“Bili bi naivni, če bi verjeli, da bo vrnitev na vrh lahka”

Avtomoto 4. Jan 20229:38 0 komentarjev
Rdeči se želijo v letu 2022 vrniti na vrh formule ena. Foto: Guliverimage

Pri najuspešnejšem moštvu v zgodovini formule ena, Ferrariju, ne verjamejo, da bodo zaradi tehničnih sprememb v letošnji sezoni z lahkoto ujeli vodilni ekipi zadnjih let, Mercedes in Red Bull. Kljub temu so optimistični, da se lahko vključijo v boj za dirkaški in konstruktorski naslov.

S 15 dirkaškimi in 16 konstruktorskimi naslovi je moštvo iz Maranella najuspešnejše v zgodovini svetovnega prvenstva formule ena. A zadnji dve leti poskočni konjiček ni okusil slasti zmage, čeprav je dirkaški dvojec Charles Leclerc-Carlos Sainz v lanski sezoni skupno zbral dva pole positiona in pet stopničk. Sušo glede zmag bodo rdeči skušali prekiniti v letošnji sezoni, ki se začne 20. marca v Bahrajnu, imela pa bo rekordnih 23 dirk z zaključkom 20. novembra v Abu Dabiju.

Ta prinaša velike spremembe na področju aerodinamike in pnevmatik, zato bi se razmerja moči tudi povsem pri vrhu lahko spremenila. Mercedes in Red Bull, najboljši ekipi zadnjih let, sta se v dramatičnem zaključku sezone 2021 povsem do konca borili za oba naslov, a pri Ferrariju vseeno ne verjamejo, da bi to lahko vplivalo na njihove predstave v novi sezoni.

Konec suše po 13 letih?

“Prepričan sem, da so veliko časa posvetili razvoju. Gre za dve izjemni organizaciji, kar kažejo tudi rezultati zadnjih let. Zato jih niti za sekundo ne želim podcenjevati pri njihovi pripravi izvrstnega dirkalnika za leto 2022,” je dejal športni direktor Ferrarija Laurent Mekies. 

Laurent Mekies. Foto: Guliverimage

“Ja, več časa od ostalih so morali posvetiti lanskemu avtomobilu, a glede na rezultate obojih zadnjih 10 let, bi morali biti res naivni, da bi verjeli, da bo zmanjšati zaostanek enostavno,” je še dodal francoski inženir.

Kljub temu pa pri italijanskem proizvajalcu obljubljajo številne aerodinamične inovacije, obenem pa naj bi bil pogonski sklop zaradi drugačnega goriva veliko boljši kot lani. Privrženci Ferrarija jasno upajo, da bo po letu 2018 to dovolj, da prvič zares izzovejo srebrne puščice in rdeče bike in se morda ob koncu sezone veselijo naslova prvaka. Na konstruktorskega čakajo 13 let (2008), na dirkaškega pa še leto dni več. Kot zadnji se je skupne zmage v rdečem veselil sveži upokojenec Kimi Raikkonen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!