Nov velik uspeh za slovensko plezanje

www.mladi-upi.si

V Münchnu se je končalo evropsko prvenstvo v balvanskem plezanju. Janja Garnbret je postala evropska podprvakinja, z bronom je presenetil Anže Peharc. Garnbretova je osvojila še zlato v kombinaciji.

Janja Garnbret, v tej sezoni najboljša posameznica v balvanskem plezanju, je dobro formo napovedala že v kvalifikacijah, odlično pa nastopila tudi v polfinalu tekme svetovnega pokala, ki je bil hkrati finale evropskega prvenstva. V superfinalu je morala priznati premoč Srbkinji Staši Gejo, ki je postala nova evropska prvakinja v balvanih.

Ko sem v polfinalu splezala zadnji balvan v prvem poskusu, sem bila izjemno vesela dobrega plezanja, a me je čakalo še superfinale. Najprej je bil šok, kako je to mogoče, a sva imeli obe najboljši Evropejki vse štiri vrhove in enako število poskusov. Potem sem plezanje s Stašo sprejela z navdušenjem, bilo je zelo napeto in v superfinalu je odločal skok, s katerim nisem bila najbolj zadovoljna. Škoda, da ni odločal balvan, kjer bi se res pokazala fizična moč. Drugo mesto je odlično, zelo sem zadovoljna z medaljo, ki mi je prinesla tudi zmago v kombinaciji evropskega prvenstva,” je po tekmi za RTV povedala Garnbretova.

Na EP-ju je prijetno presenetil 20-letni Tržičan Anže Peharc, ki je postal brnoast v balvanih.

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je tako skupaj z julijskim srebrom Mine Markovič v težavnosti na letošnjem evropskem prvenstvu osvojila kar štiri medalje. 

S finalom svetovnega pokala v Münchnu se je končala mednarodna balvanska sezona. V večernem finalu je slovenske barve branila le Garnbretova, ki je z zmago sklenila uspešno leto, v katerem je zmagala trikrat, enkrat pa je bila druga. V skupnem seštevku je sezono končala na drugem mestu. Prvo je pripadlo Britanki Shauni Coxsey, tretja pa je bila Japonka Akijo Noguči.