Tragedija na Hrvaškem šokirala svet relija

Craig Breen
Foto: AP Photo/Christian Alminana/Guliverimage

Smrt irskega dirkača Craiga Breena, ki je v četrtek umrl v prometni nesreči na Hrvaškem, je pretresla svet relija.

Triintridesetletnik, sicer sin nekdanjega irskega prvaka v reliju Raya Breena, je v četrtek življenje izgubil v nesreči, ki se je pripetila na testni vožnji pred nastopom na prihajajočem Croatia Rallyju. Irec je bil izjemno prekaljen dirkač, saj je veljal za šestega najboljšega voznika v skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva WRC, njegov letošnji nastop na reliju po Hrvaški pa bi moral biti že tretji zaporedni. Lani je na njem osvojil četrto, predlani pa osmo mesto.

Tragedija člana moštva Hyundai Motosport v svetu relija močnoodmeva, sožalje svojcem pa so že izrekli številni njegovi stanovski kolegi. “Dopisovala sva si, v nekem trenutku pa mi nisi več odgovoril. Prijatelj, pogrešal te bom. Ne morem verjeti, da sedaj pišem o tem. Življenje je lahko tako krhko in nepredvidljivo … Ne morem verjeti, da smo te izgubili,” je zapisal Breenov nekdanji moštveni kolega in svetovni prvak iz leta 2019, Estonec Ott Tänak.

“Ostal sem brez besed,” pa je na Twitterju zapisal osemkratni svetovni prvak Sebastian Ogier. “Craiga so imeli zaradi njegovega sijajnega irskega karakterja in entuziazma za naš šport radi prav vsi. Moje misli so v teh težkih trenutkih z njegovo družino in prijatelji. Počivaj v miru Craig, pogrešali te bomo,” je še sporočil Francoz.

“Počivaj v miru Craig. Moje misli so nocoj s tvojo družino in prijatelji,” pa je zapisal lanskoletni prvak, Finec Kalle Rovanperä.

Craig Breen
Craig Breen je kariero začel v kartingu, od leta 2009 dalje pa se je posvetil reliju. (Foto: Profimedia)

Irec je sicer sploh prvi reli dirkač po Augustu Mendesu, ki je življenje izgubil med šofiranjem WRC dirklnlika. Portugalec je umrl v nesreči leta 1989 na domačem reliju. Kasneje so življenje na dirkah izgubili še štirje sovozniki – Francoz Francis Malaussne v Monaku (1990), Novozelandec Rodger Freeth v Avstraliji (1993), Britanec Michael Park v Walesu (2005) in Nemec Jörg Bastuck v Španiji (2006).

“V imenu Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) želim izraziti naše iskreno sožalje prijateljem in družini Craiga Breena,” pa se je na tragedijo odzval predsednik FIA Mohammed Ben Sulayem. “V teh težkih trenutkih so naše misli z njegovimi svojci in celotno reli skupnostjo,” je še zapisal prvi mož FIA.