Dovizioso tudi uradno motoGP legenda

Avtomoto 9. Jun 202313:26 0 komentarjev
Andrea Dovizioso
Foto: N_Kaceli / Avalon

Italijanski motociklist Andrea Dovizioso je v četrtek tudi uradno dobil mesto med legendami motoGP prvenstva. Posebna slovesnost je potekala v Mugellu, pred začetkom dirkaškega vikenda za VN Italije.

Vstop Andrea Doviziosa v Hišo slavnih motoGP prvenstva so napovedali že pred meseci, idejo pa so dokončno realizirali skoraj leto dni po njegovi upokojitvi.

Popularni Dovi je edini naslov svetovnega prvaka osvojil leta 2004 v kategoriji do 125 ccm, v danes že pokojnem četrt literskem razredu (do 250 ccm) je bil kandidat za naslov vsa tri leta, ki jih je preživel tam, nato pa leta 2008 postal član kraljevega razreda.

Italijan je v najmočnejšem razredu branil barve Honde, Yamahe in Ducatija, s katerim je tudi prišel najbližje naslovu svetovnega prvaka. Med letoma 2017 in 2019 je trikrat zapored končal na drugem mestu v skupnem seštevku za Marcom Marquezom, vendar si je ravno s predstavami v omenjenih treh sezonah prislužil status legende.

Potem ko je leta 2020 končal sodelovanje z Ducatijem, si je Dovizioso vzel leto dni premora, ker ni dobil ustrezne ponudbe, a se nato po letu dni znova vrnil na startno ravnino kot dirkač Petronas Yamahe. Končni zbogom motoGP prvenstvu je izrekel na lanskoletni VN San Marina in Riminija.

Dovizioso je v kraljevem raredu nastopil na 248 dirkah, na katerih je vpisal 15 zmag, 62 uvrstitev na stopničke in sedem najhitrejši startnih položajev. V preostalih dveh razredih je zbral devet zmag in še 30 uvrstitev med najboljše tri.