Tim Gajser pojasnil ozadje odmevnega sporočila

Avtomoto 22. Dec 20226:30 0 komentarjev
Foto: Damjan Končar/AMZS

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je sinoči v Festivalni dvorani v Ljubljani podelila priznanja za najboljše motošportnike v letu 2022. V ženski konkurenci je motošportnica leta drugič zapored postala voznica vzdržljivostnega motociklizma Tjaša Fifer, med moškimi pa je še osmo leto v nizu to nagrado pobral motokrosist Tim Gajser. Petkratni svetovni prvak je v sprehodu skozi sezono 2022 v pogovoru za Sportklub pojasnil tudi zapis iz minulega tedna.

“Dragi navijači, ne se jezit, meni je glavno, da me vi podpirate. Imate pa prav, da bi bilo danes bolje doma ostati,” je v torek, 13. decembra, po prireditvi Športnik leta 2022 na svojem facebook profilu zapisal Tim Gajser in dodal fotografijo, ko se vozi v avtomobilu.

Sporočilo je na družbenem omrežju močno odmevalo, dobilo je skoraj sedem tisoč všečkov, pod objavo pa se je nabralo tudi več kot 250 komentarjev. Vse skupaj se je nanašalo na glasovanje Društva športnih novinarjev Slovenije o najboljšem športniku leta, kjer je 26-letni Makolčan s 60 točkami zasedel peto mesto. Pred njim so končali metalec diska in zmagovalec Kristjan Čeh (174 točk), kolesar Tadej Pogačar (141), alpski smučar Žan Kranjec (119) in košarkar Luka Dončić (93).

Objava na facebooku:

Če je v splošnem glasovanju Gajser kljub petemu naslovu svetovnega prvaka torej ostal brez uvrstitve med prve tri, pa je sinoči pričakovano – še osmič zapored – postal motošportnik leta po izboru Avto-moto zveze Slovenije.

Za njim je izjemna sezona, na 18 prizoriščih svetovnega prvenstva je zmagal na več kot polovici (10), zbral je kar 14 zmag v posamičnih vožnjah. Po letih 2016, 2019 in 2020 je znova osvojil naslov prvaka v MXGP, tokrat že dve dirki pred koncem. Po prireditvi si je vzel nekaj minut za Sportklub in poleg pregleda izjemnega leta 2022 in pogleda v leto 2023 pojasnil tudi ozadje sporočila iz prejšnjega tedna.

Tim Gajser na podelitvi Motošportnik leta 2022. Foto: Damjan Končar/AMZS

Podelitev le pika na i izjemni sezoni. Je sploh lahko še bolje?

Letos je bilo res dobro, verjetno moja najboljša sezona v svetovnem prvenstvu. Težko si želiš še boljšo, tako da sem zelo vesel.

Vrhunski športniki vselej iščete rezerve v svojih nastopih. Kje so vaše?

Rezerv je vedno dovolj. Tudi če si svetovni prvak, vedno pravim, da nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje. Vsako leto po koncu sezone sezone ob analizah skušamo najti malenkosti, kjer bi še lahko kaj dodali. In naredimo načrt, ki je za korak boljši kot v minulem letu. Zavedamo se, da konkurenca nikoli ne spi, vsi si želijo postati svetovni prvaki. Zato se je treba ves čas izboljševati.

Kje ste trenutno s treningi, priprave, načrt do začetka sezone?

Priprave sem začel konec novembra, tako da sem že globoko zakorakal vanje, saj že slab mesec treniram. Do konca decembra ostajam v Sloveniji, nato pa grem v januarju in februarju na Sardinijo, kjer se bom pripravljal na motorju. Nato pa bodo že zelo kmalu na sporedu prve tekme. Brez premora, ves čas do začetka na polno.

Foto: MXGP

Sezona 2023 se bo 12. marca začela v Argentini. Ste spremljali nogometno svetovno prvenstvo, kjer so prav Argentinci postali prvaki?

Ni veliko časa, ampak spremljam tudi druge športe. Sam sem velik navdušenec nad nogometom, tudi sam rad odigram kakšno tekmo s kolegi, ko je možnost. Nogometni mundial sem spremljal, sploh odločilne tekme na koncu.

Za koga ste stiskali pesti?

Navijal sem za naše sosede in Argentince. Sem velik navijač Lionela Messija, tako da sem vesel, da je Argentini po toliko letih uspelo in da je tudi on z reprezentanco osvojil naslov svetovnega prvaka.

Če se vrnemo k motokrosu – letos ste osvojili četrti naslov v najmočnejšem razredu (MXGP). Če bi jih morali razvrstiti, kateri vam je najljubši?

Ja … (premislek). Težko je razvrščati naslove, vsak ima posebno mesto pri meni. Vsi so top. Ko osvojiš naslov svetovnega prvaka … To so neki cilji in želje, o katerih sanjaš že kot mali otrok. Takrat se sanje izpolnijo in res je nepopisno.

Vse svoje največje uspehe ste dosegli na motorju Honde, s katero ste pogodbo podaljšali še za tri leta. Kaj je tisto, kar dela kombinacijo Tim Gajser – HRC tako uspešno?

Res smo zelo dobra ekipa. S Hondo sodelujem že od samega začetka, vse odkar sem prišel v prvenstvo MX2. Naslednje leto bo že deveta skupna sezona. Osebje in njihov sistem poznam zelo dobro, tudi oni mene poznajo. Res je dobra kombinacija, ko se voznik v ekipi počuti kot doma.

