Carlsen izgublja motivacijo

Drugi športi 20. Dec 20219:54 > 9:54 0 komentarjev
Magnus Carlsen
Foto: AP Photo/Jon Gambrell

Norveški velemojster Magnus Carlsen je nedavno petič dobil obračun za naslov svetovnega prvaka. Jan Nepomnjašči ni imel možnosti, zato se številni sprašujejo, ali 31-letnik iz Tonsberga sploh ima dostojno konkurenco v šahovskem svetu. Norvežan je med gostovanjem v podkastu izjavil, da mu manjka motiva, da bi se znova boril za naslov najboljšega na planetu, v kolikor njegov nasprotnik ne bo mladi up svetovnega šaha.

Magnus Carlsen je bil v Dubaju s 7,5:3,5 boljši od Jana Nepomnjaščija in nadaljeval vladavino v šahu. Norvežan je v svoji karieri dosegel številne uspehe. Dvakrat je presegel doslej najvišjo mejo po Elo ratingu (leta 2014 in 2019), ko je imel 2.882 točk v klasičnem šahu, trenutno je pri številki 2.865 in se trudi, da bi postal prvi v zgodovini, ki bo presegel mejo 2900 točk, kar ni uspelo še nikomur.

“Obstajajo ljudje, ki me želijo videti, da igram naslednji dvoboj za naslov svetovnega prvaka, toda mislim, da je možnost, da bodo razočarani, zelo velika. Želim poudariti, da se nikakor ne poslavljam od šaha, še naprej ga želim igrati, saj me to zelo veseli. Toda, ko sem igral v Dubaju, sem že začel razmišljati o turnirjih v hitro poteznem šahu za Božične praznike. Dvoboji za naslov prvaka sveta mi niso bili najbolj prijetni,” je pojasnil Carlsen, katerega osrednja motivacija v prihodnosti je prej omenjeni Elo rating.

Alireza Firouzja, 18-letni šahist iz Babola v Iranu, od leta 2019 nastopa pod zastavo Francije, pred petimi meseci pa je postal najmlajši v zgodovini, ki je po Elo ratingu presegel mejo 2.800 točk.

“Videl sem, kaj je Alireza naredil na turnirju v Rigi. Zelo možno je, da bom naslednjič igral proti njemu. To bi lahko bilo nekaj kar bi me zelo motiviralo. V nasprotnem primeru je bil to morda moj zadnji dvoboj za naslov prvaka. Negativne strani so trenutno močnejše od pozitivnih,” je med gostovanjem v podcastu z naslovom Løperekka svojega prijatelja Magnusa Barstada izjavil Carlsen.

Carlsen je najbolje rangirani igralec od leta 2010 naprej, s čimer po dolžini vladanja šahovskemu sveta zaostaja samo za Garijem Kasparovim.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!