Večni derbi: nedeljski ples evropskih milijonov

Nogomet 14. Apr 20237:23 4 komentarji
Grafika: SK

V nedeljo se v Stožicah (17.30) obeta spektakel, kakršnega naš nogomet še kako potrebuje. Vse je pripravljeno za zadnji prvenstveni derbi letošnje sezone, na katerem bo Maribor skušal vsaj malce zakuhati situacijo na vrhu prvenstvene lestvice, predvsem pa Olimpiji preprečiti, da bi se pred vsaj 10.000-glavo množico v Stožicah veselila sedme prvenstvene zvezdice. Ravno tako pestro kot na zelenici pa bo ob njej. Na derbi namreč prihaja četica skavtov uglednih evropskih klubov, ki bodo v cvetu najboljšega, kar ponuja naša liga, iskali poletne okrepitve za svoje ekipe.

Tekma vseh tekem bo tokrat očitno uresničila svoj naziv. Zdi se, da so tokrat vsi planeti poravnani tako, da bo tokratni spopad velikih slovenskih nogometnih tekmecev zares nekaj posebnega. V prvi vrsti ima tekma močan rezultatski naboj, saj lahko v idealnem scenariju Olimpija z zmago potrdi letošnjo državno krono.

Obeta se tudi izvrstna navijaška kulisa, obe organizirani skupini Green Dragons in Viole kar tekmujeta v tem, katera bo bolj podžgala svoje člane pred dvobojem z velikim tekmecem. Tudi število prodanih vstopnic kaže na to, da se bo številka povzpela proti magični meji 10.000 (v povezavi s tem smo ugotovili, da na domačih derbijih pred polnimi tribunami Stožic Olimpija ne blesti).

Foto: Jure Banfi

Svoje je z izborom glavnega sodnika dodala še Zveza nogometnih sodnikov Slovenije. Dvomov o tem, da Mateja Juga čaka eden izmed večjih izzivov v karieri, praktično ni. Mariborčani so celo prepričani, da tekma ne bo minila brez enajstmetrovke v korist Olimpije.

Evropski večni derbi

Vse to je tradicionalen del besednih igric pred derbijem. Ko smo že pri besedah, pa bomo za tokratni dvoboj Maribora in Olimpije uporabili kar besedo evropski. Če bo raven nogometa resnično evropska, bomo seveda izvedeli šele v nedeljo. Zadnji, ki ga je v Ljudskem vrtu z 2:0 dobil domačin, v tem pogledu ni razočaral.

Besedno zvezo evropski derbi pa v prvi vrsti uporabljamo zaradi dejstva, da je tokratni večni obračun dejansko zbudil pozornost nogometne Evrope. In to tako zelo, da bodo na tekmi tudi ogledniki slovitega Juventusa. Kot je včeraj poročal časnik Delo, na derbi prihajajo tudi predstavniki Dinama, Hajduka, Crvene zvezde, italijanski kolaž poleg stare dame dopolnjujeta tudi Genoa in Udinese. Prihaja tudi premier liga, na tribunah bodo ogledniki Southamptona, Stožice bodo obiskali tudi skavti Glasgow Rangers, Twenteja in Viborga.

Seznam bomo dodali še z imeni klubov, ki smo jih izbrskali mi, to so danski Aalborg, belgijski Anderlecht, avstrijska Rapid Dunaj in Sturm Graz ter portugalska Braga. A tudi s skupnimi močmi slovenski mediji verjetno nismo uspeli sestaviti celotnega pregleda eminentnih nedeljskih gostov na največjem stadionu v državi. Se pa bomo v naslednjih vrsticah potrudili, da omenjene klube vsaj približno povežemo s posamezniki, ki bodo na večnem derbiju pod posebnim drobnogledom.

Žan Vipotnik

Žan Vipotnik
Foto: SK

Žan Vipotnik je že nekaj časa najbolj vroče ime slovenske nogometne lige. Napadalec Maribora v zadnjem obdobju mreže nasprotnikov trese kot za šalo, Tudi rahla poškodba gležnja, zaradi katere je izpustil obračun s Koprom, ga ne bo zaustavila, da bo poizkusil še na drugem zaporednem derbiju stresti mrežo Olimpije.

Da Vipotnika lovi zagrebški Dinamo, že dolgo časa ni posebna skrivnost. Kot tudi ne, da je premamil zanimanje celo nemških in francoskih prvoligašev. A v tem tednu smo razkrili tudi to, da je za nakup Konjičana resno zainteresiran portugalski velikan. In ker v Stožice prihajajo ogledniki Brage, se oblaki nad doslej še nekoliko skrivnostnim, trenutno pa po naših informacijah celo prvim favoritom za Vipotnikov podpis, vsaj malce razblinjajo.

Poleg Zagrebčanov in Portugalcev bodo mariborsko številko 77 zelo podrobno spremljali tudi ogledniki Twenteja in Crvene zvezde.

Pričakovana vrednost prestopa Žana Vipotnika: med 5 in 6 milijonov evrov.

Matevž Vidovšek

Matevž Vidovšek. FOTO: Jure Banfi.

Če smo zelo poetski, bi lahko rekli kar jin Vipotnikovemu jangu. Eden je napadalec, drugi vratar, prvega častijo Viole, drugega Dragonsi. Obema pa je poleg svežega statusa slovenski reprezentant skupno tudi to, da je pred njima zagotovo odmeven poletni prestop.

Razlog, da bodo na tribunah večnega derbija ogledniki takšnega velikana, kot je Juventus, je ravno Matevž Vidovšek. Obisk skavtov stare dame je potrditev informacije Gazzette Dello Sport, ki je v tem tednu v nogometno-medijsko orbito poslala novico o tem, da zebre v iskanju naslednika Wojciecha Szczesnya pogledujejo proti Ljubljani.

