En Slovenec na Dakarju tokrat precej bolje, drugega so reševali s helikopterjem

Avtomoto ostalo 6. Jan 202420:45 > 20:52 0 komentarjev
Toni Mulec. FOTO: Profimedia.

Dirkači na vzdržljivostnem reliju Dakar so danes opravili prvo etapo med Al Ulo in Al-Henakijahom. Slovenski motociklist Toni Mulec je danes nastopil precej bolje. Drugi slovenski motociklist Simon Marčič današnje etape zaradi tehničnih težav ni končal, so sporočili.

Branch je slavil na etapi, potem ko je med njo pomagal tekmecu po padcu. Dirkač iz Bocvane je namreč pomagal Špancu Toshi Schareini, zmagovalcu petkovega prologa, ki po padcu in poškodbi ni mogel več nadaljevati dirke. Ko se je vrnil na motor, je nato cilj prečkal šele kot 16. A prireditelji so mu odšteli 25 minut, kolikor je porabil za pomoč tekmecu, tako da je na koncu slavil etapno zmago. Na koncu je za 10:54 minute premagal Američana Rickyja Brabca.

“Veste, dirkanje ni vse. Ko vidiš nekoga ležati na tleh, greš pač pomagat in počakaš na pomoč. Ni lahko gledati prijatelja, ki se znajde v takšnem položaju. Prepričan sem, da bi on ravnal enako, če bi padel jaz,” je po etapi dejanje pojasnil Branch.

Za Schareino je dirke že konec, s helikopterjem so ga morali prepeljati v bolnišnico. Po prvih informacijah ima zlomljeno zapestje.

Toni Mulec napredoval na 31. mesto

Prvo etapo je na 29. mestu končal eden od dveh slovenskih udeležencev v konkurenci motociklistov. Toni Mulec, ki je imel na prologu precej tehničnih težav in ga končal na 96. mestu, je danes nastopil precej bolje. Etapo je končal na 29. mestu (+ 44:45). Skupno, v vodstvu je današnji zmagovalec Branch, pa je na 31. mestu.

V konkurenci avtomobilistov je bil najboljši Belgijec Guillame De Mevius (Toyota), ki je le za 1,44 sekunde ugnal Španca Carlosa Sainza (Audi), tretji je bil Južnoafričan Giniel De Villiers (Toyota). Branilec lanske zmage Katarec Naser Al-Attijah pa je bil po težavah s prednjima pnevmatikama šele 22.

Skupni seštevek je za Simona Marčiča končan

Simon Marčič zaradi tehničnih težav današnje etape ni končal, so sporočili iz njegove ekipe. Ker so ga s trase rešili s helikopterjem, ne bo več mogel tekmovati za uvrstitev v skupnem seštevku, bo pa poskušal doseči čim boljše uvrstitve v posameznih etapah.

Simon Marčič. FOTO: Profimedia.

“Žal se je končalo, kot sem si najmanj želel. Na 40. kilometru se je po skoku na motorju odlomila povezava med zadnjim amortizerjem in sprednjim delom okvirja motorja, tako da sem praktično ostal brez amortizerja. Boril sem se še 300 kilometrov, čeprav je kolo ves čas drselo po zadnjem rezervoarju. Ogromno energije sem porabil, ves dan sem stal, da sem čim bolj razbremenil zadnji del. A približno 60 km pred ciljem je motor popolnoma odpovedal, ker se je amortizer dokončno zlomil,” je sporočil Marčič.

Dodal je, da ostaja v igri, napadal bo etapne zmage. “To je moj cilj, da še kaj rešim, ampak seveda je razočaranje zelo veliko,” je še dodal Mariborčan, za katerega je letošnji nastop jubilejni deseti na Dakarju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!