisti tekmi mi ni šlo nič. Vse, kar sem naredila, je šlo narobe. Na koncu sem popustila in le pritekla v cilj. Tega nastopa niti ne bi komentirala.

Na preostalih dveh tekmah sem nastopila precej bolj solidno. Sploh glede na to, da sem imela vmes nekaj zdravstvenih težav. Mučilo me je vnetje ledvic, bila sem tudi na antibiotikih. Ampak najpomembnejše je, da sem zdaj zdrava in verjamem, da bo v Rimu vse super.

Poletno sezono ste sicer odprli z državnim rekordom v teku na 600 metrov, 1:25,58. Ste boljši, kot ste bili lani?
Na treningih kaže res super, ampak zdaj sem imela malo težav, tako da … Bomo videli. Mi gredo pa treningi res dobro.

Z medaljo, ki jo je lani osvojila na dvoranskem evropskem prvenstvu v Istanbulu. FOTO: Profimedia

Je torej želja, da se iz Rima vrnete z medaljo?
Kot sem že večkrat rekla – eno medaljo z evropskih prvenstev že imam, zdaj želim še drugo. To je moj cilj. Vse bom naredila, da jo dobim.

Kdo so glavne konkurentke? V teku na 800 metrov v zadnjem času dominirajo Britanke. Tudi letos jih najdemo povsem na vrhu lestvice najboljših rezultatov na svetu.

Keely Hodgkinson se zdi precej spredaj, preostale pa so blizu. Smo ena blizu druge, tako da se bo treba boriti do konca.

Kako komentirate sijajen rezultat komaj 17-letne Britanke Phoebe Gill, ki je tekla 1:57,86?
Tega teka nisem videla, tako da težko povem kaj pametnega, je pa rezultat brutalen.

Brutalna je bila za vas tudi izkušnja z zadnjega evropskega prvenstva na prostem. V Münchnu ste po padcu izpadli že v kvalifikacijah …
O tem pa raje ne bi … (smeh)

Evropsko prvenstvo je priložnost za medaljo, kaj pa pričakujete na olimpijskih igrah v Parizu?
Tam bo cilj predvsem finale. Se pa na velikih tekmah lahko zgodi marsikaj, to smo v preteklosti videli že večkrat. Tam bo treba biti perfekten ne samo fizično, ampak tudi taktično. Morala bom izpiliti vse potankosti in narediti, kar moram.

Kako načrtovati sezono, v kateri sta dva velika vrhunca, dve veliki tekmovanji?
Vse načrte in treninge je izdelal moj trener. Sama pri tem nisem imela prav veliko. To vse je njegovo delo.

Anita Horvat
FOTO: Profimedia.

Si boste po evropskem prvenstvu vzeli kaj počitka?

Prav veliko počitka ne bo. Imela bom še nekaj tekem, potem pa sledijo višinske priprave in olimpijske igre.

Osebni rekord 1:58,73 ste lani na 800 metrov tekli ravno v tem obdobju, ko boste tekli v Rimu.
Da. Res je in seveda upam, da se to ponovi. Verjamem, da lahko že zdaj tečem nov osebni rekord.

V zadnjih letih ste postali eden glavnih obrazov slovenske atletike in postajate vse bolj prepoznavni. Je to breme?

Niti ne. S tem nimam težav.

Vas ljudje na ulici prepoznavajo?
Včasih se zgodi tudi to. Dober občutek je. Super pa je tudi to, da tega ni preveč. Ravno prav.

Pa sponzorji?
Zadovoljna sem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!