Verstappen: Če bi bil navijač, bi Las Vegas zrušil do tal (VIDEO)

Avtomoto 18. Nov 202316:23 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Medtem ko se vodstvo formule ena na vse kriplje trudi, da ne bi dirkači in šefi moštev s komentarji na akcijo v Las Vegasu metali še dodatne sence, se je plaz kritik vsul z jezika najboljšega dirkača zadnjih let Maxa Verstappna. Na novinarski konferenci je bil zgovoren kot že dolgo ne.

Slaba organizacija, ki je največ posledic pustila na dirkaču Ferrarija Carlosu Sainzu, je močno zmotila nizozemskega zvezdnika. Španec je že na začetku prvega treninga hudo poškodoval svoj dirkalnik, potem ko je trčil ob slabo pritrjeni odtočni pokrov. Ne le, da je bil primoran v zamenjavo celotne šasije, motorja in baterije, italijansko moštvo je bilo s strani sodnikov tudi zavrnjeno v prošnji za izjemo, ki bi preprečila kazenski pribitek desetih startnih mest. Prejel jih je zaradi uporabe dodatnih sklopov zunaj dovoljenih kapacitet.

“Pravila se morajo spremeniti. Enako velja za nesreče, ko te nekdo sklati s steze, a zaradi tega ostaneš brez delov dirkalnika. Moral bi dobiti dodatne brez, da si zato kaznovan,” je monolog po kvalifikacijah začel Verstappen, ki se je postavil v bran španskemu kolegu. Ta je, kot je razkril, ob trku s pokrovom za nekaj trenutkov celo izgubil občutek v nogah.

Pravila teh izjem ne dovoljujejo, oziroma bi se morala strinjati vsa moštva, a naj bi Mercedes nasprotoval. Tudi to je močno ujezilo vodilnega dirkača sezone, ki bo letos okronan še tretjič zapored. “Prepričan sem, da moštva pri teh zadevah ne bi smela imeti besede. Seveda, da bodo glasovala proti. To je strogo do Carlosa, a v tem političnem ozračju vsako moštvo misli le nase.”

Verstappen udaril tudi proti šefu Mercedesa

Na novinarski konferenci so za mnenje povprašal še dirkača Ferrarija Charlesa Leclerca in Sainza, ki sta na kvalifikacijah zasedla prvi dve mesti. Monačan je zavrnil besedo, medtem ko je Carlos dodal: “Rad bi rekel marsikaj, a se bom poskusil zadržati. Letos smo videli, da bi lahko ta šport marsikaj storil veliko bolje. Presenečen sem, da ni bilo mogoče ravnati drugače. Pričakoval sem več, a nisem presenečen. Sem razočaran in vznemirjen nad celotno situacijo.”

Max je pozneje v pogovoru za Viaplay komentiral še besede šefa Mercedesa Tota Wolffa, ki meni, da težave s pokrovi niso tako velike, kot se jih prikazuje in so jih v preteklosti že imeli. Verstappen ni izbiral besed. “To drži, a iz tega naj bi se nekaj naučili. Sem pa prepričan, da bi menil drugače, če bi šlo za njegov dirkalnik. A od njega ne pričakujem nič drugega. Tudi mi bi bili tako razkurjeni, kot je Ferrari. Celoten dirkalnik je uničen.”

Po farsi v četrtek, ko je tisoče navijačev videlo le devet minut dirkanja, ker so bili pred začetkom preloženega drugega treninga izgnani s tribun, se je organizator na pritiske odzval z voucherji v višini 200 dolarjev za spletno trgovine formule ena. Uradno so tribune izpraznili iz “logističnih razlogov”, neuradno naj bi organizator osebju ob progi zavrnil plačilo nadur, ki bi bile potrebne za nemoteno izpeljavo dogodka. Max je bil neusmiljen in za Telegraaf odvrnil, da bi, “če bi bil navijač, bi Las Vegas zrušil do tal”.