Formula 1 prižigala rdečo luč

Avtomoto 31. Jan 202418:12 0 komentarjev
Michael Andretti
Foto: Profimedia

Želje Michaela Andrettija in njegove dirkaške ekipe, ki se je nameravala pridružiti karavani formule 1, bodo vsaj za zdaj ostale neuresničene. Vodstvo formule 1 zavrnilo prošnjo za razširitev tekmovanja, kjer bi bila ameriška ekipa enajsti član svetovnega prvenstva.

Za več ameriškega pridiha v tekmovanju naj bi sicer poskrbelo podjetje General Motors, ki bo predvidoma od leta 2028 v tekmovanju sodelovalo kot dobavitelj motorjev. Pri Andrettijevih pa so želeli pohiteti in ustanoviti lastno ekipo ter z njo sodelovati že v SP leta 2025.

A ti načrti so zdaj padli v vodo. Kot poročata AFP in dpa, je vodstvo tekmovanja ocenilo, da uvrstitev te ekipe ne bi prinesla želenega učinka za tekmovanje.

“Preučili smo prošnjo in ugotovili, da samo prisotnost enajste ekipe ne bi sama po sebi pripomogla k povečanju vrednosti tekmovanja. Največja vrednost novih ekip mora biti to, da so konkurenčne, v tem trenutku pa ne verjamemo, da je to moštvo lahko konkurenčno,” so pri formuli 1 v sporočilu za javnost pojasnili, zakaj so prižgali rdečo luč novincu.

Že pred današnjo odločitvijo je bil do projekta zelo zadržan izvršni direktor tekmovanja Stefano Domenicali. “Ime Andretti sicer ima povezave s formulo 1 in navijači ga prepoznajo, a smo ugotovili, da bi imelo ob pridružitvi ekipa več koristi od formule 1 kot obratno,” je dejal Italijan. Dodal je, da bi dovoljenje za enajsto ekipo povečalo stročke prirediteljem, sedanjim ekipam pa zmanjšalo tehnične, finančne in komercialne pravice v tekmovanju.

A to ne pomeni, da Andrettijeve ekipe ne bo v formuli 1. Ko so novembra lani pri General Motorsu razkrili načrte za prihodnost, so pojasnili, da imajo v mislih tudi ekipo Andretti Cadillac. Cadillac je sicer ena od znamk avtomobilskega koncerna GM.

Pri formuli 1 so nakazali, da so vrata za takšno kombinacijo še priprta. “Ocenili smo, da za zdaj nova ekipa ne bi prispevala k rasti tekmovanja. To pa se lahko spremeni, če bo Andretti potrdil sodelovanje z GM, bodisi kot tovarniška ekipa ali pa kot uporabnik njihovih pogonskih agregatov. Če bo taka naveza leta 2028 obstajala, bomo na stvari gledali drugače,” so še sporočili iz vodstva tekmovanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!