A Vidovška še zdaleč ne spremlja samo Juventus, zaradi njega v Stožice prihajajo tudi Genoa, Southampton, Glasgow Rangers, Udinese …

Kakorkoli obrnemo, je mladi Korošec v eni sami sezoni prehodil pot od vratarskega anonimneža do enega najbolj vročih Slovencev na evropski nogometni tržnici. Se še spomnite poletja, ko smo se spraševali, ali lahko nedokazani mladenič resnično upraviči status Olimpijine številke ena in stopi v čevlje Ivana Banića? Ti čevlji se danes zdijo kot mokasinke v primerjavi z Vidovškovimi kavbojskimi škornji. Z zelo velikimi ostrogami.

Pričakovana vrednost prestopa Matevža Vidovška: med 2 in 3 milijona evrov.

Timi Max Elšnik

Timi Max Elšnik; FOTO: Aleš Fevžer

V tej sezoni je zelo enostavno povedano – konstantno dober. Ne moremo govoriti o tem, da je za njim spektakularno obdobje, lahko pa razmišljamo o tem, da je Timi Max Elšnik lepilo, ki skupaj drži igrišče in slačilnico ljubljanske Olimpije. Svojo kapetansko vlogo jemlje zelo resno in tudi to so odlike, ki jih še kako podrobno spremlja zanj zainteresirana tujina.

Da bodo na tribunah ogledniki dunajskega Rapida, je najbolj “kriv” ravno skorajšnji 25-letnik. Njegovo poletno slovo od Stožic se zdi neizogibno, Elšnik namreč prihaja v leta, ko bo enostavno moral v želji po dokazovanju na višji ravni (znova) v tujino.

Ne bo presenečenje, če se bo res preselil v vse bolj kakovostno ligo naših severnih sosedov, kot smo razkrili pred dnevi pa ga še kako resno lovijo tudi belgijski prvoligaši.

Pričakovana vrednost prestopa Timija Maxa Elšnika: okrog milijon evrov.

Ivan Brnić

Ivan Brnić; Foto: Jure Banfi

Bolj kot se je mariborsko poletje prevešalo v jesen, bolj smo razmišljali o tem, da je Ivan Brnić mariborski prestopni strel v prazno. Bolj kot se zima umika pomladi pa vsi skupaj ugotavljamo, da je 21-letni Dalmatinec postal eden ključnih mož preporoda Maribora v drugem delu sezone.

Brnić s svojo eksplozivnostjo, hitrostjo, pa tudi zaključevanjem akcij v obliki asistenc in zadetkov postaja pomemben “artikel” v mariborski izložbi tujini zanimivih posameznikov. Vrednost na nogometni tržnici mu zagotovo, hočemo ali nočemo, dviguje tudi dejstvo, da je Hrvat. Vemo namreč, kaj to nogometno okolje pomeni v evropskem prostoru. Ravno tako pomembno pa je tudi to, da je Brnić zdaj dokazana kvaliteta v majici vijolic. Tudi to pa v Evropi (še vedno) nekaj šteje.

Kdo ve, ali ne bodo krilnega napadalca kislih obrazov gledali ogledniki Hajduka, kluba, ki je Splitčana pred leti izpustil iz svojih rok. Zdaj pa ga bo podrobno spremljal precej severnejši del Evrope in morda je tudi pred Brnićem poletni prestop, ki bo lepo napolnil mariborsko blagajno.

Pričakovana vrednost prestopa Ivana Brnića: okrog milijon evrov.

Aljaž Antolin

Še jeseni 2021 je Aljaž Antolin igral v drugi slovenski ligi pri Beltincih, danes je pri 20-letih praktično nezamenljiv člen začetne enajsterice vijolic. Njegov vzpon sicer ni bil tako bombastičen, kot je bil vzpon Žana Vipotnika, a tudi njegova vloga na igrišču ni prav nič bombastična. Je pa izredno pomembna.

Antolin kljub svoji mladosti kaže veliko mero zrelosti. Igra na položaju, kjer si nogometaš ne sme privoščiti napačnih podaj in izgubljenih žog, podrobne opazovalce nogometne igre navdušuje s svojo mirnostjo in pa … recimo temu enostavnostjo. Pogosto nevidni motor igre Maribora na eni strani skrbi za številne odvzete žoge nasprotniku, na drugi pa za karseda hiter in enostaven prehod v napadalno tretjino nasprotnika. To pa so kvalitete, ki na njegovem igralnem mestu tujino še kako zanimajo.

Že lani junija je ob spremljanju Antoineja Makoumbouja oglednikom Anderlechta v oči padel ravno Aljaž Antolin. In v nedeljo bodo predstavniki belgijskega velikana znova v Sloveniji … Ne glede na to, koga bo naposled prepričal 20-letnik, pa bo ob njegovem prestopu v tujino bo tem napolnjen tudi bančni račun Mure, ki si je ob odhodu Prekmurca v Maribor zagotovila odstotke od naslednje prodaje.

Pričakovana vrednost prestopa Aljaža Antolina: Med enim in dvema milijonoma evrov.

Na naš seznam bi lahko mirno dodali še imena Svit Sešlar, Marko Tolić, Marcel Ratnik, Jan Repas, Rui Pedro, a bi verjetno še vedno izpustili koga, ki ga bodo na večnem derbiju spremljali evropski nogometni ogledniki. Ni kaj, slovenski nogomet se očitno prebuja. Tudi ko je govora o plesu evropskih milijonov, ki so v zadnjih letih žal večinoma zaobšli blagajne slovenskih prvoligašev. Očitno bo to poletje drugače …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje