Matjaž Kek: Takšnih fantov slovenski nogomet še ni imel

Nogomet 16. Nov 202314:29 0 komentarjev
Matjaž Kek. FOTO: Aleš Fevžer.

Matjaž Kek je pred zadnjim treningom pred jutrišnjo tekmo v Köbenhavnu, kjer se lahko Slovenci z zmago nad Dansko že uvrstijo na evropsko prvenstvo 2024, poudaril, da ima v svoje nogometaše popolno zaupanje. "O nasprotniku ne razmišljamo, mislimo le nase," je odločen selektor.

“Teden je minil običajno, pripravljali smo se na tekmo, ki je zelo pomembna. Tega se dobro zavedamo, tako kot tudi kakovosti nasprotnika, ki nas čaka v Köbenhavnu. Imamo neke težave, zato smo bili osredotočeni predvsem na našo ekipo in na to, kako igralce pripraviti fizično in psihično. Vemo, kaj Danska na svojem stadionu pomeni, ampak kot sem rekel že večkrat – razmišljamo predvsem o sebi. Zavedamo se svoje kakovosti. Predvsem si želim, da odigramo hrabro, odločno tekmo. Ne igramo proti komerkoli, ampak proti Danski, ki je kakovostna ekipa, ima kakovostne posameznike in v zadnjem času dobre rezultate. Pa ne glede na to, kdo bo igral,” se je v uvodnem nagovoru številnih novinarjev, ki smo se zbrali v reprezentančni bazi na Brdu pri Kranju, povedal Matjaž Kek.

Selektor se je odločil, da Slovenci na stadionu Parken, kjer bodo jutri pred 40 tisoč gledalci iskali zgodovinsko zmago, ne bodo trenirali. Po današnjem opoldanskem treningu sledi počitek, potem pa odhod na letališče Brnik in dobri dve uri poti proti danski prestolnici, kjer lahko Slovenija jutri spiše zgodovino in se prvič neposredno, brez dodatnih kvalifikacij, že krog pred koncem kvalifikacij uvrsti na veliko tekmovanje.

Če zvezdnika Man Utd zamenja igralec Napolija …

Slovenci sicer nimajo niti približno tako velikih težav, kot jih imajo Danci, ki bodo morali nastopiti brez kapetana Simona Kjaerja ter prvih zvezdnikov Christiana Eriksena in Rasmusa Hojlunda, a so jih nekaj imeli.

S poškodbami so na zbor prišli Petar Stojanović, Erik Janža in Timi Max Elšnik, ki so imeli v zadnjem času status prvokategornikov. Odpadel je rezervni vratar Matevž Vidovšek, vprašljiv je tudi nastop rezervnega napadalca Žana Celarja. Kaj je o zdravstvenem kartonu pred zadnjim treningom povedal selektor? Ne veliko.

“Žan Celar bo danes prvič poskušal trenirati z ekipo. Jasno, nekateri igralci so v fazi rehabilitacije in imajo določene težave, predvsem v ritmu treningov. Ampak težave imajo vsi. Poskušamo najti kombinacije obremenitve za vsakega. Po današnjem treningu se bomo odločili, kako bomo postavili zadevo in kako bomo šli v tekmo. Če pa kdo zdaj potrebuje dodaten izziv, potem verjetno ni na pravem mestu. To so tekme, za katere se živi, za to smo delali. Takšne tekme so privilegij,” je povedal Kek, ki pravi, da se s težavami Dancev ne obremenjuje.

“Če nogometaša Manchester Uniteda zamenja igralec Napolija, potem je jasno vse. To je vse približno ista kakovost, Danska ima zelo širok kader in nabor zelo dobrih nogometašev. Da o njihovi tržni vrednosti niti ne govorim. Tudi oni imajo svoje načrte in vedo, kaj jim ta tekma prinaša. Mi razmišljamo predvsem o sebi, svojih težavah. Kako fante pripraviti na to, da bodo odigrali kakovostno tekmo. Da bomo v prvi vrsti razmišljali o kakovostni igri, ki edina prinaša rezultat,” je povedal selektor.

Med treningom na Brdu pri Kranju. FOTO: Aleš Fevžer.

Več je stvari, ki so jih pripeljale v tak položaj

Če bo na Danskem zmagal, lahko postane prvi, ki bo prišel do zmage nad Dansko. Do zdaj se je z njo Slovenija pomerila petkrat in štirikrat izgubila. Junija letos je v Stožicah z njimi remizirala z 1:1. To je bila tekma, pred katero je selektor opravil kar nekaj menjav. Po njej se je rezultatska krivulja slovenskih nogometašev obrnila strmo navzgor. Po remiju so sledile štiri kvalifikacijske zmage, ki so Slovenijo ob Danski dva kroga pred koncem postavile na vrh kvalifikacijske skupine H.

