Hamilton v skrbi za integriteto s pozivom za Fio

Avtomoto 21. Okt 20228:50 0 komentarjev
Foto: HOCH ZWEI via Guliver

Zadnji v dolgi vrsti deležnikov formule ena, ki so se obregnili ob Red Bullovo prekoračitev omejitve proračuna v lanski sezoni formule ena, je tisti, ki je posledično zaradi tega morebiti izgubil največ, Lewis Hamilton.

Pritisk na Fio, ki je prejšnji teden razkrila, da je Red Bull za do pet odstotkov prekoračil omejitev letnega proračuna, ki znaša 145 milijonov dolarjev, ne pojenja. Lewis Hamilton se je v sezoni 2021 za rekordni osmi naslov svetovnega prvaka boril do zadnje dirke, brez njega pa ostal v zadnjem krogu zadnje dirke sezone, po farsi vodstva tekmovanja v Abu Dabiju.

Avstrijsko moštvo še naprej zavrača obtožbe, proračun naj bi neuradno presegli za 1,8 milijona dolarjev, in ostaja v komunikaciji s krovno avtomobilistično zvezo. Če bo prekoračitev tudi dokončno potrjena, je neizpodbitno dejstvo, da je bil v boju, kakršnega sta v razvoju dirkalnika skozi lansko sezono uprizorila Red Bull in Mercedes, pomemben vsak cent. Max Verstappen je imel na koncu pičlih osem točk prednosti pred Britancem.

V Red Bullu vztrajajo, da niso kršili pravil. Foto: Profimedia

Na kocki integriteta F1

“Mislim, da mora ta šport nekaj ukreniti glede tega. V nasprotnem primeru, če bo odziv mile narave, bodo vsa moštva preprosto zapravila več,” se pred Veliko nagrado ZDA v Austinu sprašuje Hamilton in dodaja: “Da zapraviš dodatne milijone in nato prejmeš je udarec po prstih, to ne bo dobro za ta šport. Potem bolje, da omejitve proračuna sploh nimamo.”

Kot poroča Motorsport, je sedemkratni svetovni prvak izrazil zaupanje v predsednika Fie Mohammeda Bena Sulayema, da bo sprejel pravo odločitev in tako poskrbel za integriteto formule ena. “Moram to verjeti. Želim jim dati možnost, da se odzovejo. Sicer pa sem povsem osredotočen na svoj posel. Kar je bilo storjeno, je storjeno,” je zaključil.

Pritisk na Fio se tako še stopnjuje, potem so v javnost prišle prve informacije, da naj bi bil Red Bull le finančno kaznovan, kar se večini ne zdi smiselno. Po pravilih lahko sicer moštvo za prekoračitev proračuna do pet odstotkov prejme tako finančno kot tudi športno kazen.

Ta konec tedna je karavana F1 v Austinu, prvi prosti trening bo na sporedu danes ob 21.00, dirka v nedeljo ob isti uri, vso akcijo pa si oglejte na Sportklubu.

Spored VN ZDA

Austin

Petek: prvi prosti trening (21.00), drugi prosti trening (24.00 – sobota)

Sobota: tretji prosti trening (21.00), kvalifikacije (24.00 – nedelja)

Nedelja: dirka (21.00)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!