Znan je končni znesek Čeferinovega dobrodelnega spektakla

Nogomet 17. Okt 202312:01 3 komentarji
Foto: Aleš Fevžer

Stadion v Stožicah je v zadnjih mesecih kar nekajkrat pokal po šivih. A ne le zaradi uspešnih predstav slovenske nogometne vrste in Olimpije v kvalifikacijah za Evropo, sredi septembra so ga na dobrodelni tekmi namreč uspeli napolniti tudi legendarni nogometaši, ki jo je za žrtve avgustovskih poplav organiziral predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Prireditelji so na današnji novinarski konferenci razkrili končni znesek, ki so ga zbrali.

Verjetno se ne bi zmotili, če bi zapisali, da je septembrska dobrodelna tekma nogometnih legend že pred časom dosegla svoj namen. Vstopnice za spektakel so bile razgrabljene v le dveh dneh, zvezdniki, kot so Gianluigi Buffon, Paolo Maldini, Clarence Seedorf, Zvonimir Boban, Luis Figo, Andrij Ševčenko in gost presenečenja Zlatan Ibrahimović, pa so že na dan spektakla za žrtve avgustovskih poplav zbrali 3,5 milijona evrov oziroma natančneje 3.512.031,34 evrov.

A prireditelji dogodka, ki je potekal pod okriljem prvega moža Evropske nogometne zveze Slovenije Aleksandra Čeferina, so že tedaj opozorili, da znesek še ni dokončen. Akcija zbiranje sredstev je namreč potekala še vse do konca meseca septembra.

Foto: Aleš Fevžer

“Veliko stvari, tudi pogodb z donatorji, se je urejalo še v petek, tik pred koncem tekme. Ker jih veliko prihaja iz tujine, so potrebovali malce več časa za administrativne zadeve,” je že pred slabim mesecem dni za Sportklub dejal Tomaž Ambrožič, direktor agencije Sport Media Focus, ki je bdela nad organizacijo dogodka.

Več kot polovica zbranega denarja prišlo iz tujine

Končno vsoto, ki so jo zbrali, so organizatorji sicer razkrili na današnji novinarski konferenci. “Znesek zbranih sredstev smo objavili neposredno po dogodku, v mesecu dni, ki je minil, pa smo uspeli to številko povečati še za dobrih 200 tisoč evrov. predvsem na račun donacij podjetij in fizičnih oseb tako doma kot iz tujine. Končni znesek tako znaša 3.716.185 evrov. Veseli smo, da smo dosegli tako visok znesek,” je povedal Ambrožič in se zahvalil tako kupcem vstopnic za tekmo kot tistim, ki so dogodek podprli s prispevki.

Foto: SK

V nadaljevanju je Ambrožič razkril, da deset odstotkov zbranega denarja predstavljajo poslana sms sporočila, 12 odstotkov prihodki od prodanih vstopnic, preostanek pa donacije. “Zanimivo, da je kar 55 odstotkov teh donacij prišlo iz tujine, 45 pa iz Slovenije, kar potrjuje, da je dogodek imel velik odmev tudi v tujini. Tudi to je pokazatelj, da Slovenci v tej situaciji nismo ostali sami,” je poudaril Ambrožič in pristavil, da tudi po zaslugi Čeferina Slovenci v tujini uživamo velik ugled.

Kar nekaj donacij prek 100.000 evrov

Kot zanimivost so organizatorji navedli, da so doslej iz sredstev zbranih na nogometni tekmi pomagali že 296 posameznikom v skupni vrednosti 1.548.000 evrov, na svoj naslov pa so doslej prejeli že 1104 prošenj za pomoč. Zneski najvišjih donacij so sicer znašali tudi več kot 100.000 evrov, poslanih sms sporočil pa je bilo prek 70.000. Kako širok krog ljudi so z dobrodelno tekmo uspeli nagovoriti, priča tudi podatek, da so si prenos obračuna ogledali v kar 75 državah.

Ambrožič je sicer še dodal, da bo z naslova zbranega denarja 82 tisoč evrov šlo za poravnavo stroškov, ki so nastali z organizacijo dogodka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje