Zgodovinski maraton anonimne Etiopijke, najavila je velike podvige

Atletika 9. Jan 20248:41 0 komentarjev
Tigist Ketema. FOTO: Profimedia.

Etiopijka Tigist Ketema je s časom 2;16:07 zmagala na maratonu v Dubaju, za več kot minuto popravila rekord proge in poskrbela za najboljši debitantski čas v zgodovini ženskega maratona.

25-letna Tigst Ketema je v preteklosti tekla na 800 in 1500 metrov, a v članski konkurenci na velikih tekmovanjih do zdaj še ni nastopila. Leta 2016 je bila v teku na 800 metrov bronasta na mladinskem svetovnem prvenstvu, leto za tem pa je med mladinkami osvojila naslov na afriškem prvenstvu. Njuna osebna rekorda v teh disciplinah sta 2:02,00 in 4:00,91.

Predlani se je Ketema odločila, da bo presedlala na daljše teke, ki ji očitno ležijo veliko bolj. Novembra 2022 je navdušila z zmago na najbolj množičnem cestnem teku na svetu Great Ethiopian Run, na katerem v Adis Ababi nastopa več kot 45 tekačev in tekačic.

Zdaj je prvič nastopila tudi v maratonu in nase opozorila še bolj. Rekord dubajskega maratona je namreč popravila za kar 61 sekund, v cilj pa prišla s časom 2;16,07, ki je osmi najboljši v zgodovini ženskega maratona. Hkrati je poskrbela za najhitrejši debitantski ženski maraton do zdaj.

Do sijajnega svetovnega rekorda 2;11:53, ki je lani v Berlinu uspel njeni rojakinji Tigst Assefi, ko je za skorajda dve minuti popravila prejšnjo rekordno znamko, ji sicer manjka še več kot štiri minute, a glede na to, da je pred njo še veliko let teka, in je že na prvem maratonu tekla tako hitro, so strokovnjaki prepričani, da lahko v prihodnosti napade tudi svetovni rekord.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!