Pri Mercedesu si manj kot boja za vrh ne smejo privoščiti

Avtomoto 15. Mar 202217:00 > 16. Mar 2022 17:46 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Drugo leto zapored bo Sportklub na slovenskih televizijah ekskluzivno poskrbel za prenos prostih treningov, kvalifikacij in dirk celotne sezone formule ena. Po uspešnem začetku projekta v lanski sezoni, ko je trud komentatorske ekipe nadgradila še izjemno zanimiva sezona, ki je bila napeta do samega zaključka, je zdaj čas za nov izziv.

Pred vrati je namreč novo obdobje kraljice motošporta, ki je doživela korenite spremembe pravil, nekateri pravijo, da celo največje v zgodovini. Pred nedeljsko otvoritvijo v Bahrajnu smo za vas pripravili kratke pogovore s komentatorji Sportkluba, ki bodo tudi v novi sezoni z vami ob spremljanju dirk F1. V komentatorsko kabino bodo znova sedli Aljaž Golčer, Andraž Zupančič, Klemen Grilc in Simon Jazbec.

Drugi po vrsti je na vprašanja o lanskem razpletu, novem razmerju moči, še obsežnejšem koledarju in situaciji okrog Rusije ter Nikite Mazepina odgovarjal Klemen GrilcPogovor z Aljažem Golčerjem si lahko preberete tukaj.

Če se za trenutek pomudimo pri razpletu lanske sezone, ki je dokončni epilog dobila šele letos, ko je službo izgubil Michael Masi. Zakaj, kakšen je vaš pogled?

Rekel bi, da ta odločitev ni bila presenetljiva. Masiju je verjetno manjkalo le nekaj odločnosti v ključnih trenutkih, kar se ni pokazalo le na zadnji dirki, ampak že nekajkrat pred tem. Videli bomo, kako uspešno ga bodo nadomestili. Ni bil katastrofalen ali slab, ampak v formuli ena mora biti nekdo na njegovem položaju na 120 odstotkih, njemu pa je včasih malo zmanjkalo.

Mercedes je z Lewisom Hamiltonom zdaj še bolj željan dokazati, da so številka ena v F1. To smo videli tudi na drugih testiranjih, ko so v Bahrajn pripeljali praktično nov dirkalnik v primerjavi z Barcelono.

Ne samo, da si želijo ostati vodilna sila, pač pa so takšna pričakovanja tudi s strani matične tovarne. Mercedes kot znamka si ne sme privoščiti drugega kot boj za vrh, kaj manj je praktično nesprejemljivo. Morajo stremeti k vrhu, drugače se vsem v moštvu tresejo stolčki.

Mercedesov dvojec: George Russell in Lewis Hamilton. Foto: Guliverimage

O spremembi pravil je bilo prelitega že veliko črnila. Kakšni so njihovi plusi in minusi, lahko kaj špekuliramo?

Ne želim veliko napovedovati. Zaenkrat kaže dobro, da bodo spremembe delovale tudi v praksi. Da bo cilj iz teorije: lažje sledenje in več prehitevanj, dejansko tudi dosežen. Kaj bo pa sezona prinesla, bomo pa videli, ko bodo dirkalniki eden za drugim na stezi.

pregled predsezonskih testiranj

Lahko na podlagi testiranj ocenimo, kakšna bodo razmerja moči, vsaj v začetku sezone?

Zaenkrat so to le ugibanja. Letos se vse bolj kot ne piše na novo. Testiranja ne pokažejo nujno razmerja moči, ki ga bomo videli med sezono. Bo pa zanimivo, potencialno bo v boju za najvišja mesta na dirki in tudi ob koncu sezone v prvenstvu več moštev. Odvisno pa je tudi od nadaljnjega razvoja moštev, kakšnih novosti bodo deležni dirkači na svojih avtomobilih. Če komu v začetku morda malce zmanjka do vrha, lahko to ujame z nadgradnjami v nadaljevanju leta. Še vedno pa lahko pričakujemo, da največje ekipe ne bodo padle preveč navzdol. Kljub omejitvam pri financah ne moremo pričakovati, da bo na primer Haas krojil vrh.

Kako bo na F1 vplivala odločitev, da v Rusiji ne bo dirke? In komentar na dogajanje pri Haasu.

Zagotovo bodo ene ekipe trpele bolj kot druge. Največje posledice čuti Haas, ki je ostal brez voznika (čeprav so hitro našli zamenjavo) in glavnega sponzorja. Na samo karavano odsotnost Rusije in Rusov zagotovo ima nek vpliv, a tega širša javnost ne bo opazila. Vse bo delovalo, kot mora. Ne bo kakšnih sprememb, razen tiste glavne in očitne – brez dirke v Sočiju.

Sezona se bo 20. novembra znova končala v Abu Dabiju. Foto: Guliverimage

V osmih mesecih se obeta rekordno število dirk. Pogled proti 20. novembru, ko se bo vse dirkaško leto zaključilo v Abu Dabiju.

Če vem prav, bodo tri dirke v treh tednih na sporedu le enkrat. S tega vidika bo morda lažje za moštva, predvsem za mehanike in ostale člane moštev, ki skupaj z dirkači potujejo po svetu. Sploh ker imajo še bolj zapolnjen teden od dirkačev. V zadnjih letih je tempo v F1 brutalen, ogromno dirk, veliko kilometrov.

Tukaj se pozna tudi razlika med fizično in psihično najbolje pripravljenimi dirkači, sploh v trenutkih, ko se sezona lomi. Zagotovo bo tudi letos naporno, ampak nič bolj kot lani. Kot omenjeno, je nekaj plusov v prid letošnjega koledarja.