Najstniška senzacija: Guinnessov rekorder pod koši

Košarka 9. Jun 202312:12 0 komentarjev
Olivier Rioux
Olivier Rioux. Foto: Fiba

S kar 231 centimetri pri sedemnajstih letih je Kanadčan Olivier Rioux tudi uradno najvišji najstnik na svetu. Višino želi unovčiti tudi v košarki.

V okviru obeleževanja tridesete obletnice smrti Dražena Petrovića te dni v Šibeniku poteka spominski košarkarski turnir za mlajše selekcije. Med udeleženci turnirja do 19 let je tudi kanadska reprezentanca, s katero je v Dalmacijo pripotoval Olivier Rioux. Mladenič vsekakor izstopa. Če ne drugega – v višino.

Vsega 17-letmi košarkar namreč meri 231 centimetrov. Guinnessova knjiga rekordov ga že beleži kot najvišjega najstnika na svetu. Center iz Quebeca, ki sicer igra za srednješolsko ekipo IMG Academy, velja za pravo atrakcijo. Kanadčani že lep čas opozarjajo nanj, pa čeprav, roko na srce, ob sodobnih košarkarskih trendih igralsko ne prihaja do izraza. Tako je bilo lani tudi na svetovnem prvenstvu do 17 let (povprečje 2,7 točke in 4,7 skoka).

Olivier Rioux
Foto: Fiba

Njegov oče je sicer visok 203 centimetre, mama pa 188. Je pa zato Oliver že v otroškem vrtu prišel do višine 155 cm. Ob tem pa je zanimivo, da sta do 231 centimetrov zrasla tudi najvišja košarkarja v zgodovini lige NBA. To sta bila Manute Bol iz Sudana in romunski velikan Gheorghe Muresan.