Štajerski orjak v elitnem klubu: zdaj po svetovni rekord

Atletika 20. Jul 202210:01 0 komentarjev
Kristjan Čeh: novi svetovni prvak še zdaleč ni rekel zadnje besede. Foto: Guliverimage

Ptujski metalec diska Kristjan Čeh je z naslovom svetovnega prvaka v ZDA slovenski atletiki priboril šesto kolajno v zgodovini svetovnih prvenstev. Se še spominjate ostalih junakov?

Veljal je za favorita, svojo vlogo je odigral z odliko. Kristjan Čeh se bo iz Oregona, kjer te dni poteka svetovno prvenstvo v atletiki, vrnil z zlato kolajno. Zanj prvo. Ne prvo za Slovenijo. Pred trinajstimi leti je namreč Primož Kozmus v Berlinu postal svetovni prvak v metu kladiva. Kozmus in Čeh sta sicer resda edina svetovna prvaka iz Slovenije, ne pa tudi edina nosilca kolajn …

Primož Kozmus. Foto: Aleš Fevžer

Primož Kozmus (1 Z, 1 S, 1 B)

Trilogijo je začel pisati leta 2007 v Osaki. V spomin na tisto prvenstvo ima v domači vitrini srebrno kolajno. Dve leti zatem je v Berlinu postal svetovni prvak. Vmes tudi olimpijski. Leta 2011 pa je na SP v Južni Koreji (Daegu) kladivo vrgel do brona.

Gregor Cankar. Foto: Aleš Fevžer

Gregor Cankar (1 B)

Slovenski rekorder v skoku v daljino je do svojega uspeha kariere prišel leta 1999. Svetovno prvenstvo je takrat gostila Sevilla. Celjan pa je z bronom Sloveniji priskakal prvo kolajno na SP v kraljici športa. Boljša od njega sta bila tedaj le Ivan Pedroso in Yago Lamela.

Marija Šestak. Foto: Aleš Fevžer

Marija Šestak (1B)

Edino kolajno v ženski kategoriji je Slovenija prejela z zamudo. Na SP 2007 v Osaki je namreč Marija Šestak tekmovanje v troskoku končala na petem mestu. A desetletje pozneje sta bili zaradi dopinga  Hrysopiyi Devetzi in Ana Pjatih diskvalificirani, tako da je Srbkinja s slovenskim potnim listom poskočila na tretje mesto.

Slovenski vitrino, ki je zdaj nekaj leta samevala, je danes vnovič odprl Kristjan Čeh. Ker Ptujčan šteje komaj 23 let, nastopa pa v disciplini, kjer pogosto prevladujejo veterani, gre pričakovati, da je pred njim še dolga in svetla prihodnost. Tega se je v prvih odzivih zavedal tudi sam. Pogledal je celo prosti svetovnemu rekordu. Ta že 36 let znaša 74,08 metra. Lastnik je  Jürgen Schult. Čehov rekord trenutno znaša 71,27 m.

Kaj je po uspehu kariere povedal Kristjan Čeh

“Star sem komaj 23 let, čaka me še deset ali več let kariere. Vmes bo še veliko olimpijskih iger, svetovnih in evropskih prvenstev. Pomembne so medalje, vsekakor, zadovoljen sem, da sem svetovni prvak, ampak zame ima večji pomen svetovni rekord. Ta ostane za dlje časa zapisan v zgodovino, v metu diska je, recimo, najstarejši.”

“Pred tekmo sem se pogovarjal z mojim trenerjem Gerdom Kanterjem. Alekna je star 19 let, njegov čas še pride. ‘Danes je tvoj dan,’ mi je dejal Kanter. Bil je zelo zadovoljen z metom prek 71 m. Po njem mi je rekel, da še imam rezerve in da grem lahko še prestavo višje.”

Kristjan Čeh. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach via Guliverimage

“Prvi met sem šel ‘na ziher’ in sem ga tudi zelo zgrešil. Bilo je 65,27 m, vedel sem, da bo dovolj za uvrstitev med osem najboljših in bom imel potem na voljo še pet metov. Drugi met sem šel na tehniko, ‘na izi’, bilo je prek 69 m. Potem pa mi je steklo na 71 m.”

“Z veseljem sem spremljal, kaj drugi pričakujejo od mene. Sam pa sem vedel, kaj moram storiti, in to sem tudi naredil. Vedel sem, da se od mene veliko pričakuje, pisalo se je o medaljah, o zlati medalji. A v finale sem šel sproščen. Nisem veliko razmišljal o tem. Imel sem čiste misli, tehnika, krog, občutki. Če to zadenem, bo letelo, in to se je tudi zgodilo.”

(STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!