Mračna plat nekdanje ruske šampionke in Putinove ljubljenke

Atletika 26. Jul 20236:00 9 komentarjev
Foto: Profimedia

Dvakratna olimpijska in trikratna svetovna prvakinja v skoku s palico Jelena Isinbajeva je še nedolgo nazaj veljala za eno največjih ruskih športnih junakinj. A priljubljenost nekdanje atletinje je v zadnjem obdobju v njeni domovini močno strmoglavila.

Ko je februarja lani Rusija napadla Ukrajino, je bila Jelena Isinbajeva ena od prvih ruskih športnic, ki so jo doletele sankcije Kijeva. Ta ji je prepovedal vstop v državo, odvzeto pa ji je bilo tudi celotno premoženje v Ukrajini. V njeni družbi so se tedaj med drugim znašli tudi ruski plavalec Aleksander Popov, predsednik Ruske teniške zveze Šamil Tarpišev in častni predsednik Ruskega olimpijskega komiteja Vitalij Smirnov.

Odločitev ukrajinskih oblasti še zdaleč ni presenetila. Ruska atletska šampionka, ki je v svoji izjemno uspešni karieri kar 17-krat podrla svetovni rekord v skoku s palico, namreč že vrsto let velja za tesno zaveznico ruskega predsednika Vladimirja Putina. Danes 41-letna nekdanja športnica je tako že leta 2012 postala ena od najbolj prepoznavnih obrazov Putinove predsedniške kampanje, pet let pozneje pa se je pridružila tudi družbenemu gibanju Putinova ekipa, ki je podpirala ruskega samodržca na predsedniških volitvah leta 2018.

Tesne vezi z eno najvplivnejših oseb na svetu so ji prinesle ničkoliko koristi. Leta 2016 je bila imenovana na čelo nadzornega sveta ruske antidopinške agencije (Rusada), štiri leta pozneje je postala članica strokovne skupine za spremembo ruske ustave, ki je Putinu omogočila, da se obdrži na oblasti vse do leta 2036, pohvali pa se lahko tudi s činom majorke v ruski vojski.

Foto: Profimedia

A bolj kot zaradi tesnih političnih povezav s Kremljem je Isinbajeva v preteklosti prah v tujini dvigala predvsem zaradi svojih kontroverznih pogledov glede homoseksualnosti. Leta 2013 je javno kritizirala športnike, ki so podpirali gibanje LGBTQ, javno pa podprla tudi zakon, ki v Rusiji prepoveduje širjenje “homoseksualne propagande” in je bil sprejet lani.

Jelena Isinbajeva velja za eno najuspešnejših ruskih atletinj vseh časov. Je olimpijska zmagovalka iz Pekinga (2008) in Aten (2004), v Londonu (2012) pa je osvojila srebro. Trikrat je bila svetovna prvakinja, še štirikrat pa svetovna dvoranska prvakinja.

Zanikanje mračne politične preteklosti

V Volgogradu rojena šampionka, ki je svojo kariero sklenila pred sedmimi leti, se je v središču pozornosti znova znašla ta mesec, ko je napovedala vrnitev v komisijo športnikov Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), kamor je bila izvoljena leta 2016. Po enoletni odsotnosti z družbenih omrežij, s katerih se je umaknila zaradi številnih očitkov, ker ni želela javno obsoditi ruske invazije na Ukrajino, se je pretekli teden znova oglasila na Facebooku in zanikala kakršnekoli povezave z ruskim političnim vrhom.

“Nazivi, o katerih se govori, so le nominalni. Nikoli nisem bila v službi oboroženih sil Ruske federacije, prav tako ne predstavnica Dume in članica katerekoli stranke. Moje poslanstvo je šport,” je zapisala dvakratna olimpijska in trikratna svetovna prvakinja v skoku s palico.

Foto: Profimedia

Njena izjava je bila odziv na poročanje španskega novičarskega portala El Digital Sur, ki se je ta mesec razpisal o mračni politični preteklosti Isinbajeve. Portal je med drugim razkril, da športnica kljub sankcijam zadnja dva meseca s svojo družino prebiva na Tenerifu, kjer naj bi kupila dve nepremičnini v vrednosti dveh milijonov evrov, na podlagi naložb pa pridobila tudi dovoljenje za prebivanje.

Pozivi k ukrepanju Evropske unije

Na poročanje portala se je odzvala tudi preiskovalna skupina zaprtega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega in Evropsko unijo zaradi Isinbajevinega “aktivnega podpiranja vojne” pozvala k uvedbi sankcij proti njej.

“Dandanes običajni ruski državljani zelo težko pridobijo vizo, a Putinovi pomočnici so zaradi dveh milijonov evrov za nakup nepremičnin odprta vsa vrata. Evropske banke so srečne, da ji lahko ustrežejo,” je bil pretekli teden na Twitterju oster član Navalnijeve preiskovalne skupine Georgij Alburov. “Peticije s seznamom njenih nepremičnin in dokazi o njeni povezavi s Putinom (teh je ogromno) bomo poslali španskim oblastem,” je še pripisal.

Neizprosen napad ruskega propagandnega aparata

A ne le Putinovih nasprotnikov, Isinbajeva si je zaradi svoje izjave in “prebega” v Španijo nakopala tudi bes Kremelj in njegovega močnega propagandnega aparata. Skrajno desna prokremeljska televizijska postaja Cargrad TV jo je obtožila izdaje in jo označila za prestrašeno domoljubko, ki ima raje kot domovino Kanarske otoke.

Foto: Profimedia

Oglasil se je tudi ruski minister za šport Oleg Maticin, ki je dal jasno vedeti, da nazivi, ki jih je pridobila Isinbajeva, še zdaleč niso zgolj simbolični. “Nesprejemljivo je, na kakšen način obravnava svoj vojaški čin, državljanstvo in dogodke v domovini. Vsakdo, ki ljubi svojo domovino, ima nedvoumno odklonilen odnos do tovrstnih izjav,” je za rusko državno tiskovno agencijo TASS povedal Maticin.

Še bolj neizprosen do svetovne rekorderke je bil poslanec ruske Dume Roman Terjuškov. “Glede na jasen namen Isinbajeve, da diskreditira ruske oborožene sile in očrni čin, da bi ohranila svoj dobičkonosen položaj v MOK, pozivam k ukrepanju tožilstva. Vsakemu, ki namerno diskreditira čast svoje uniforme, je treba odvzeti vojaški čin,” je bil oster Terjuškov.

Mlačen odziv Mednarodnega olimpijskega komiteja

Bistveno bolj zadržani okoli primera Isinbajeve so zaenkrat pri Mednarodnem olimpijskem komiteju. Njihova etična komisija je pretekli teden sporočila, da v času opravljanja funkcije na Mok ni našla tehtnih razlogov za uvedbo sankcije proti nekdanji atletinji.

Etična komisija Mok meni, da gospa Isinbajeva ni imela niti pogodbenih povezav z rusko vojsko ali varnostnimi agencijami niti ni podpirala invazije ali vojne v Ukrajini,” je v izjavi za TASS sporočil Mok.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje