Najhitrejši čas Leclerca zasenčilo dogajanje okrog Haasa

Avtomoto 24. Feb 202218:43 > 20:10 0 komentarjev
Charles Leclerc. Foto: Guliverimage

Za dirkači formule ena je drugi dan testiranj pred novo sezono. Tokrat je najhitrejši čas postavil Charles Leclerc. Monačan je potrdil dobro formo Ferrarija. A celoten dan je minil predvsem v znamenju ugibanj, kaj bo z ekipo Haas, čigar glavni sponzor prihaja iz Rusije.

Ferrari je tudi drug dan testnega obdobja povsem pri vrhu. Po včerajšnjem drugem in tretjem mestu je tokrat najhitrejši čas med vsemi postavil voznik v rdečem. Charles Leclerc je s časom 1.19.689 (na gumah C3) sicer za dobro desetinko zaostal za včerajšnjim dosežkom Landa Norrisa. Skupaj z moštvenim kolegom Carlosom Sainzem (peto mesto) je italijanska ekipa danes prevozila tudi največ krogov (150). 147 jih je kot drugi zbral AlphaTauri, za katerega je vozil le Pierre Gasly.

Tak je bil tudi vrstni red na vrhu razpredelnice s časi, Monačan je bil za dobri dve desetinki hitrejši od Francoza, pol sekunde je zaostal Daniel Ricciardo, ki je bil z McLarnom najhitrejši po dopoldanskem delu. Prav nekdanja velikana McLaren in Ferrari, v zadnjih letih pa obrobna opazovalca boja Mercedesa in Red Bulla, sta v prvih dveh dneh pokazala največ hitrosti. Na četrtem mestu znova najdemo Georga Russella (Mercedes), Britančev zaostanek je že skoraj sekundo. Njegov moštveni kolega Lewis Hamilton, ki je nastopil pred kosilom, je danes končal kot zadnji brez vidnih težav z dirkalnikom.

Dve prekinitvi

Sta jih pa zato imela Sergio Perez in Nikita Mazepin, ki sta poskrbela za ločeni rdeči zastavi. Mehičan se je, tako kot Ricciardo, Ocon, Gasly in novinec v F1 Guanyu Zhou, prvič preizkusil v novem dirkalniku, nato pa v drugem delu dopoldanskega dela zaradi težav z menjalnikom parkiral ob stezi. Po daljši odsotnosti se je vrnil šele v drugem delu popoldneva, ko je pridno nabiral kroge.

Kaj bo s Haasom in Mazepinom?

Mazepin je za prekinitev poskrbel popoldne, povzročila pa naj bi jo pokvarjena črpalka za gorivo. Rus je bil danes skupaj s svojim moštvom v središču pozornosti, saj so se pojavljale govorice, da naj bi bila njegova prihodnost v F1 zaradi invazije Rusije na Ukrajino ogrožena. Pojavljalo se je tudi vprašanje, kaj bo s to ameriško ekipo, katere glavni sponzor je rusko podjetje Uralkali.

Že v petek bo Haas z dirkalnika odstranil napise omenjenega glavnega pokrovitelja, poroča Motorsport.com. “Ekipa Haas F1 bo dirkalnik VF-22 zadnji dan testiran v Barceloni predstavilo v povsem beli barvi, brez logotipov Uralkalija,” se glasi sporočilo iz ameriškega moštva.

Nikita Mazepin. Foto: Guliverimage

Do kakšnih uradnih sprememb do konca drugega dne testiranj ni prišlo, je pa več dirkačev izrazilo podporo Ukrajini in sporočilo, da v Rusiji (dirka v Sočiju bo na sporedu 25. septembra) ne bodo dirkali. Oglasila sta se Bernando Alonso in Max Verstappen, najglasneje pa je na to opozoril štirikratni prvak Sebastian Vettel.

Jutri bo v Kataloniji še zadnji dan prvih testiranj, dirkačem pa bi lahko ponagajalo vreme, ki naj bi zmočilo stezo v Barceloni.

Foto: formula1.com

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!