Tim Gajser četrtič najboljši svetovni motokrosist!

Avtomoto 14. Avg 202216:45 > 20:06
Delite:
Tim Gajser je svetovni prvak; Foto: Guliverimage

Slovenec Tim Gajser je na drugi preizkušnji dirke svetovnega prvenstva v motokrosu na Finskem (Hyvinkää) osvojil sedmo mesto ter s tem potrdil četrti naslov svetovnega prvaka. Na drugi dirki dneva je zmagal Nizozemec Glenn Coldenhoff, Gajserjev tekmec v boju za naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP Švicar Jeremy Seewer je bil drugi, tretji pa Francoz Maxime Renaux. Coldenhoff, Seewer in Renaux so se v enakem vrstnem redu zvrstili tudi v skupnem seštevku finske VN, medtem ko je bil Gajser ta vikend šesti.

Gajser je moral v drugi vožnji dobiti še 13 točk oziroma končati na osmem mestu, lahko bi bil tudi slabši, če Seewer ne bi zmagal, na koncu se je izšlo po slovenskih željah.

S sedmim mestom na drugi vožnji in drugi stopnički Švicarja, je Gajser dosegel rezultat, ki je že dve dirki pred koncem sezone zadostoval za potrditev, da imamo Slovenci znova najboljšega motokrosista na svetu.

Dobil kar polovico dirk

V skupnem seštevku je imel namreč dirkač iz Makol pri Ptuju pred današnjo dirko 115 točk naskoka; po prvi vožnji se je zmanjšal na 112, a je bilo potrebnih vsaj 100 točk zaloge, da je Gajser po letih 2016, 2019 in 2020 zopet prvak v najmočnejšem razredu MXGP.

Foto: MXGP

V drugi vožnji je Gajser sicer začel zelo slabo, bil na 14. mestu, nato pa po nesreči Romaina Febvreja napredoval za štiri mesta. Petnajst minut pred zaključkom druge preizkušnje je napredoval na tako želeno 8. mesto, s sproščenim dirkanjem pa še nekoliko napredoval.

Do konca sezone 2022 ostajata še dirki na jugu Francije v Saint-Jean-d’Angélyju (21. avgust) ter v turškem Afyonkarahisarju (4. september).

Letos je v 16 različnih preizkušnjah Gajser slavil na kar polovici. Če upoštevamo še naslov prvaka v razredu MX2 leta 2015, je Makolčan naslov svetovnega prvaka osvojil že kar petič v karieri!

V razredu MX2 je dirko dobil Francoz Tom Vialle, drugi je bil Nizozemec Kay de Wolf, tretji pa Belgijec Jago Geerts. Slovenski dirkač Jan Pancar je osvojil 11. mesto, potem ko je bil 12. v prvi in deseti v drugi vožnji.

Komentari

Vaš komentar