Drakonska kazen osupla dirkače formule ena

Avtomoto 20. Okt 20239:48 0 komentarjev

Dan pred začetkom tekmovalnega vikenda pred veliko nagrado ZDA so za dvignjene obrvi poskrbeli pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (Fia). Najvišjo možno denarno kazen zaradi nevarnega početja dirkača, ki sicer ni točno opredeljeno, so z zdajšnjih 250 tisoč evrov dvignili na kar milijon evrov!

Glavni razlog za dvig najvišje možne denarne kazni je početje Lewisa Hamiltona na prejšnji dirki po Katarju. Britanec je po trčenju z moštvenim kolegom Georgeem Russellom v prvem zavoju preizkušnje obstal na zunanji strani ovinka, še preden so konkurenti opravili s prvim krogom, pa je v teku prečkal stezo in se odpravil do boksov. Kaznovan je bil s 50.000 evri kazni, od česar je polovica pogojne kazni.

“O številki najvišje denarne kazni se nismo pogovarjali že vsaj 12 let. Trenutna številka ne odseva trenutnih razmer in potreb v motošportu” so v kratkem sporočilu za javnost zapisali pri Fii.

Odločitev vodilnih mož pa je naletela na burne odzive med dirkači. Čeprav že četrt milijona kazni v nedavnem času ni prejel noben od dirkačev, jih je velik skok morebitnega poseganja v denarnico negativno presenetil.

“Nimam pojma, kakšna neumnost bi bila vredna milijon evrov kazni,” je na kratko dejal Charles Leclerc in dodal: “To je res ogromna količina denarja. Nekateri dirkači zaslužijo manj od tega.”

Kevin Magnussen je številko označil za smešno, Daniel Ricciardo, ki se v Austinu po poškodbi zapestja vrača v dirkalnik AlphaTaurija, pa je morebitno kazen označil za strašljivo.

Verstappen Russell Hamilton
Foto: Guliverimage

Dejanje sploh ni točno definirano

Ob najavi spremembe pa Fia ni sporočila, kakšen prekršek oziroma napako bi moral storiti dirkač, da bi ga takšna kazen ’zadela’. Opisan je bil namen, ki je preprečiti najbolj nevarne kršitve pravil, ter da gredo finančna sredstva tega računa že zdaj v sklad za razvoj motošportnih programov.

“Moramo razmišljati o tem, kakšno sporočilo pošiljamo gledalcem. Če bo nekdo kaznovan z milijonom evrom kazni, moramo biti stoodstotno prepričani, da je za tem dober namen. V našem športu in industriji je veliko denarja. Še veliko pa moramo narediti za boljšo dostopnost in različnost v motošportu. Samo na tak način bodo od mene dobili milijon evrov,” pa je dodal sedemkratni svetovni prvak Lewis Hamilton.

Z njim sta se strinjala še dva šampiona. Aktualni prvak Max Verstappen je bil po VN Brazilije 2021 kaznovan s 50 tisočaki, ker se je dotaknil Hamiltonovega zadnjega krilca. “Če je to vredno 50 tisoč evrov, bi rad vedel, kaj bi moral nekdo storiti za milijon.”

Verstappen Alonso
Foto: Profimedia

Tudi Fernando Alonso ni bil navdušen. “To se mi ne zdi primerno. Sicer to prvič slišim in moram dobiti več informacij, toda že tako ali tako dirkamo v športu, ki je zelo zaprt in dostopen le eliti. Pogovarjamo se o trajnosti in okolju, skušamo narediti motošport bolj dostopen za vse. In ko potem govorimo o takšnih številkah, enostavno ni prav.”

Novo pravilo bo v veljavi že ta konec tedna, ko dirkače čaka VN ZDA v Teksasu. V Austinu nas čaka nadaljevanje zanimivega boja za drugo mesto med dirkači in konstruktorji, medtem ko sta naslova že oddana Verstappnu in Red Bullu. Vso akcijo, znova začinjeno s sprinterskim sporedom, si oglejte na programih Sportkluba.

VN ZDA, 20. – 22. oktober

Petek: trening (19.30), kvalifikacije (23.00)

Sobota: sprint kvalifikacije (19.30), sprint dirka (24.00)

Nedelja: dirka (21.00)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!