Foto: MXGP

Ob tem se lahko spoznavate še z drugimi člani Honde, kot sta recimo Marc Marquez iz MotoGP-ja in Max Verstappen iz formule ena. Kako je biti v družbi takšnih globalnih zvezdnikov?

Super. Ob spoznavanju teh šampionov pa me najbolj veseli, da smo vsi enaki, da smo vsi samo ljudje. Da smo prizemljeni in pri tleh, čeprav nam uspevajo velike stvari. Ker ostaneš z obema nogama na tleh, te to naredi še večjega šampiona.

Na prireditvi AMZS smo videli številne podelitve mladim in nadobudnim motošportnikom v različnih kategorijah. Tudi sami ste še mladi, pa vendarle – kako gledate na podmladek, ki gre po vaših stopinjah?

Podmladek vedno je, vedno so mladi, ki prihajajo. Ko jim dajem nasvete, jim vedno pravim, da morajo slediti svojim sanjam. In se zavedati, da brez nič ni nič. Treba je veliko trenirati in veliko vlagati. Nekaterim stvarem se tudi odreči. Kolikor vidim, imamo ogromno potencialnih prvakov, ki prihajajo. Lepo je videti tekmo državnega prvenstva, na katerem je startna rampa polna v različnih kategorijah. Za prihodnost nam ni treba skrbeti.

Motošportnik in motošportnica leta 2022: Tim Gajser in Tjaša Fifer. Foto: Damjan Končar/AMZS

Po prireditvi Športnik leta 2022 ste na facebooku zapisali besede, ki so v športni javnosti kar odmevale. Ste jih prespali, še vztrajate pri njih?

(smeh). To ni bilo s slabim namenom, bolj kot ne na hec sem obrnil vso situacijo. Da bi bilo mogoče bolje ostati doma, kot biti tam od enih popoldne do osmih zvečer, saj sem moral ves dan prirediti temu dogodku. Nisem mogel normalno trenirati. O odločitvi glede podelitev pa ne morem storiti nič, Društvo športnih novinarjev odloča o tem.

Meni največ pomeni to, da ko pridem na tekmo, vidim veliko podporo navijačev oziroma ljudstva.

Se vam na tem mestu zdi, da je motošport v Sloveniji zapostavljen v primerjavi z drugimi športi?

Morda za malenkost. A se mi zdi, da se to počasi spreminja. Sploh z mojimi rezultati pa rezultati Jana Pancarja. Ne gre le zame, zraven je še nekdo, ki se redno uvršča med prvo deseterico. Mislim, da se vse skupaj malce prebuja, upam, da se bo še bolj. Je pa morda res avtomotošport v Sloveniji zapostavljen. Ne vem, zakaj, ampak tako je (smeh).

Pred nami so božično-novoletni prazniki. Kako jih boste preživeli in kakšne so vaše želje za 2023?

Preživel jih bom še doma, nato pa se, kot sem dejal, odpravljam na Sardinijo. V novem letu pa si želim predvsem ostati zdrav in v enem kosu, da bom lahko normalno treniral in nastopal na vseh tekmah. Glavni cilj pa je ubranitev naslova prvaka in predvsem maksimalno uživati, voziti sproščeno ter početi to, kar rad počnem.

AMZS je na podelitvi poleg številnih pokalov za najboljše v vseh kategorijah v cestno-hitrostnem motociklizmu, trialu, motokrosu, spidveju in kartingu nagradila še najboljše slovenske športnike na mednarodnih tekmovanjih. Priznanja za najboljše po posameznih panogah v Sloveniji so dobili motociklist Jan Poropat, kartist Aleksandar Bogunović, motokrosist Gajser, spidvejist Matej Žagar in voznik triala Severin Sajevec.

Foto: Damjan Končar/AMZS

Posebno priznanje je dobil Silvin Vesenjak za dolgoletno delo v motokrosu.

Priznanja za mednarodne dosežke v letu 2022 pa je AMZS podelila Gajserju za naslov svetovnega prvaka v MXGP, motokrosistu Janu Pancarju za 11. mesto v SP razreda MX2, Alexu Novaku za peto mesto na EP v motokrosu v razredu EMX 65, Poropatu za četrto mesto na EP v minimotu (open 50) ter Tadeju Maverju Guštinu za peto mesto na EP v minimotu (open 50). Nagrado je dobila tudi reprezentanca v motokrosu v postavi Jan Pancar, Tilen Demšič, Lukas Osek in Rok Plestenjak za nastop na evropskem pokalu narodov.

Fotogalerija s prireditve AMZS: 

Foto: Damjan Končar/AMZS
Foto: Damjan Končar/AMZS
Foto: Damjan Končar/AMZS
Foto: Damjan Končar/AMZS
Foto: Damjan Končar/AMZS
Foto: Damjan Končar/AMZS
Foto: Damjan Končar/AMZS
Foto: Damjan Končar/AMZS
Foto: Damjan Končar/AMZS
Foto: Damjan Končar/AMZS
Foto: Damjan Končar/AMZS
Foto: Damjan Končar/AMZS
Foto: Damjan Končar/AMZS
Foto: Damjan Končar/AMZS
Foto: Damjan Končar/AMZS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!