Lia Apostolovski z izenačenim osebnim rekordom do kolajne

Atletika 1. Mar 202420:40 > 22:21 2 komentarja
Poziranje z medaljo ob zlati Avstralki Nicoli Olyslagers in srebrni Ukrajinki Jaroslavi Mahučik. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Danes se je v Glasgowu začelo dvoransko atletsko svetovno prvenstvo. In že prvi dan smo videli slovensko odličje, Lia Apostolovski je v skoku v višino osvojila tretje mesto. Navdušil je tudi Rok Ferlan s sedmim mestom v teku na 400 metrov.

V skoku v višino tokrat ni bilo kvalifikacij, tekmovalke pa so v finalu začele na višini 1,84 m. Lia Apostolovski je brez težav opravila z začetno višino, to pa je ponovila še na višini 1,88 m in 1,92 m. Že takrat je bilo jasno, da bo slovenska tekmovalka blizu odličja, po izenačenem osebnem rekordu (1,95 m) pa je bilo jasno, da bo 23-letnica najmanj bronasta.

Na višini 1,97 m je Apostolovski poskusila le enkrat, kasneje pa je zaključila s svojimi nastopi in se razveselila bronastega odličja. To je sedma medalja Slovenije na teh prvenstvih.

Zlato kolajno je osvojila Avstralka Nicola Olyslagers, sicer srebrna z olimpijskih iger, druga pa je bila Ukrajinka Jaroslava Mahučik.

“Izjemno sem vesela, uresničile so se mi sanje. Obenem sem kot sedma slovenska atletinja stopila na zmagovalni oder dvoranskih SP. Presrečna sem,” je pred podelitvijo medalj povedla Apostolovski.

Šele na 1,97 m je Apostolovski letvico prvič podrla, ko so jo zagrabili krči v nogah. Nato je naslednja dva skoka na tej višini izpustila. V konkurenci so so ostale le še Nemka Christina Honsel, Srbkinja Angelina Topić in Britanka Morgan Lake. A vse s popravami na nižjih višinah, kar je pomenilo, da je bila tedaj slovenska predstavnica na začasnem tretjem mestu.

Po neuspešnih skokih Honsel, Topič in Lake pa je lahko Apostolovski skupaj s trenerjem Rožletom Prezljem na tribuni glasno vzkliknila z visoko dvignjenima rokama, saj je bilo že tedaj jasno, da je osvojila najmanj bron.

FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Sedma slovenska medalja na dvoranskih SP

Triindvajsetletna članica ljubljanskega Massa je nastopila kot deseta po vrsti, predzadnja med 11 finalistkami. Med njimi je z osebnim dvoranskim rekordom 1,95 m delila šesti izid sezone.

Razen treh so bile na startu vse iz najboljše deseterice leta na svetovni lestvici po točkah, tudi prvouvrščeni, ki sta pred SP kot edini skočili več kot dva metra, Mahučik (2,04 m) in Olyslagers (2,03).

Hčerka nekdanjega slovenskega rekorderja Saše Apostolovskega je 13. februarja v Banski Bystrici na Slovaškem s 1,95 metra postavila osebni dvoranski rekord. Na večni slovenski lestvici je pred njo le nekdanja evropska prvakinja Britta Bilač z dvema preskočenima metroma leta 1994.

Apostolovski je predlani nastopila v finalu tako na SP (12.) kot na EP (7.), lani pa je svoj dosežek na SP popravila za tri mesta in bila deveta v Budimpešti.

Prejšnjo medaljo na dvoranskih SP Slovenije je trenutno poškodovana Tina Šutej osvojila 19. marca 2022 v Beogradu v skoku s palico.

Marija Šestak je leta 2018 v Birminghamu dobila srebro namesto brona. Leta 2008 je bila v Valencii tretja, a je napredovala, ker so pozneje odkrili, da je bila ena izmed tekmic pozitivna na dopinškem testu.

S tem se je na vrhu seznama uspešnih slovenskih atletinj na dvoranskih SP pridružila Britti Bilač, ki je bila v skoku v višino druga leta 1995 v Barceloni, in Jolandi Čeplak, drugi na 800 m leta 2004 na SP v Budimpešti.

Bronasti sta bili še Brigita Bukovec na 60 m ovire leta 1995 v Barceloni in Jamajčanka Merlene Ottey na 60 m leta 2003 v Birminghamu. Tudi slednja je svoje 31. odličje na velikih tekmovanjih, edino za Slovenijo, zaradi dopinga tekmice osvojila naknadno.

Rok Ferlan
Rok Ferlan je v Glasgowu postavil nov osebni rekord. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Nov osebni rekord in odlična uvrstitev Ferlana

Slovenski atlet Rok Ferlan je v dopoldanskem delu prvega dne prvenstva v prvem krogu teka na 400 m s 47,04 sekunde dosegel drugi čas prve skupine in se avtomatično po mestih uvrstil v polfinale.

Od Ferlana, ki se je pred prvenstvom razgovoril v intervjuju za Sportklub, je bil v skupini hitrejši le eden največjih zvezdnikov svetovne atletike, olimpijski zmagovalec in svetovni prvak na 400 m ovire, Norvežan Karsten Warholm (46,68).

Ferlan je v polfinalu odtekel nov osebni rekord (46,61 s), vendar tudi to ni bilo dovolj za preboj v veliki finale. Na koncu je bil odlični sedmi.

Anej Čurin Prapotnik
Anej Čurin Prapotnik. Foto: Profimedia

Dvajsetletni slovenski atlet Anej Čurin Prapotnik je v polfinalu teka na 60 m v prvi skupini zasedel osmo mesto s 6,71 sekunde. Na svoji prvi veliki članski tekmi je imel skupno 22. čas med 24 polfinalisti.

Najmlajši član šestčlanske slovenske reprezentance je zgodaj popoldne tekel v peti od sedmih kvalifikacijskih skupin in se v njej kot tretji neposredno po mestih uvrstil v nadaljevanje, skupno pa je imel 22. čas s 6,68 sekunde. Pred polfinalom si je želel izboljšati osebni rekord (6,64).

V skupini slovenskega sprinterja je bil tudi svetovni dvoranski rekorder Christian Coleman iz ZDA, ki je bil s 6,49 najhitrejši že v kvalifikacijah.

Coleman je zmagal v prvi skupini, ko je izenačil izid sezone na svetu in s 6,43 sekunde postavil tudi prvi izid polfinala. Drugi za njim je bil njegov rojak Noah Lyles (6,47).

Slednji je lastnik šestih odličij s SP na prostem, polovico si jih je pritekel lani v Budimpešti na 100 in 200 m ter v štafeti. Coleman, svetovni prvak na 100 m leta 2019 v Dohi, je bil prvi na dvoranskem SP leta 2018, na prejšnjem SP v Beogradu pa je bil srebrn. To sta bila tudi največja favorita za večerni finale.

In svojo vlogo sta tudi upravičila. Zlato odličje je pripadlo Colemanu, drugi pa je bil Lyles.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje