Številke ne lažejo: Verstappen je boljši od Hamiltona

Avtomoto 14. Dec 202120:25 6 komentarjev
Foto: Getty Images/Red Bull Content Pool

Letošnja sezona formule ena je končana in okronan nov svetovni prvak, čeprav je bilo in še bo po zadnji dirki v Abu Dabiju prelitega veliko črnila. Komedija zmešnjav je naposled do prvega naslova pripeljala Nizozemca Maxa Verstappna, ki je ponujeno zgrabil z obema rokama. Ne glede na nenavadne odločitve direktorja dirke v zadnjih krogih pa ni dvoma, da je bil - vsaj statistično - tudi najboljši dirkač sezone.

Številni dirkači formule ena, kakor tudi nekateri nadobudni vozniki, ki bi se v elitni razred motošporta še radi prebili, so bili v torek v Abu Dabiju znova na delu. Preizkušali so platišča za novo sezono, ko se bodo povečala s trenutnih 13 na 18 palcev.

Med njimi je bil tudi Max Verstappen, ki je zagotovo še čutil posledice velike nedeljske zabave, na kateri je proslavil svoj prvenec. Nizozemec je s 24 leti in 73 dnevi starosti postal četrti najmlajši svetovni prvak v zgodovini, pravi vsi, ki so na omenjeni lestvici pred njim, pa so trenutno še del karavane formule ena in bodo to ostali tudi v prihodnji sezoni.

Najmlajši svetovni prvaki v F1:

1. Sebastian Vettel (2010) – 23 let in 133 dni
2. Lewis Hamilton (2008) – 23 let in 300 dni
3. Fernando Alonso (2005) – 24 let in 57 dni
4. Max Verstappen (2021) 24 let in 73 dni
5. Emerson Fittipaldi (1972) – 25 let in 273 dni

Ko se je Hamilton leta 2008 veselil prvega naslova, je bil 138 dni mlajši od Verstappna ob njegovem prvencu. Foto: Getty Images/Red Bull Content Pool

Pri Red Bullu so pripravili pregled navdušujočih številk, do katerih se je Max dokopal na poti do naslova. Vse od starta v Bahrajnu 28. marca, do kariraste zastave na zadnjem prizorišču sezone v Abu Dabiju 259 dni pozneje.

Podatki seveda še zdaleč ne povedo celotne zgodbe, a so po 22 velikih nagradah na petih celinah brez dvoma na strani Nizozemca.

652

Število krogov, ki jih je v vodstvu odpeljal Max Verstappen. To znaša 50,2 odstotka vseh krogov v letošnji sezoni in je več kot dvakratnik števila krogov, ki jih je v vodstvu odpeljal Hamilton (297). Max je v karieri skupno vodil 1239 krogov, več kot polovico torej v sezoni 2021. V Abu Dabiju? En krog, zadnji!

En krog na odločilni dirki sezone je bil dovolj. Foto: Guliverimage

141

Max je naslov osvojil na 141. dirki, ki jo je odpeljal v karieri. Na 23-ih je dirkal za Toro Rosso (danes AlphaTauri), sprva v 2015 ter nato še v 2016, ko je sredi sezone prestopil v Red Bull in se na VN Španije na debiju za avstrijsko moštvo veselil prve zmage.

18

Število uvrstitev na stopničke v letošnji sezoni, kar znaša slabih 82 odstotkov vseh dirk. Na štirih dirkah, ki jih ni končal med najboljšimi tremi, je trikrat odstopil in enkrat zasedel deveto mesto (VN Madžarske). Hamilton se je letos na oder za zmagovalce uvrstil 17-krat.

13

Število dirk, na katerih je imel Red Bull najhitrejši postanek v boksih. Od tega je imel Verstappen najhitrejšega na kar 11 prizoriščih.

Ekipa Red Bulla premore najhitrejše mehanike v karavani F1. Foto: Getty Images/Red Bull Content Pool

10

Število Verstappnovih zmag v letu 2021, s čimer se je veselil na dveh več od Britanca (8). Kar polovico od 20-ih zmag v karieri se je veselil v letošnji sezoni. Desetkrat je osvojil tudi najboljši startni položaj, do letos mu je to sicer uspelo le trikrat. Tudi v tej kategoriji je boljši od Hamiltona z 10:5.

9

Morda najbolj “nor” podatek med vsemi, ki priča o izjemni izenačenosti med Nizozemcem in Britancem. Devet je namreč razlika med obema dirkačema v sekundah po kar 5487 kilometrih vožnje, če seštejemo čase z vseh dirk, na katerih sta oba uspela pripeljati do kariraste zastave (to izključuje dirke v Azerbajdžanu, Veliki Britaniji, Belgiji in Italiji).

6

Število najhitrejših krogov dirke za Maxa. Na enakem številu velikih nagrad je za najhitrejši krog poskrbel tudi Lewis.

4

Število zaporednih let, da je bil Red Bull moštvo z najhitrejšim postankom sezone. Izjemno dominacijo so potrdili tudi letos, ko so poskrbeli za kar osem od desetih najhitrejših postankov.

Verstappen ob šefu ekipe Christianu Hornerju. Foto: Getty Images/Red Bull Content Pool

2

Verstappen je postal šele drugi dirkač Red Bulla v zgodovini, ki je postal svetovni prvak. Pred njim je to uspelo le še Sebastianu Vettlu, ki je bil prvak štirikrat zapored od leta 2010 do 2013.

1,88

Najhitrejši postanek sezone, ki je Red Bullu uspel v 40. krogu VN Madžarske, ko je na menjavo pnevmatik prišel Verstappen.

1

Številka, ki jo bo na nosu dirkalnika v sezoni 2022 nosil Max Verstappen. Do vključno letošnje sezone je njegove dirkalnike krasila številka 33.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje