Robert Hrgota razkril imena potnikov za finsko-norveški uvod

Smučarski skoki 16. Nov 202315:18 1 komentar
Robert Hrgota
Foto: Aleš Fevžer

Čez dober teden dni se bo v finski Ruki začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Tja bo potovala tudi peterica slovenskih orlov, katerih imena je na današnji novinarski konferenci razkril trener Robert Hrgota. Na sever Evrope bodo odpotovali Anže Lanišek, Timi Zajc, Peter in Domen Prevc ter Žiga Jelar.

Le še devet dni nas loči do začetka nove sezone v smučarskih skokih. Skakalci bodo zimo odprli z dvema tekmama v finski Ruki. Prvi konec tedna v decembru pa sledita še dve preizkušnji v olimpijskem Lillehammerju.

Slovenska A reprezentanca, ki v tem poletju šteje sedem članov, se je zadnjič pred potjo na sever Evrope predstavila slovenskim medijem. Odsoten je bil zgolj Lovro Kos, ki je odpotoval na trening v Zakopane. Skupaj z Žakom Mogelom bosta uvodni dve postaji svetovnega pokala izpustila, saj bo po spremembi kvot za Slovenijo v uvodni periodi na voljo pet mest. Kot je razkril glavni trener Robert Hrgota, jih bo zasedla peterica Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Peter in Domen Prevc.

“Rezultati poleti niso bili najboljši, ni se treba ‘šparat’,” je bil ob opazki, da je za orli napeta poletna sezona, v kateri ni bilo rezultatskih presežkov iskren Hrgota. “A je tudi res, da so si fantje po lanski naporni sezoni, ki je bila polna čustev in emocij, zaslužili nekaj več časa zase. Veseli me, da smo zdaj tam, kjer smo želeli biti. Komaj čakamo, da se nova sezona, ki bo krajša, a zato nič lažja, začne. V njej imamo tri vrhunce. Novoletno turnejo, kjer si vedno želimo čim višje. Na svetovnem prvenstvu v poletih spadamo v ožji krog favoritov, česar se zavedamo. In seveda še zaključek v Planici, kjer si želimo vsako leto še nadgrajevati naše uspehe. Vedno si postavimo letvico zelo visoko. Veselim se te kompaktne sezone,” je še dodal glavni mož stroke pri Slovencih. Priznal je, da je zmanjšanje števila mest otežilo njegovo nalogo izbire. “Verjamem, da bomo imeli že za naslednjo periodo dodatno kvoto, posledično pa bo izbira malce lažja, a še vedno težka.”

Lanišek Domen Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Glavni orožji spet Žaba in Zajc

Najboljši posameznik Slovenije v minuli sezoni svetovnega pokala je bil Anže Lanišek, ki je zasedel skupno tretje mesto. Dokazal je, da ob konstantnosti vrhunskega skakanja sodi v sam svetovni vrh. Kako se je pripravljal na novo sezono? Vsaka tekma posebej bo vrhunec zase. Treba je skakati na visokem nivoju celotno sezono. Veliko dela sem moral opraviti pri sebi, da sem se postavil tja, kjer sem. Brez podpore ne gre. Zelo se veselim nove sezone. Z opremo so bili določeni problemi. Če neko malenkost malce spremeniš, se hitro pozna. Pomembno je, da stvar zdaj funkcionira, zato gremo lahko mirno v zimo,” je dejal skakalec iz Domžal, ki si je dom ustvaril na Mlaki pri Kranju. V Ruki je v zadnjih dveh letih zmagal dvakrat.

Sijajno leto je tudi za Timijem Zajcem, ki je vrhunec doživel na domačem svetovnem prvenstvu z dvema zlatima in eno bronasto kolajno. Tudi letošnja sezona prinaša lepe priložnosti za kolajne, konec januarja bo na sporedu svetovno prvenstvo v poletih. Zajc bo na Kulmu branil posamično srebrno in ekipno zlato odličje. “Zagotovo si želim biti na vsaki tekmi čim boljši, saj je fino, če greš s tekme nasmejan in zadovoljen. Vemo, da je največje zadovoljstvo prinesejo tekme, kjer dobiš še kaj okoli vratu. V vsakem primeru bomo poskusili celo sezono peljati vrhunsko.”

Jelar Zajc Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Začutil je prave skoke

Po grdem padcu na planiškem SP se v tekmovalni pogon vrača Peter Prevc. “Vedno je lahko še boljše, kot je. Smo, kjer smo, s tem se vsak dan soočaš. Ampak trenutno sem s svojim nivojem skokov in opreme zelo zadovoljen. V športu je tako, da ko se ena tekma zaključi, jo lahko kakšen dan premlevaš, nato pa se je treba hitra osredotočiti na naslednje,” je bil kratek in jedrnat povratnik po poškodbi. Daljši pogovor z njim si lahko preberete tukaj.

Ob njem bo znova tudi mlajši brat Domen Prevc, ki ima na Ruko lepe spomine – leta 2016 je na Finskem slavil prvo zmago kariere. “Na stare lovorike se ni dobro zanašati. Tja gremo s svežo glavo in napotki s treningov. Da vidimo, kje smo. V zadnjem času sem zavohal svoje prave skoke, zdaj bo treba to rdečo nit vsaj do začetka tekem zadržati, da se bodo stvari izšle, kot si želimo,” je dejal 24-letnik, ki so mu spremembe pravil glede opreme povzročile zelo malo težav.

Zdravje je najbolj pomembno

Po spomladanskih težavah, ko je po bolezni na zadnjih poletih v Planici nastopil praktično iz bolniške postelje, se novega začetka veseli tudi Žiga Jelar. “Zdaj sem zdrav in zdravje je največje bogastvo. Lepo je, da ni bilo težav, priprave so potekale super. Upam, da bom užival in nasmejan zapuščal izteke.”

Na svojo priložnost med najboljšimi bo skupaj s Kosom v celinskem pokalu čakal še Žak Mogel, prvo leto član A reprezentance. A ker fante že od prej pozna, težav s prilagajanjem ni imel. “Malenkosti so drugačne, ampak se vsi zelo dobro razumemo. Vzdušje je super, s trenerji smo se ujeli. Vse super funkcionira,” je uradni del novinarske konference zaključil član skakalnega kluba iz Ljubnega.

Mogel Jelar
Foto: Aleš Fevžer

Daljše pogovore z glavnimi akterji slovenske reprezentance si boste lahko na naši spletni strani prebrali v naslednjih dneh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje