Max Verstappen ni navdušen: Počutim se kot klovn (VIDEO)

Avtomoto 16. Nov 202315:55 0 komentarjev

Predzadnja dirka letošnje sezone formule ena bo nekaj novega. Nekaj posebnega. Kraljica motošporta se je po 41 letih vrnila v Las Vegas. Program tretje ameriške dirke v letu 2023, ki bo na sporedu v nedeljo ob 7. uri po slovenskem času (v soboto ob 22. uri po lokalnem), se je začel s spektakularno otvoritvijo, ki pa je ravnodušnega pustila trikratnega svetovnega prvaka Maxa Verstappna.

Meka igralništva je dočakala velik trenutek. Po 41 letih se bodo dirkači F1 znova preizkusili v Las Vegasu. Hitra steza z veliko ravninami in malo zavoji (uradno sicer 16) v kombinaciji z zelo nizkimi temperaturami – lahko bi se spustile tudi pod deset stopinj Celzija – bi lahko poskrbela za presenetljiv razplet. Američani so v svojem slogu, predvsem pa v slogu mesta v Nevadi, uvod v vikend pripravili kar z otvoritveno slovesnostjo, na kateri ni manjkalo glasbenih nastopov, v netradicionalni vlogi pa so se znašli tudi dirkači. Ob številnih svetlobnih učinkih so z dvignjenih podestov pozdravljali zbrane navijače.

Če je predstavitev navdušila nekatere dirkače – pričakovano je bil najbolj glasen Daniel Ricciardo, ki se je počutil kot v filmu -, pa negativnega mnenja ni skrival svetovni prvak Max Verstappen. Nizozemec je pozneje izpustil VIP dogodek v enem izmed najbolj znanih vegaških hotelov, čeprav je šef F1 Stefano Domenicali prosil vse dirkače, naj poskrbijo za udeležbo. Dirkač Red Bulla je s tem jasno pokazal, da v šovu ne uživa.

“Zaradi mene lahko vse to izpustimo. Ne gre za nastope glasbenikov, pač pa tista predstavitev na podestu … Stal sem tam gor kot en klovn.” Na vprašanje, kolikšen delež pri dogodku predstavljata šov in koliko šport, je bil Verstappen neposreden: 99% šov in en sam odstotek dirkanja.”

Zanima ga samo dirkanje

“Če sem iskren, ob takih zadevah res nimam veliko čustev. Vedno se skušam osredotočiti samo na dirkanje. Kar je okoli, mi ni všeč. Jasno mi je, da na nekaterih dirkah to spada zraven, a mene to ne zanima. Skušal bom voziti najbolje, kar lahko. Šova pa se ne veselim.”

Tudi pri tem se 26-letnik ni ustavil. “Razumem, da na dirko F1 lahko gledamo z dveh strani. S poslovne in športne. Seveda razumem tudi poslovni del, a le povedal sem svoje mnenje. Ker dirkači nimamo svojega deleža, se moramo sprijazniti. Drugi odločajo. Če bi bil sam lastnik formule ena, bi ravnal enako. Ne bi poslušal dirkačev, to je moj šport, počel bi, kar bi želel,” je proti Liberty Media, lastnikom F1, še nekaj strupenih puščic izstrelil najboljši dirkač zadnjih let.

Zaveda pa se, da njegova javna nenaklonjenost ne bo prinesla veliko sprememb. “Kot sem dejal – na vprašanje skušam odgovoriti iskreno. Če se nekdo pri odločevalni mizi odloči, da gremo v to smer, se lahko s tem samo sprijaznimo. Vozim tam, kjer določijo dirko. Enostavno takšen sem. Vem pa, da imajo nekateri dirkači v karavani raje šov od mene.”

Kot da to še ni bilo dovolj, pa je bil Verstappen kritičen še do konfiguracije proge: “Ne zdi se mi preveč zanimiva. Nima veliko zavojev. Zelo pomembno bo, koliko oprijema bo. Ni ravno obetavno. Z novimi dirkalniki, ki so zelo težki, ulične dirke niso več takšne kot včasih. Seveda bo zabavno dirkati skozi Strop, nato pa ne bo več tako vznemirljivo. Formula ena pa je bolj zanimiva skozi zelo hitre ovinke.”

Vso akcijo iz Las Vegasa si boste lahko ogledali na programih Sportkluba. Nedeljska dirka bo na sporedu ob 7. uri po slovenskem času.

Spored VN Las Vegasa

petek: 5.30 (prvi trening), 9.00 (drugi trening)

sobota: 5.30 (tretji trening), 9.00 (kvalifikacije)

nedelja: 7.00 (dirka)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!