Kaos, nesreče, rdeče zastave in nova zmaga Verstappna

Avtomoto 1. Apr 202322:57 > 02. Apr 2023 9:36 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Maxa Verstappna na pohodu do 37. zmage v karieri in prve na VN Avstralije niso zaustavili niti slab start, trije varnostni avtomobili in kar tri rdeče zastave. Nizozemec je v Albert Parku "preživel" ves kaos in povečal prednost v seštevku.

Vrhunci dirke:

Dirka v Melbournu se je začela in končala silovito. Na startu sta mimo Maxa Verstappna švignila oba Mercedesa, vodstvo je pred Lewisom Hamiltonom prevzel George Russell. Ker je Charles Leclerc po zaslugi Lanca Strolla “parkiral” v pesku, smo že uvodni krog videli prvi prihod varnostnega avtomobila.

Že v sedmem krogu se je povsem raztreščil Alex Albon, kar je sprva sprožilo drugi prihod varnostnega avtomobila, a je vodstvo dirke kmalu izdalo rdečo zastavo. Russell se je tik pred tem odločil za prihod v bokse, kar ga je stalo precej mest, saj so lahko vsi ostali bolidi pred vnovičnim startom poljubno menjali pnevmatike.

Le tri kroge po drugem startu je Max zlahka prehitel Lewisa in se odpeljal novi zmagi naproti. Medtem se je za Russlla dirka končala z okvaro motorja, nesrečno nedeljsko popoldne za Britanca v Albert Parku. V ozadju se je razvnel boj za drugo mesto. Razlike vse do devetega, ki ga je držal Sergio Perez, ki je dirko sicer začel z zadnjega mesta in se prebijal v ospredje, so bile razmeroma majhne.

Manever Verstappna za zmago v Melbournu:

Magnussen zakuhal dramo

Ko se je dirka že povsem umirila in se je zdelo, da so najvišja mesta podeljena, se je raztreščil Kevin Magnussen in povzročil še drugo rdečo zastavo ter tretji start dirke! In to kakšen, Verstappen je sicer odbil napad Hamiltona in Alonsa, a je slednjega s trkom s steze odbil Sainz, v ozadju sta trčila moštvega kolega Alpina in končala v ogradi, dirka je bila še tretjič prekinjena!

Kaos ob drugem vnovičnem startu:

Ker po vnovičnem startu niso odpeljali niti do konca prvega sektorja, je vodstvo dirke vrstni red povrnilo, a brez dirkačev, ki so odstopili. Ker je ostal le še en krog, so za varnostnim avtomobilom dokončali krog za ogrevanje, kar je bil tudi zadnji krog dirke. Končni vrsti red je tako praktično odločen, dolgo čakanje po novi rdeči zastavi pa povsem nepotrebno.

Max se je veselil 37. zmage v karieri, prve v Melbournu in šele druge za Red Bull v deželi tam spodaj, ki je bila od začetka hibridne ere za Avstrijce zakleta. Na odru za zmagovalce sta še Hamilton in Alonso. Španec na tretji dirki sezone še tretjič tretji.

Nova katastrofalna dirka je za Ferrarijem. Leclerc je odstopil že v uvodnem krogu, Carlos Sainz pa je zaradi trka v Alonsa ob vnovičnem startu prejel kazen 5 sekund in tako ostal brez točk, sicer bi osvojil 4. mesto. Prevzel mu ga je Stroll, do 5. mesta se je prebil Perez, ki je dirko začel z zadnjega mesta.

VN Avstralije (Melbourne), potek dirke:

Krog 58/58: Dirka je praktično končana. Ker po vnovičnem startu niso odpeljali niti do konca prvega sektorja, je vodstvo dirke vrstni red povrnilo, a brez dirkačev, ki so odstopili. Ker je ostal le še en krog, bodo za varnostnim avtomobilom dokončali le krog za ogrevanje, kar bo tudi zadnji krog dirke. 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Alonso.

Krog 57/58: Neverjetno, kakšna drama. Po vnovičnem restartu je Sainz trčil v Alonsa, v ozadju sta se razletela oba dirkalnika Alpina, velike težave je imel tudi Stroll. Max je ostal spredaj, sledita Hamilton in Sainz, kar četrti je zdaj Hulkenberg. Kaj bodo storili komisarji? Trenutno je dirka še tretjič prekinjena. Bo vrstni res sploh veljal? Dirkači namreč niso dokončali niti enega kroga, kar bi lahko vrstni red povrnilo v stanje ob vnovičnem startu.

