V Silverstonu velika novost za dirkače in navijače

Avtomoto 15. Jul 20219:00
Dirkališče v Silverstonu je zdajšnjo podobo dobilo s prenovo leta 2010. Foto: Guliverimage

Po napornih treh zaporednih nedeljah si je karavana formule ena vzela en prosti konec tedna, zdaj pa je pred nami že deseta dirka letošnje sezone. Ta bo nekaj posebnega, saj bodo dirkači v Silverstonu prvič preizkusili nov format tekmovanja, ki vključuje sobotno sprintersko dirko.

Kot da sezona 2021 ni že sama po sebi dovolj zanimiva, so se pri vodstvu tekmovanja odločili, da jo še dodatno popestrijo. Poleg VN Velike Britanije naj bi še na dveh dirkališčih do konca sezone (omenjata se še Monza in eno neevropsko dirkališče, a uradno še ni znano) dirkači preizkusili spremenjen sistem tekmovanja, ki prinaša več dogajanja skozi celotni konec tedna.

Tako je v petek, precej pozneje kot smo vajeni, na sporedu prvi trening, zgodaj zvečer pa že sledijo kvalifikacije iz treh delov, ki jih običajno gledamo v soboto. Na ta dan nato sledi drugi trening, popoldne pa sprinterska kvalifikacijska dirka. Ta v dolžino meri okrog 100 kilometrov (v Silverstonu to pomeni 17 krogov), postanki niso obvezni, prav tako je prosta izbira startnih pnevmatik. Vse skupaj bo trajalo nekje med 25 in 30 minutami, posebne podelitve za zmagovalca ne bo, bodo pa najboljši trije nagrajeni z dodatnimi točkami za svetovno prvenstvo – prvi dobi tri točke, drugi dve in tretji eno točko. Jasno pa končni vrstni red sprinterske dirke določa startno postavitev za nedeljsko dirko, ki z običajnimi pravili in omejitvami ostaja nespremenjena. Tak format že nekaj časa spremljamo v formuli dve, kjer so ga dirkači in navijači dobro sprejeli, a videli bomo, če bo enako tudi v najvišjem razredu.

Glede na lanske rezultate in trenutno formo najbolj vroč na nekdanjo vojaško letališče prihaja Nizozemec Max Verstappen. Dirkač Red Bulla po treh zaporednih zmagah močno vodi v dirkaškem seštevku, kjer ima pred najbližjim zasledovalcem že 32 točk prednosti. Tudi lani je 23-letnik zmagal v Angliji, dobil je dirko ob 70. obletnici formule ena. Prvo dirko v Silverstonu pa je lani dobil domačin Lewis Hamilton. Aktualni svetovni prvak se zaveda, da Mercedes zaostaja za rdečimi biki, zato bo prednost domačega terena tokrat igrala pomembno vlogo. Srebrni so na Otok pripeljali številne novosti na dirkalniku, čeprav je šef ekipe Toto Wolff pred časom nakazal, da se bodo osredotočili na razvoj avtomobila v prihodnjem letu.

Neprekinjeno že od vsega začetka

Silverstone je sicer prvo dirko prvenstva kraljice motošporta gostil že leta 1950, ko je z Alfo Romeo slavil Italijan Giuseppe Farina. Prizorišče se je nato izmenjevalo, na vrsto sta prišla še Aintree in Brands Hatch, po letu 1987 pa so dirkači vozili le še v Silverstonu. Velika Britanija je torej že od samega začetka stalnica koledarja, največ zmag na tej znameniti stezi pa ima prav Hamilton. Pred domačimi navijači je slavil že sedemkrat, nepozabni pa sta predvsem zmagi iz leta 2008 (ko je imel v dežju več kot minuto prednosti pred vsemi) in lanska, ko je v cilj pripeljal le s tremi nepoškodovanimi pnevmatikami. S petimi uspehi mu sledita še en Anglež Jim Clark in Francoz Alain Prost. Med moštvi je najuspešnejši Ferrari s 17 zmagami.

Hamilton je lansko dirko dobil, čeprav mu je v zadnjem krogu spustila prednja leva pnevmatika. Foto: Guliverimage

Ker večina ekip prihaja z Otoka, je to prav vsako leto posebna dirka za marsikatere mehanike in druge člane moštva. Vsi se želijo na domačih tleh še posebej izkazati, zato pa bodo morali brez napak v nedeljo odpeljati 52 krogov na 5,89 kilometra dolgi stezi. A kot že omenjeno, tokrat se bo za spremembo zelo veliko dogajalo že dan prej, ko bo na sporedu sprinterska dirka. Ne zamudite vsega dogajanja iz Silverstona na programih Sportkluba, jasno, s prenosi v živo!

Spored za VN Velike Britanije

petek: prvi trening (15.30), kvalifikacije (19.00)

sobota: drugi trening (13.00), sprinterska kvalifikacijska dirka (17.30)

nedelja: dirka (16.00)

Vse ure so po slovenskem času.

Komentari

Vaš komentar