Alarm v slovenskih smučarskih vrstah

Alpsko smučanje 31. Jan 202417:06 9 komentarjev
17-letni Miha Oserban, mladi up iz skromnega smučarskega zaledja. Foto: Aleš Fevžer

Nova vrhunska sezona Žana Kranjca ne more zamegliti slabšega rezultatskega izkupička glavnine slovenske smučarske reprezentance na tekmah svetovnega pokala. Skrb vzbujajoče pa je tudi tekmovalno zaledje, zato vodstvo panoge že pripravlja korenite spremembe.

Te dni Chatel kot del francoskega smučarskega območja Portes du Soleil gosti že 43. mladinsko svetovno prvenstvo. Dosedanji ženski tekmi sta minili brez slovenske udeležbe, v moškem delu pa je čast reševal 19-letni Alen Hriberšek. V nadaljevanju prvenstva, na katerem so v preteklosti mladi Slovenci kot za stavo osvajali kolajne, se mu bosta pridružila še nabrežinska Slovenka in novopečena članica goriškega kluba Caterina Sinigoi, ki je na tekmah FIS italijansko zastavico že zamenjala za slovensko, in pa največji talent številčno sila skromne nove slovenske smučarske generacije Miha Oserban.

Zgolj trije slovenski smučarji na MSP dovolj zgovorno pričajo o trenutni moči slovenske smučarske valilnice. Ta je ob rezultatski krizi dobršnega dela članske ekipe, močnega osipa in posledično velike generacijske vrzeli pod še toliko večjim drobnogledom.

Novi predsednik alpskega zbora in odbora Janez Bijol ter vodja panoge Miha Verdnik kot odgovor na nastali položaj priznavata, da gre za zapozneli rezultat neustreznega odnosa do dela v mladinskem in otroškem smučanju. Korenine segajo predvsem v leto 2010, ko je vodstvo panoge v hudi finančni stiski ukinilo mladinsko ekipo, iz vse bolj obubožanih klubskih programov pa prav tako ni bilo ustreznega dotoka kakovostnih smučarjev. Tudi poznejši poskusi oživljanja reprezentanc mlajših kategorij večinoma niso prinesli pravega učinka, o čemer priča kar 29 tekmovalnih umikov v dobrih petih letih.

Janez Bijol. Foto: Aleš Fevžer

Vodilna moža slovenskega smučanja zdaj ob tihem priznavanju alarma vztrajata, da je napočil zadnji čas za korenito ukrepanje. Še pred zaključkom sezone želita skozi vse proceduralne faze potisniti novo strategijo, ki bi med drugim temeljila tudi na obuditvi mladinske reprezentance. Ta bi s seboj prinesla drugačen koncept financiranja, zgodnejše selekcioniranje in bolj izrazito osredotočanje na najboljše mlade smučarje.

Če bosta odbor in zbor prižgala luč, naj bi alpske discipline v novo mladinsko reprezentanco vložile približno 700 tisoč evrov. Oblikovala naj bi se skupina vsaj desetih smučarjev, obdanih z izkušenimi trenerji in serviserji (imena ostajajo skrivnost), koncept pa predvideva prehodnost s klubske ravni. V pripravi je že načrt dela za prihajajoče pripravljalno obdobje s treningi v Banskem, na avstrijskih in švicarskih ledenikih ter v dvoranah in Skandinaviji.

Predsednik alpske panoge Bijol, ki je na predlog pripravljen vezati tudi svoj mandat oziroma zaupnico, poudarja, da bi bili oprijemljivi rezultati dela na članski ravni vidni šele v roku štirih ali petih let. Prav zaradi tega se v vodstvu panoge še toliko bolj zavedajo pomena uspešnosti obstoječega kadra v ekipah svetovnega pokala. Ta pa ob vstopu v zadnji mesec in pol sezone ekipno vsekakor zaostaja za želenimi rezultati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje