Dež, gneča in kaos uvodni dan dirkanja v Melbournu (VIDEO)

max Verstappen
Foto: Profimedia

Za dirkači formule ena sta oba petkova prosta treninga pred VN Avstralije v Melbournu. Uvodni trening, ki se je začel že ob 3.30 po slovenskem času, je pripadel Maxu Verstappnu. Na drugem, ki ga zaznamoval dež, je najhitrejši krog odpeljal Fernando Alonso.

V deželi tam spodaj je bil uvodni dan dirkanja precej kaotičen. Na prvem treningu je v precej hladnem vremenu najboljši čas dne postavil Max Verstappen, ura se je zaustavila pri 1:18,790, kar je bilo 0,433 sekunde hitreje od Lewisa Hamiltona. Tretji je bil Nizozemčev moštveni tekmec Sergio Perez (+0,503), a je svoj hiter krog odpeljal na srednje trdi in ne na mehki različici pnevmatik, kot je to storil Max.

Izidi prvega treninga:

Znotraj sekunde se je zvrstilo kar 12 voznikov. Za manjše razlike sta poskrbeli dve rdeči zastavi, druga je trening predčasno končala, prva je bila posledica tehnične težave. Med dirkači, ki so se zavrteli, se je znašel tudi Verstappen, Perez se je vozil čez pesek, Juki Cunoda je ob poskakovanju čez peščeno past skoraj priletel v zaščitno ogrado.

Za največ preglavic celotni karavani pa je povzročilo nedelovanje GPS-a, zaradi česar moštva niso mogla sledili položaju svojih dirkačev. To je na stezi povzročilo ogromno zmede, gneče, razburjanja po radijskih zvezah ter posledično tudi prekinitev.

Vsa drama s prvega in drugega treninga:

Drugi trening zmotil dež

Tudi na drugem treningu so imeli dirkači precej težav z obvladovanjem svojih dirkalnikov. Najhitrejši krog je pred prihodom dežja postavil Alonso, ki je svojega Aston Martina čez cilj pripeljal v 1:18,887. Charles Leclerc je naposled osvojil drugo mesto (+0,445), tretji je bil Max.

Najhitrejši krog Alonsa na drugem treningu:

Dežne kaplje so stezo dosegle po približno četrtini treninga. Najprej v prvem delu dirkališča, kar je skoraj drago stalo vodilnega dirkača sezone, a je tokrat vendarle še uspel ujeti svoj bolid. Razmere so se poslabšale po 30 minutah, ko je bila karavana primorana preobuti dirkalnike na pnevmatike za rahel dež.

Izidi drugega treninga:

Akcija se bo nadaljevala v soboto, najprej s treningom (3.30) in nato s kvalifikacijami, ki so na sporedu ob 7. uri zjutraj po slovenskem času. Sobotni zajtrk ob hrumenju dirkalnikov formule ena za prijeten start v vikend.

Spored za VN Avstralije (Melbourne)

Sobota: tretji prosti trening (3.30), kvalifikacije (7.00)

Nedelja: dirka (7.00)

Vso akcijo si oglejte na programih Sportkluba.