Svetovni prvak se je odločil za “enico”

Avtomoto 23. Jan 202314:28
Francesco "Pecco" Bagnaia
Foto: Sportklub

Aktualni svetovni prvak v kraljevem razredu Francesco Bagnaia se je odločil, da svojo standarno številko 63 zamenja za 1, kar si lahko privošči kot prvak, je bilo potrjeno na predstavitvi Ducatija v Madonni di Campiglio.

Francesco Bagnaia bo tako prvi, ki bo naslov svetovnega prvaka branil s številko 1 na svojem motorju po Caseyju Stonerju in letu 2011. Zadnji dirkač, ki mu je uspelo ubraniti naslov prvaka z “enico” je bil Mick Doohan leta 1998, ko je osvojil svoj zadnji naslov najboljšega v kraljevem razredu.

Glede na to, da si dirkači razreda MotoGP sami lahko izbirajo številko, s katero bodo dirkali, se je skozi zgodovino le redko zgodilo, da po osvojitvi naslova izberejo številko 1.

Valentino Rossi in Marc Marquez, ki s svojimi rezultati spadata v smetano najboljših vseh časov, se tako nikoli nista odločila za takšno potezo. V zadnjih dveh desetletjih so se za spremebo številke in izbiranja “enice” odločili samo Nicky Hayden leta 2007, Stoner dvakrat, kot tudi Jorge Lorenzo po osvojenem naslovu leta 2011.

Začel z 21 in nadaljeval z 42 ter 63

Prava številka Bagnaie je sicer 21, ki jo je nosil v razredu Moto3, vendar se je moral za prvo spremembo odločiti ob prehodu v Moto2, za drugo pa ob prihodu v MotoGP.

V srednjem razredu je nosil številko 42, nato pa se je odločil za 63, saj je 21 “v lasti” Franca Morbidellija, 42 pa Alexa Rinsa.

Epski preobrat za naslov

Italijan je do naslova prvaka prišel po velikem preobratu v drugem delu sezone. Fabio Quartararo je imel na polvici sezone 91 točk prednosti, a je nato sledil neverjeten vzpon Bagnaie in padec Francoza. Italijan je na koncu naslov svetovnega prvaka osvojil s prednostjo 17 točk.

Komentari

Vaš komentar