Selby ubranil naslov in se vpisal med nesmrtne!

Getty Images

Končan je jubilejni 40. turnir v Sheffieldu, kjer se je zmage znova razveselil Mark Selby, ki je tako postal šele peti igralec snukerja v moderni dobi, ki je uspel ubraniti naslov svetovnega prvaka. V finalu je z 18:15 ugnal Johna Higginsa.

Finalni obračun je sicer bolje začel John Higgins, ki je v Sheffieldu lovil že peti naslov svetovnega prvaka. V nedeljo je Higgins v večernem delu vodil že z 10:4, a se je trdoživi Mark Selby hitro vrnil med žive.

Vse skupaj je spominjalo na leto 2014, ko je Selby prvič postal svetovni prvak. Tudi takrat se je proti Ronnieju O’Sullivanu hitro znašel v zaostanku petih iger, a ga še v nedeljo stopil na 10:7. Konec nedeljskega večera je bil enak, Selby je namreč spet dobil tri zaporedne igre, dobro formo pa prenesel tudi na drugi dan finala.

Tokratni ponedeljek je bil za Selbyja sanjski. Dobil je ogromno zelo izenačenih iger, v katerih Higgins ni znal izkoristiti svojih priložnosti in tako naredil neverjetni niz 12:2, s katerim je povedel 16:12. Lanskoletni zmagovalec je bil že zelo blizu zmage, a Higgins se ni predal. Uspel je dobiti štiri zaporedne igre in tako poskrbel za sijajno končnico.

Najbolj dramatična je bila predvsem 31. igra, v kateri je Selby že nanizal pet rdečih in črnih krogel, a se nato odločil za obrambno taktiko. V nadaljevanju igre ga je iz tira vrgla odločitev sodnika Jana Verhaasa, ki je dosodil, da se pri enem izmed udarcev bela krogla ni dotaknila črne. Odločitve ni bilo mogoče potrditi niti s posnetkom, obveljala pa je Nizozemčeva.

Getty Images

A Selby je še enkrat dokazal svojo mentalno moč, hitro se je pomiril, pozabil na pretekle trenutke in nanizal 131 točk, nato pa zmago potrdil še v 33. igri.

S tem se je Selby oddolžil tudi za poraz v finalu pred desetimi leti, ko je takrat favorizirani Higgins slavil z 18:13. Škot tako ostaja pri štirih naslovih, Selby pa je v zadnjih štirih sezonah v Sheffieldu slavil kar trikrat. Po Rayu Reardonu, Stevu Davisu, Stephenu Hendryju in Ronnieju O’Sullivanu, je postal šele peti igralec, ki mu je uspelo ubraniti naslov svetovnega prvaka.

Ob novi zmagi se javnost sprašuje, če lahko Selby ujame celo Hendryja, ki na vrhu lestvice kraljuje s sedmimi naslovi iz 90. let. 33-letnik ima namreč pred seboj še ogromno let, njegova trenutna forma pa je zastrašujoča.