Ferrari po pravico za Carlosa Sainza

Avtomoto 15. Apr 20239:39 0 komentarjev

Ferrari je za kazen, ki je Carlosa Sainza na VN Avstralije stala vseh točk, tudi uradno vložil zahtevek po vnovičnem pregledu, so zapisali na uradni spletni strani formule ena. Španec je brez točk ostal zaradi pribitka petih sekund, kar ga je potisnilo s 4. na 11. mesto.

Carlos Sainz je bil po dirki v Melbournu, ki se je sicer odvila že pred slabima dvema tednoma, razočaran kot že dolgo ne in kazen označil za “najbolj nepošteno, kar jih je prejel v karieri.” Da je bila kazen stroga, je priznal tudi Fernando Alonso. Prav v njega je ob vnovičnem startu v predzadnjem krogu VN Avstralije trčil mlajši od obeh Špancev.

V prvem desnem zavoju je namreč bolid italijanskega poskočnega konjička s sprednjo levo pnevmatiko trčil v zadnjo desno od dirkača Aston Martina ter ga zavrtel. Komisarji so Sainza za povzročitev nesreče kaznovali s petimi sekundami pribitka.

Ker se je dirka končala brez dirkanja, ob umiku varnostnega avtomobila v zadnjem krogu, so bile razlike ob prečkanju ciljne črte minimalne. Pet sekund je bilo tako zadosti, da je Sainz izgubil kar sedem mest oziroma vseh 12 točk.

Vrhunci kaotične dirke v Avstraliji:

Vasseur opozarja na nekonsistentnost komisarjev

Da nameravajo vložiti zahtevo po pregledu, je že prejšnji teden sporočil šef ekipe Frederic Vasseur, za razlog pa navedel nekonsistentnost pri presojanju treh podobnih situacij. Že v prvem krogu je denimo v pesku pristal Charles Leclerc, ki ga je s steze zbil Lance Stroll, a je Kanadčan ušel kazni. Če bi lahko ta trk še označili za klasično dirkaško nesrečo in je bila odločitev, da Stroll ni kaznovan, povsem pravilna, velja drugače za nesreči, ki sta ju povzročila Pierre Gasly in Logan Sargeant. Situaciji sta bili podobni Špančevi, a komisarji niso posredovali.

Predstavnik Ferrarija in Sainz se bosta s komisarji sestala v torek, ob 8. uri zjutraj.

Sezona se bo sicer nadaljevala šele konec aprila, ko je na sporedu četrta dirka sezone. Karavana se seli v Baku, ki je tudi prizorišče prve letošnje sprint dirke. Vso akcijo si boste lahko znova ogledali ekskluzivno na Sportklubu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!