Kaos ob drugem vnovičnem startu:

Krog 56/58: Startna mesta za vnovičen start: Verstappen, Hamilton, Alonso, Sainz, Gasly, Stroll, Perez, Norris, Hulkenberg, Ocon, Piastri, Zhou, Cunoda, Bottas, Sargeant, de Vries. Odstop: Magnussen, Russell, Albon, Leclerc. Nadaljevalo se bo ob 08:56.

Krog 55/58: Rdeča zastava zaradi ostankov Magnussenovega dirkalnika na stezi! Uh, kakšno dramo bomo imeli tri kroge pred koncem. Dirka se po zaključila še s tretjim stoječim startom dne!

Krog 54/58: Še tretjič varnostni avtomobil. Tokrat zaradi Magnussena, ki je ostal brez zadnje desne pnevmatike, potem ko je na izhodu iz zavoja spektakularno trčil ob zaščitno ogrado.

Trk Magnussena:

Krog 52/58: Odlična poteza Norrisa, ki je po mučenju vendarle prišel mimo Hulkengerga na 8. mesto.

Krog 48/58: Tudi Max je le človek! V zadnjem delu steze ima vse več težav, tokrat je zapeljal celo čez travo in tako izgubil približno 4 sekunde. Razlika pred Hamiltonom se je stopila na 7 sekund.

Krog 45/58: Dirka se je precej umirila. V prvi deseterici se je še dve mesti naprej prebil le Mehičan, ki je zdaj že sedmi. Do 6. Strolla ima 4 sekunde zaostanka.

Krog 35/58: Vrstni red po dobri polovici dirke: Verstappen, Hamilton, Alonso, Sainz, Gasly, Stroll, Hulkenberg, Norris, Perez, Ocon. Dirkače od 2. do 9. mesta, ki ga drži Perez, loči le 12 sekund. Boj za drugo mesto je povsem odpr.

Krog 25/58: Perez je medtem “priplezal” že do 9. mesta. Sainz je končno prišel mimo Gaslyja na 4. mesto. Max beži, pred Lewisom ima že 6 sekund naskoka, vse bližje Lewisu je tudi Alonso.

Dve drzni prehitevanji Pereza:

Krog 18/58: Russell končuje dirko! Nesrečni Britanec je ostal brez pogona, njegov motor je celo zagorel, v Albert Parku imam ovirtualni varnostni avtomobil.

Krog 12/58: Ni trajalo dolgo, da je Max prevzel vodstvo. To mu je uspelo le tri kroge po ponovnem startu. Lewisa je odpihnil po zunanji strani.

Prehitevanje Verstappna:

Vnovičen start:

Krog 9/58: Dirka se po 20 minutni prekinitvi začenja znova! V ospredju brez sprememb, Hamilton ostaja pred Maxom.

Krog 8/58: Rdeča zastava! Na stezi je preveč peska. Kakšen udarec za Russlla in Sainza, saj lahko zdaj vsi dirkači poljubno menjajo pvnevmatike, Britanec je zastonj zapravil vodstvo!

Krog 7/58: Albon je povsem razbil svoj dirkalnik! Že drugič na stezo varnostni avtomobil. Vodilni Russell se je odločil, da gre takoj na menjavo pnevmatik, kmalu za njim tudi Sainz. Hamilton in Verstappen sta ostala zunaj.

Nesreča Albona:

Krog 4/58: Varnostni avtomobil se je umaknil in dirka se nadaljuje! Russell, Hamilton, Verstappen, Sainz, Alonso je prva peterica.

Krog 1/58: Kakšen start dirke! Russell je švignil mimo Maxa po odločnem startu in prevzel vodstvo, kmalu zatem ga je ugnal še Lewis, dvojno vodstvo Mercedesa! V ozadju je prišlo do trka, Stroll je trčil v zadnjo pnevmatiko Leclerca in ga pognal v pesek. Na stezo je prišel varnostni avtomobil.

Start dirke in nesreča Leclerca:

Startna vrsta:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!