Na igrah Commonwealtha pogrešajo deset Šrilančanov

Drugi športi 7. Avg 202214:20 > 14:26 0 komentarjev
Foto: Aijaz Rahi - AP via Guliverimage

Deset članov šrilanške reprezentance je na igrah Commonwealtha, ki letos potekajo v Birminghamu v Veliki Britaniji, izginilo. Šlo naj bi za poskus, da ostanejo v Veliki Britaniji, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal visoki športni funkcionar otoške države v Indijskem oceanu.

Devet športnikov in trener so izginili, ko so končali s svojimi tekmovalnimi nastopi, je sporočil funkcionar, ki je v pogovoru za AFP želel ostati anonimen.

Trije od njih, judoistka Chamila Dilani, njena trenerka Asela de Silva in rokoborec Shanith Chathuranga, so izginili že prejšnji teden. Šrilanški funkcionarji so zato oddali prijavo na policijo.

“Od takrat je izginilo še sedem športnikov,” je dejal funkcionar, a imen novih izginulih tekmovalk in tekmovalcev ni razkril. “Sumimo, da želijo ostati v Veliki Britaniji in če se bo dalo, tu dobiti zaposlitev.”

Rokoborka Nethmi Poruthotage; Foto: Guliverimage

Na letošnje igre je odpotovalo 160 Šrilančanov. Vodstvo ekipe ima pri sebi potne liste vseh članov prav zato, da bi zagotovili njihovo vrnitev domov, a nekaterih to ni odvrnilo od pobega.

Policija z ‘zvezanimi rokami’

Britanska policija je prve tri izginule našla, a ker ti niso kršili lokalnih zakonov in so imeli za šest mesecev veljavne vizume, proti njim niso ukrepali. “Morali smo jim vrniti potne liste. Policija pa nam ni povedala, kje se nahajajo,” dodaja šrilanški funkcionar.

Šrilanški atleti so sicer izginjali že v preteklosti. Oktobra je trener rokoborcev zapustil svojo ekipo in izginil v Oslu med turnirjem svetovnega prvenstva. Na azijskih igrah v Južni Koreji leta 2014 sta izginila dva športnika, ki do danes nista najdena.

Leta 2004, ko Šrilanka sploh ni imela rokometne reprezentance, pa se je 23-članska skupina pretvarjala, da zastopajo svojo državo na turnirju v Nemčiji, na kar se je za njimi izgubila sled.