Hčerka nekdanjega rekorderja, ki je očitno ustvarjena za velike stvari

Lia Apostolovski
Lia Apostolovski po uspešnem nastopu. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Lia Apostolovski, mlada slovenska skakalka v višino, je na svetovnem prvenstvu tretjič nastopila na velikih tekmovanjih in se še tretjič uvrstila v finale. V Budimpešti je vnovič potrdila, da je tekmovalka za velike stvari. V prihodnosti tudi za medalje in skok prek dveh metrov? "To je seveda moja želja," pravi hčerka nekdanjega in varovanka zdajšnjega slovenskega rekorderja v skoku v višino.

“Zelo sem zadovoljna. Na tretji veliki tekmi v malo več kot enem letu sem se uvrstila v tretji finale. Vesela sem, kako se je poklopilo. Ostala sem osredotočena in mislila predvsem na tehniko, kar me je pripeljalo v finale,” je po uspešnem nastopu v kvalifikacijah povedala Lia Apostolovski, ki je začetno višino 174 centimetrov izpustila, potem pa v prvo preskočila letvico na 180, 185 in tudi 189 centimetrih. Na 192 centimetrih je bila trikrat neuspešna, a je zaradi brezhibnih skokov na prejšnjih višinah vseeno napredovala v finale.

“Tako osredotočena sem bila na svoje skoke, da se z drugimi tekmovalkami nisem ubadala. Nisem niti vedela, da se je v finale uvrstilo 15 tekmovalk, tudi druge kvalifikacijske skupine nisem spremljala,” je na vprašanje, ali je presenečena, da je bilo za finale dovolj 189 centimetrov, odgovorila mlada tekmovalka, ki je še tretjič na tretjem velikem tekmovanju na prostem dokazala, da je iz pravega testa. Uspel ji je “hat-trick”.

Letos je že preskočila 195 centimetrov, ampak …

Očitno je najboljša takrat, ko je najbolj pomembno, kar je lastnost najboljših. Kakšen je recept?

Lia Apostolovski
FOTO: Peter Kastelic/AZS.

“Ne vem. Jaz se vsake tekme lotim na isti način. Ne glede na to, ali gre za miting ali pa za veliko tekmovanje. Za kvalifikacije ali finale. Tekma je tekma. Tako delam skozi vso kariero. Za to treniram. Vesela sem, da tekmujem na enak način ne glede na to, kje in kdaj nastopam. Da vedno pokažem, kaj znam,” je povedala 23-letna atletinja, ki ima uradni osebni rekord 192 centimetrov, a je letos preskočila še tri centimetre več.

Toda rezultat s tekme v Heilbronnu, kjer so atletinje skakale na trgu, na njej pa je zaostala le za svetovno prvakinjo Eleanor Patterson iz Avstralije, uradno ni priznan. Miting namreč ni bil certificiran s strani mednarodne atletske zveze. Lahko to višino, 195 centimetrov, preskoči v Budimpešti in česa je v finalu sposobna?

“Pustimo se presenetiti …,” je odgovorila najprej in  potem nekaj besed namenila finalu, ki bo na sporedu v nedeljo. “Tudi v finalu se bom osredotočala predvsem na tehniko. Upam, da se mi sestavi dober skok in bom skočila čim višje. Da se približam osebnemu rekordu,” je dejala Ljubljančanka, ki je bila na lanskoletnem svetovnem prvenstvu v Eugenu 12., na evropskem prvenstvu v Münchnu pa je končala na 7. mestu.

Vstati je morala že ob petih zjutraj, v nedeljo bo precej lažje

Finala, ki bo na sporedu zadnji dan prvenstva, se veseli tudi zaradi tega, ker bo nastopala v večernem terminu.

“Definitivno bo lažje. Ritem je povsem drugačen, če je tekma zvečer. Imaš več časa, da zbudiš svoj živčni sistem, telo. Ne samo možgane. Veliko bolj so mi všeč nastopi v večernih terminih. Ne samo zaradi tega, ker bom nastopala v poznejšem terminu, ampak tudi zato, ker je finale povsem drugačna tekma. Kvalifikacije so specifične, sploh če so dopoldne. Upam, da se bom v finalu sprostila in bom nastopila tako, kot znam,” se je razgovorila Apostolovski, ki je morala danes iz postelje že ob peti uri zjutraj.

Veseli se tudi dejstva, da bo v finalu nastopala pred veliko večjim številom gledalcev. “Ko je tako, uživam. Rada nastopam pred množicami ljudi. Sploh tukaj je super, saj je Budimpešta blizu, tako da so me prišli spremljati družinski član, prijatelji. Res sem zelo vesela, da so prišli. S podporo je vedno veliko lažje. Tako je bilo tudi tokrat. Toliko bolj pa sem vesela, ker sem jih razveselila z uvrstitvijo v finale,” je pojasnila.

Lia Apostolovski
FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Hčerka nekdanjega, varovanka zdajšnjega rekorderja

No, pa smo na koncu prišli do njenega očeta. Sašo Apostolovski, ki ga nekateri poznate tudi kot uspešnega podjetnika (lastnika trgovine z obutvijo Mass), je bil vrsto let slovenski rekorder. Udeleženec evropskega in svetovnega prvenstva je leta 1987 preskočil 230 centimetrov. Seveda je bil on tisti, ki je imel največji vpliv, da je v skoku v višino pristala tudi ona.

“Kot otrok sem pogosto hodila na stadionu, a sem se s skokom višino začela ukvarjati dokaj pozno. Ko sem bila stara 16 let. Definitivno je vpliv družinske tradicije viden. Sem grajena za skok v višino. To mi najbolj ustreza, napredujem. Vesela sem podpore, ki jo imam doma. Tako s strani mame in očeta. Mama je podpirala mojega očeta, ko je tekmoval, tako da dobro ve, kakšno je življenje vrhunskega športnika. Se pa oče v moje skoke ne vmešava. Zgolj navija na tekmah. Je moj navijač številka ena,” je pojasnila bronasta z evropskega prvenstva do 23 let, ki jo trenira nekdanji slovenski skakalec v višino, ki je njenemu očetu “ukradel” rekord. Večkratni udeleženec največjih tekmovanj in finalist olimpijskih iger v Pekingu Rožle Prezelj, ki je leta 2012 preskočil 232 centimetrov.

Lia Apostolovski
FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Skok prek dveh metrov? Bomo videli, kdaj in kje

“Z Rožletom in njegovim očetom Dušanom Prezljem, ki je bil njegov trener, smo družinski prijatelji. Živimo za skok v višino in to, da bi napredovala. Lepo je trenirati v taki družbi. Upam, da skupaj pridemo čim dlje oziroma čim višje,” je povedala in za konec odgovorila še na vprašanje, kakšni so njeni cilji za prihodnost. Medalja z velikih tekmovanj in 29 let star državni rekord Britte Bilač (200 centimetrov), evropske prvakinje iz leta 1994?

“Tako kot vsaka profesionalna skakalka si seveda tudi jaz želim, da bi nekoč preskočila dva metra. Bomo videli, kdaj in kje. Rezerv imam še kar nekaj. Glede na to, da je skok v višino tehnična disciplina, imam rezerve definitivno pri tehniki. Vsako leto se najde kaj novega, kjer lahko napreduješ in se izboljšaš,” je še povedala Apostolovski, ki se s tem, da njenega skoka prek 195 centimetrov niso priznali, ne obremenjuje preveč.

Najbolje bi bilo, če toliko ali še več preskoči kar v nedeljskem finalu, pa bo …