Šporar navdušen, a hkrati opozarja: Hitro lahko vse pade v vodo

Andraž Šporar v družbi novinarjev. FOTO: Aleš Fevžer.

Andraž Šporar je navdušen nad porastom zanimanja nogometne javnosti za igre slovenske reprezentance. "Zdaj je treba narediti vse, da tako tudi ostane!" ob tem sporoča izkušeni napadalec slovenske reprezentance in grškega Panathinaikosa.

“Na prvih dveh tekmah smo osvojili šest točk. Zdaj je treba narediti vse, da nadaljujemo z dobrimi rezultati. Najprej na tekmi v Helsinkih,” je na ponedeljkovem zboru dobre volje razlagal Andraž Šporar, ki je na Brdu pri Kranju že nekaj časa.

Po koncu sezone v Grčiji, ki se je zanje končala že 14. maja, se je skupaj s soigralcema iz Panathinaikosa Adamom Gnezdo Čerinom in Benjaminom Verbičem na pripravah v organizaciji Nogometne zveze Slovenije pojavil že 21. maja.

“Priprave so bile zelo dobrodošle. Na voljo smo imeli vse. Prehrano, dobre treninge. Vadili smo pod vodstvom Luke Brkljače. Kljub temu, da že nekaj časa nismo igrali, se ne bo poznalo. Vsak teden je prišel kdo nov. Prvi teden smo bili sami, mi trije iz Panathinaikosa, potem je prišel Jasmin Kurtić, pozneje še Matevž Vidovšek, Timi Max Elšnik, Žan Vipotnik … Zdaj smo tukaj vsi. Vsak dan smo trenirali, imeli zajtrk, kosilo, potem pa prosto,” je pojasnil napadalec Panathinaikosa, ki se je do zadnjega boril za naslov grškega prvaka, a na koncu ostal brez njega.

VIDEO: zadnji reprezentančni gol Andraža Šporarja

Relativno uspešna sezona v Grčiji, nad Olimpijo navdušen

“Sezona je bila relativno uspešna. To, da bi bili prvaki, sicer ni bil naš primaren cilj, a smo bili praktično celotno sezono na prvem mestu. Do dveh krogov pred koncem sezone. Želeli smo si, da bi uspeli, a na koncu je AEK osvojil več točk. Treba mu je čestitati. Naslednje leto pa spet v boj,” je povedal nogometaš, ki je za Panathinaikos v prvi sezoni v 37 nastopih dosegel 14 golov.

Precej bolje se je zanj kot nekdanjega kapetana in ljubljenca navijačev Olimpije končala sezona slovenskega nogometa. Njegova Olimpija je osvojila dvojno krono. “Super. Finale pokala sem si ogledal v živo. Bilo je zelo napeto. Polno drame. Hvala bogu je potem Timi Max Elšnik zabil gol za 1:0 in Olimpija je osvojila dvojno krono,” je s širokim nasmehom povedal o tem.

Vsaka naslednja je najpomembnejša

Dovolj o klubski sceni, zdaj je v ospredju reprezentanca. Kaj od junijskega cikla kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki prinaša tekmi proti Finski in Danski, pričakuje? “O tem nima smisla govoriti. Najprej moramo narediti vse, da odigramo dobro tekmo v Helsinkih. Vsaj tako dobro, kot smo igrali na prejšnjih tekmah oziroma še bolje. Potem pa gremo naprej,” je govoril v slogu rutinerja.

“Ne bi se strinjal, da sta pred nami najpomembnejši tekmi kvalifikacij. Tudi če obe tekmi zmagamo ali pa obe izgubimo, bomo šele na polovici. Vsaka naslednja tekma bo najpomembnejša. Gremo tekmo po tekmo. Nadaljevati, kjer smo začeli,” je nadaljeval strelec sedmih golov v 42 nastopih za Slovenijo, ki je po uvodnih dveh tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 na vrhu skupine H.

FOTO: Aleš Fevžer.

“Sigurno je zdaj malce lažje, a moramo vedeti, da lahko vse hitro pade v vodo. Če izgubimo proti Finski, pa potem še proti Danski, se bodo stvari hitro obrnile na glavo. Je pa to, da smo začeli z dvema zmagama, seveda super. Lepa popotnica za nadaljevanje kvalifikacij,” je spomnil na to, da je pred ekipo Matjaža Keka na poti do evropskega prvenstva v Nemčiji še dolga pot.

Na žalost bo morala Slovenija vsaj naslednja dva koraka narediti brez svojega najbolj cenjenega nogometaša, kapetana Jana Oblaka, ki je poškodovan. “Že takoj, ko smo prišli na priprave, smo izvedeli, da ga ne bo. To je definitivno velik udarec za reprezentanco, ampak se bomo pač morali znajti brez njega. Tukaj so tudi drugi vratarji. V obrambi bomo skušali stati še bolje, da bo imel vratar manj dela,” je povedal o zvezdniku madridskega Atletica, s katerim so reprezentanti sicer v stikih.

“Pogovarjali smo se. Predvsem Benjamin Verbič je bil pogosto v stiku z njim. Enostavno ni mogel. Poskusil je, ampak ima velike težave, zaradi katerih tudi v klubu ni igral. Upam, da bo čim prej okreval in se vrnil na igrišča,” je kapetanu Slovenije, ki ima težave z vratom, prenesel dobre želje.

FOTO: Aleš Fevžer.

Na tem je treba graditi

Za konec je nekaj besed namenil tudi evforiji, ki je po dobrih rezultatih očitno zajela slovensko nogometno javnost. Stožice so že dva tedna pred junijsko domačo tekmo proti Danski praktično razprodane. Ostalo je še vsega 500 vstopnic.

“Vrhunsko, vrhunsko! Včasih je na stadion prihajalo štiri, pet tisoč navijačev, pa še to ob tem, da so bile vstopnice razdeljene. Zdaj je stadion praktično razprodan dva tedna pred tekmo. Super! Na tem je treba graditi in narediti vse, da bo tako tudi ostalo,” je sproščen pogovor zaključil 29-letni napadalec z izkušnjami iz Anglije, Portugalske, Slovaške, Švice in zdaj Grčije.