Spektakularen tek v Belfastu, 17-letnica je osupnila atletski svet

Atletika 15. Maj 202412:06 1 komentar
Phoebe Gill. FOTO: Brit Athletics.

Britanka Phoebe Gill je na mitingu na Severnem Irskem 800 metrov tekla 1:57,86 in postavila drugi najboljši izid sezone na svetu. To niti ne bi bila tako odmevna novica, če ne bi šlo za tekačico, ki je pred dnevi dopolnila komaj 17 let.

Phoebe Gill je v prvem letošnjem nastopu v teku na 800 metrov za skoraj štiri sekunde izboljšala svoj že tako sijajen lanskoletni osebni rekord (2:01,50) in ob zmagi na mitingu v Belfastu krepko popravila tudi prejšnji 45 let star evropski rekord v kategoriji do 18 let Marion Geissler-Hübner iz Vzhodne Nemčije (1:59,65) izboljšala za skoraj dve sekundi.

Hkrati se je razvrstila na drugo mesto lestvice letošnjih najboljših rezultatov na svetu v absolutni konkurenci.

Od nje je boljša le dvoranska svetovna prvakinja Tsige Dguma iz Etiopije, ki je tekla 13 stotink hitreje, 1:57,73.

31 let star svetovni rekord s senco dvoma

Svetovni rekord v kategoriji do 18 let je že 31 let v lasti Kitajke Yuan Wang, ki je leta 1993 tekla 1:57,18, a nad tem rezultatom, ki je bil dosežen v Pekingu, visi senca dvoma. Ta atletinja namreč pozneje nikoli ni tekla hitreje, na svetovnem prvenstvu istega leta v Stuttgartu pa je tekla šest sekund počasneje in izpadla že v kvalifikacijah. Na velikih članskih tekmovanjih potem ni nastopila nikoli več.

Po prihodu v cilj je mislila, da sanja

“Šokirana sem, saj sem skoraj zamudila na start, zamešala sem urnik. Potem sem tekla hitreje, kot sem načrtovala. Prvi krog sem ciljala pod 58 sekundami. Še naprej sem pritiskala, a nisem imela občutka, da bom tako hitra. Ko sem videla rezultat, sem mislila, da sanjam,” je po spektakularnem teku povedala Gill, ki jo odlikuje zelo agresiven stil teka, kar je potrdila tudi tokrat.

Prvih 400 metrov je pretekla pod 57 sekundami, potem ko se je že po 300 metrih postavila na čelo kolone in prehitela tudi narekovalko tempa. V drugem delu je tekla sama, z veliko prednostjo in prišla do spektakularne zmage, po kateri o njej govori ves atletski svet.

Spektakularen tek Phoebe Gill:

Bolje od Anite Horvat, ne tako daleč od Jolande Čeplak

Da bo jasno, za kako dober rezultat gre, naj dodamo, da je senzacionalna Britanka, ki bo še nekaj časa najstnica (17 let je dopolnila pred manj kot mesecem dni), tekla skoraj sekundo hitreje od osebnega rekorda ene najboljših slovenskih atletinj ta hip, srebrne z zadnjega dvoranskega evropskega prvenstva v teku na 800 metrov Anite Horvat.

Njen spektakularen tek v Belfastu je tudi vsega dve sekundi in pol slabši od slovenskega rekorda, ki je v lasti nekdanje zvezdnice svetovne atletike in večkratne dobitnice medalj z največjih tekmovanj Jolande Čeplak. Svetovna dvoranska rekorderka je z rezultatom 1:55,19 na desetem mestu večne lestvice.

Alexandra Bell, Keely Hodgkinson in Jemma Reekie v finalu olimpijskih iger v Tokiu. FOTO: Profimedia.

Za Rim in sploh Pariz se bo morala pošteno potruditi

S tem rezultatom je britanska očitno super talentirana tekačica čez noč postala kandidatka za medaljo na junijskem evropskem prvenstvu in tudi zelo visoko uvrstitev na olimpijskih igrah, a je zanimivo, da je vprašanje, ali bo tam sploh nastopila. Pa čeprav se je spustila krepko pod normi za obe letošnji veliki atletski tekmovanji (za Rim 2:00,00 in za Pariz 1:59,30).

Britanci imajo trenutno namreč kup sijajnih tekačic na 800 metrov, na obe tekmovanji pa bodo lahko poslali le tri.

Glede na to, da se evropsko prvenstvo začne že čez manj kot mesec dni, uspel pa ji je sijajen rezultat, ki ga bodo težko prehitele tri njene rojakinje, jo v Italiji lahko pričakujemo, medtem ko bodo o poti v Francijo odločale britanske olimpijske kvalifikacije, ki bodo na sporedu konec junija.

Za olimpijsko vozovnico se bodo z njo potegovale še olimpijska podprvakinja iz Tokia Keely Hodgkinson (osebni rekord 1:55,19), olimpijska podprvakinja in dvakratna evropska prvakinja na 1500 metrov Laura Muir (osebni rekord na 800 metrov 1:56,73), svetovna dvoranska podprvakinja Jemma Reekie (1:56,90) in Alexandra Bell, finalistka olimpijskih iger v Tokiu z osebnim rekordom 1:57,66, če naštejemo le štiri najboljše britanske tekačice.

Tri od njih, Hodgkinson, Reekie in Bell, so tekle v finalu zadnjih olimpijskih iger ter v Tokiu končale na drugem, četrtem in sedmem mestu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje