Bogataš bi vlagal v vzporedne OI: Vsi dopingirani, vsi enakopravni

Atletika 2. Feb 202413:00 0 komentarjev
FOTO: Profimedia

V ZDA se je pri poslovnežu, milijarderju Petru Thielu, rodila kontroverzna ideja o organizaciji alternativnih olimpijski iger. Na prazniku športa bi bilo vsem športnikom in športnicam dovoljeno jemanje poživil za izboljšanje rezultatov.

Nemški bogataš s še nekaterimi drugimi vlagatelji resno razmišlja o ustanovitvi t. i. Okrepljenih igrah (The Enhanced Games), ki bi spodbujale razvoj napredka na področju medicine, poroča Business Insider.

Povedano enostavneje: na teh posebnih olimpijskih igrah bi bilo vsem tekmovalcem in tekmovalkam dovoljeno jemati katero koli poživilo jim srce poželi, po tekmah jih nihče ne bi testiral, bi pa vseeno imeli strokovne preglede, da ne bi prišlo do kakšnih zdravstvenih zapletov. Thiel s svojimi somišljeniki načrtuje igre, na katerih bi tekmovali v atletiki, plavanju, gimnastiki, dviganju uteži in borilnih veščinah. Prva izvedba bi lahko luč sveta ugledala že prihodnje koledarsko leto.

Igre 21. stoletja

Poleg 56-letnega Thiela je k projektu pristopila tudi družba Apeiron Investment Group in nekdanji tehnološki direktor kriptovalutnega megalomana Coinbase Balaji Srinivasan.

V uradnem sporočilu za javnost je predsednik gibanja The Enhanced Games Aron D’Souza projekt poimenoval “prenovljen olimpijski model”, ki v račun vzema pospeševanje tehnoloških in znanstvenih sprememb.

“Tako kot so bile antične olimpijske igre leta 1896 oživljene in prenovljene za viktorijanski svet, naša ideja okrepljenih iger še enkrat prenavlja model za 21. stoletje. Svet potrebuje športni dogodek, ki sprejema bodoče inovacije v medicinski znanosti med pospešenih tehnoloških in znanstvenih spremembah,” je dejal D’Souza.

“Zdravstvena testiranja bi imeli športniki pred in po nastopih, poudarek bi bil na stanju srca in ožilja,” pa je za ameriške medije povedal Dr. Michael Sagner, zdravnik bolnišnice King’s College v Londonu, ki ga je odbor Enhanced Games izbral za enega izmed glavnih članov zdravniško-svetovalne komisije.

Thiel ob zagonu plačilnega sistema PayPal na fotografiji skupaj s poslovnežem Elonom Muskom; FOTO: Guliverimage

Originalne olimpijske igre strogo prepovedujejo uporabo številnih zdravil in poživil, vključno s stimulansi, anaboliki ter hormonskimi in presnovnimi modulatorji.

“Ujamejo le odstotek, dopingira se jih 44 %”

Gre za sredstva, ki športnikom in športnicam pomagajo pri rasti mišic, izboljšajo pretok krvi, ali pa izdatno povečajo raven energije ter osredotočenost.

Zadnja diskvalifikacija je doletela rusko umetnostno drsalko Kamilo Valijevo, ki so ji našli sledi prepovedanih poživil z nastopa na OI v Pekingu 2022.

“Kar 44 odstotkov športnikov po koncu kariere priznava, da je uživalo prepovedane substance, ujamejo pa le en sam odstotek. Naše igre bi potekale pod sloganom ‘Moje telo, moja odločitev, tvoje telo, tvoja odločitev’,” je za New York Post dejal D’Souza in dodal, da je zanimanje za nastop na takšne vrste igrah izrazilo že 900 športnikov in športnic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!