FIA: Nič ne bi imeli proti 12 ekipam v F1

Avtomoto 13. Jan 202313:16 0 komentarjev
MOHAMMED BEN SULAYEM
Foto: xRedxBullxMediax

Predsednik FIA Mohammed Ben Sulayem je izjavil, da "ne vidi razloga", da v Formuli 1 v prihodnosti ne bi gledali 12 ekip namesto dosedanjih desetih, kar bi pomenilo 24 dirkačev v boju za zmago.

Mohammed Ben Sulayem je o prihodnosti Formule 1 spregovoril ob robu Relija Dakar, kjer slovenske barve zastopata motociklista Simon Marčič in Toni Mulec.

V zadnjih tednih se je veliko govorilo o skupnem projektu Michaela Andrettija in Cadillaca o vstopu v F1, medtem ko je Ben Sulayem pred predstavniki sedme sile predstavil jasno mnenje, da so pri FIA za vse kandidate, ki imajo potrebne kapacitete, čeprav so slednje “majhne”, odprta vrata

“Generalno gledano, če želimo, da ima Formula 1 model trajnostnega razvoja, potem se moramo odpreti tudi drugim znamkam. Na startni ravnini bi lahko bilo do 12 ekip,” je pojasnil prvi mož FIA.

Morebitna širitev bi pomenila še hujšo konkurenco med ekipami, ki so že del F1, vendar vse bolj postaja jasno, da so pri FIA pripravljeni na vstop v odločilno bitko za nadzor nad dogajanjem v kraljici motošportov.

“En proizvajalec avtomobilov bo pomagal, da Formula 1 postane boljše prvenstvo in ne vidim razloga, da ne bi pričakali novih ekip, sploh če gre za Američane,” je Ben Sulayem med vrsticami spomnil na kandidaturo Američanov in dodal: “Letos imamo tri dirke v ZDA. Pozdravili bi vsak predlog za popolnitev novih mest. Sprejemamo dobre ekipe, tudi če so majhne, kot je bilo to v primeru Haasa. Nadejamo se, da se bodo stvari spremenile in bomo imeli resno 11. ekipo v Formuli 1, videli bomo, kaj se bo zgodilo.”

Ben Sulayem v bližnji prihodnosti pričakuje prijave tistih, ki bi želeli vstopiti v F1 in pojasnil, da vse kandidate čaka podroben pregled. Po prvih napovedih bi novo ekipo na startu lahko videli leta 2026.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!