“Več je stvari, ki so nas pripeljale na to pot. Nekateri razlog vidijo v Beogradu, drugi v spremembi sistema, menjavah igralcev … Vse skupaj nas je pripeljalo do tega, da smo na zadnjih štirih tekmah zmagali. Vse bomo naredili, da serijo na Danskem nadaljujemo. Vemo pa, kam gremo in proti kakšnemu nasprotniku bomo igrali,” je o razlogih za rezultatski zasuk povedal Kek, ki je junija lani po visokem porazu z 1:4 proti Srbiji v Beogradu v ligi narodov razmišljal o odstopu. Manj kot leto in pol pozneje je na pragu velikega podviga.

“Če se po taki tekmi, kot smo jo mi odigrali v Beogradu, ne zavedaš svoje odgovornosti in nisi dovolj kritičen, objektiven do napak, potem živiš v oblakih. Danes pa profesionalni šport tega ne dopušča. Tisto je bilo povsem legitimno razmišljanje, ki sem ga želel deliti z javnostjo. Drugo pa je, da smo se iz tistega položaja znali dvigniti in smo potegnili prave poteze. Zdaj moramo to zgodbo končati. Še dva koraka nas ločita do konca. Potem bomo govorili, kaj je bilo dobro in slabo,” se je na bolečo srbsko zaušnico spomnil selektor, ki je zdaj skupaj z nogometaši v povsem drugačnem položaju.

V družbi Milivoja Novakovića in Boštjana Cesarja. FOTO: Aleš Fevžer.

Zaupanje javnosti je morda največje zadovoljstvo od vseh

Takrat je nogometna reprezentanca zanimala redkokoga, danes so najboljši slovenski nogometaši spet zavzeli naslovnice.

“To je morda največje zadovoljstvo, ki so nam ga ti dobri rezultati prinesli. Nogomet se je vrnil na slovenski športni zemljevid. Povsem zasluženo. Z generacijo, ki je unikatna, posebna, svoja. Prepričan sem, da bodo fantje v danem momentu dali vse od sebe. To od njih tudi zahtevam. Organizacija, red, disciplina. Da imamo kakovost, pa smo tako ali tako že pokazali. Če je kdo boljši, mu je to treba priznati. Črto bomo potegnili po koncu kvalifikacij. Verjamem, da bodo za nas uspešne,” se je razgovoril Mariborčan, ki ga veseli dejstvo, da bo Slovence na Danskem spremljalo kar 600 navijačev.

“To, da smo uspeli vrniti navijače, je sijajno. Veliko priznanje za naše delo. Predvsem velika zahvala vsakemu, ki bo šel tja. In tudi tistim, ki so bili ob nas že na prejšnjih tekmah in so poskrbeli, da so Stožice postala slovenska trdnjava. Dobri rezultati so za nami. Če pa v teh časih s tabo na tako oddaljeno gostovanje odpotuje 600 ljudi, je to vsekakor dobro in dodaten motiv za fante,” je povedal Kek, ki se po svetovnem prvenstvu leta 2010 še drugič lahko uvrsti na veliko tekmovanje. Zanimivo, a nikakor naključno, v svojem strokovnem štabu ima zdaj nekatere ljudi, ki so bili takrat zraven (Milivoje Novaković, Boštjan Cesar).

“Jasno je, da je dobro, če ti v takem položaju kdo lahko pomaga z izkušnjami, ampak to je zdaj druga skupina karakterjev. Takšnih fantov slovenski nogomet še ni imel. Razmišljajo na svoj način. Vesel sem, ko spremljam njihove izjave. Vidim določeno mero samozavesti, a tudi spoštljivosti,” je za konec svoje zdajšnje reprezentante pohvalil Kek, ki se približuje velikemu jubileju. Pred njim je 98. tekma v vlogi selektorja Slovenije. Zanimivo, po tekmi na Danskem bo število tekem iz prvega in drugega mandata ravno razpolovljeno. Ta v Köbenhavnu bo namreč njegova 49., odkar se je pred skorajda natanko štirimi leti vrnil na slovensko klop.

Tekme evropskega prvenstva (14. 6. – 14. 7.) boste lahko prihodnje leto spremljali na Sportklubu. Vseh 51 tekem. V neposrednem prenosu si boste lahko ogledali že žreb, ki bo na sporedu v soboto, 2. 12. ob 18.00.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!